Roșcovele scad apetitul, zahărul din sânge și colesterolul

Articol bazat pe studii științifice

Roșcovele ar putea ușura cura de slăbire prin efectul lor de suprimare a apetitului.

Studiile au arătat că sunt benefice și în diabet sau alte tulburări cardio-metabolice.

Roscovele scad apetitul, zaharul din sange si colesterolul

Roscovele scad apetitul, zaharul din sange si colesterolul

Ce sunt roșcovele?

Carobul este un fruct din familia leguminoaselor. Copacul este nativ din regiunea Mediteraneană. Face păstăi mari de culoare maronie, cunoscute sub numele de „roșcove”.

Roșcovele conțin compuși bioactivi precum polifenoli, polizaharide, fibre, proteine, rășină și minerale.

Polizaharidele, fibrele și rășina din carob sunt utilizate atât în industria alimentară, cât și în domeniul terapeutic.

În ce afecțiuni sunt benefice roșcovele

Roșcovele pot aduce beneficii în multe afecțiuni, precum boli de inimă, boli digestive, obezitate, diabet sau cancer de colon.

 Boli cardiovasculare 

Un studiu publicat în 2020 în jurnalul „Antioxidants” sugerează că extractul de roșcove are efecte pozitive la nivel cardiovascular.

Carobul reduce expresia markerilor asociați cu inflamația și stresul oxidativ.

Studiile au arătat că bolile cardiovasculare se datorează în unele cazuri unei diete sărace în fibre.

În experimentele pe animale și oameni, creșterea aportului de fibre a îmbunătățit profilul lipidelor și ateroscleroza.

Fibrele din roșcove au demonstrat activitate hipilipidemiantă.

Potrivit un studiu pe 47 de bărbați și femei cu hipercolesterolemie, fibrele din carob ajută la scăderea colesterolului total și colesterolului LDL. Efectele au apărut după 6 săptămâni.

Alte cercetări au arătat că roșcovele diminuează de asemenea trigliceridele și riscul de apariție a aterosclerozei.

 Diabet 

Am scris și într-un alt articol despre beneficiile includerii roșcovelor în alimentația diabeticilor.

Făina de roșcove poate fi folosită la prepararea pâinii pentru diabetici.

Citește și – Adăugați pudră de roșcove în pâine dacă aveți diabet! Ajută la scăderea glicemiei

Recolta de roscove

Recolta de roscove

Polizaharidele vâscoase din roșcove pot fi utile în tratarea diabetului zaharat.

Experimentele pe șobolani au arătat că rășina de carob reduce glucoza din sânge.

La șoarecii sănătoși, carobul inhibă glicogeneza și crește cantitatea de glicogen din ficat.

Întârzie absorbția glucozei în tractul intestinal.

Roșcovele conțin pinitol, un compus cu efecte asemănătoare insulinei, contribuind la normalizarea nivelului de zahăr din sânge.

 Cură de slăbire 

Roșcovele măresc gradul de sațietate și diminuează senzația de foame.

Acest efect contribuie la reglarea zahărului din sânge.

Una din fibrele conținute de semințele de roșcove se numește „galactomanan”.

Această fibră solubilă a fost asociată cu suprimarea apetitului.

Citește și – Roșcovele conțin fibre care scad grăsimile din sânge

Rășina de roșcove se transformă într-o masă gelatinoasă în intestin.

La fel ca semințele de in sau semințele de chia, gelul de roșcove întârzie procesele digestive, prelungind astfel starea de sațietate.

Includerea carobului în curele de slăbire poate fi o strategie eficientă de scădere a apetitului.

 Cum se consumă roșcovele 

În unele țări au apărut formule patentate de extract de roșcove pentru scăderea poftei de mâncare și combaterea diabetului. Acestea au o concentrație mare de galactoman.

La noi, carobul se găsește sub formă de pudră sau făină. Aceasta se poate folosi la gătit, în pîine, fursecuri, prăjituri, înghețate și băuturi reci.

Poate înlocui pudra de cacao, mai ales în deserturile pentru copii. Are un gust mai dulce. Este mai bogată în minerale și nu conține cofeină.

Înlocuiți o parte din făina de grâu cu făină de roșcove pentru a îmbunătăți profilul nutrițional al pâinii sau altor produse coapte.

Citește și – Pudra de roșcove este foarte bogată în proteine, calciu, fier și seleniu

Surse articol:

1. Nutra News, La caroube: des atouts naturels pour garder la ligne: https://www.nutranews.org/sujet.pl?id=1421
2. Zhu BJ, Zayed MZ, Zhu HX, Zhao J, Li SP. Functional polysaccharides of carob fruit: a review. Chin Med. 2019 Sep 30;14:40. doi: 10.1186/s13020-019-0261-x. PMID: 31583011; PMCID: PMC6767635.
3. de la Fuente-Fernández M, González-Hedström D, Amor S, Tejera-Muñoz A, Fernández N, Monge L, Almodóvar P, Andrés-Delgado L, Santamaría L, Prodanov M, Inarejos-García AM, García-Villalón AL, Granado M. Supplementation with a Carob (Ceratonia siliqua) Fruit Extract Attenuates the Cardiometabolic Alterations Associated with Metabolic Syndrome in Mice. Antioxidants (Basel). 2020 Apr 21;9(4):339. doi: 10.3390/antiox9040339. PMID: 32326269; PMCID: PMC7222348.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.