Adăugați pudră de roșcove în pâine dacă aveți diabet! Ajută la scăderea glicemiei

Bazat pe studii științifice

Un studiu publicat în 2018 în „Journal of Functional Foods” sugerează că adăugarea unei cantități mici de pudră de roșcove în pâine ajută la îmbunătățirea controlului glicemic la diabetici.

Pudra de roscove scade glicemia

Pudra de roscove scade glicemia

Pâină din făină care nu crește glicemia 

Pâinea din făină de grâu nu mai este considerată un aliment sănătos pentru omul de azi.

Bolile care împânzesc globul îi obligă pe mulți să își modifice drastic dieta.

Persoanele cu diabet, obezitate, boli cardiovasculare, autoimune, inflamatorii sau intestinale nu tolerează orice fel de alimente.

Mai ales făina de grâu și glutenul.

Unii producători au început să facă făină din tot felul de semințe și pseudo-cereale, precum migdale, cocos, hrișcă, mei, năut, soia, orez.

Aceste surogate sunt destul de scumpe, deoarece conțin foarte mulți nutrienți și nu afectează drastic glicemia sau insulina.

Sunt recomandate în mod special celor cu boli cardio-metabolice sau diabet.

Pudra de roșcove scade glicemia

Un alt tip de făină nutrițională, cu un indice glicemic scăzut, este făina de roșcove sau carobul.

Conține fibre bogate în polifenoli, compuși care ajută la scăderea zahărului din sânge. Măresc sațietatea și reduc foamea.

Carobul conține cantități mari de fibre, proteine, grăsimi, antioxidanți și minerale. Are proprietăți antiinflamatoare și antioxidante.

Combate constipația, diareea, refluxul gastroesofagian și ulcerele.

Citește și – Pudra de roșcove este bogată în proteine, calciu, fier și seleniu

Studiu 

Un studiu recent, realizat de cercetătorii greci, a evaluat impactul carobului asupra glicemiei la 10 persoane sănătoase.

Acestea au primit, în mod aleatoriu, 4 formule de pâine diferită pe durata a 8 săptămâni:

  • pâine albă
  • pâine cu tărâțe de grâu grunjoase
  • pâine cu tărâțe de grâu fine
  • pâine cu tărâțe de grâu fine și 10% făină din semințe de carob

Cercetătorii au măsurat indicele glicemic, încărcătura glicemică și răspunsul glicemic la toate tipurile de pâine.

Rezultatele au arătat că pâinea cu tărâțe grunjoase de grâu a avut un indice glicemic mai mic și a redus creșterile bruște ale zahărului din sânge.

Pâinea cu tărâțe fine de grâu și pudră de carob a avut o încărcătură glicemică mai mică și a diminuat creșterile bruște ale zahărului din sânge.

Utilă în diabet și boli cardiovasculare

Acest studiu arată că adăugarea unei cantități mici de făină de roșcove la pâinea cu făină de grâu îmbunătățește controlul glicemiei.

Secretul ei este conținutul bogat în fibre solubile, care reduc sau încetinesc absorbția glucozei în tractul intestinal.

Efectele antihiperglicemiante sunt și mai mari dacă făina de grâu folosită la prepararea pâinii conține tărâțe integrale.

Roșcovele sunt bune nu doar pentru controlul diabetului, ci și a bolilor cardiovasculare.

Un studiu publicat în 2020 în jurnalul „Antioxidants” a arătat că extractul de roșcove atenuează tulburările cardiometabolice asociate cu sindromul metabolic la șoareci.

Carobul a prevenit rezistența la insulină și hipertensiunea arterială induse de sindromul metabolic. Totodată, a crescut sensibilitatea vasculară la insulină.

Citește și – Băutură de roșcove, bogată în minerale și antioxidanți – un înlocuitor excelent pentru cafea (rețetă + beneficii)

Cum se folosește pudra de roșcove 

La noi se găsește pudra de roșcove, care mai este numită „carob”. Are un aspect și un gust asemănător pudrei de cacao, doar că este mai dulce și plăcută la gust. În plus, nu are cofeină.

Poate fi adăugată în tot felul de aluaturi și compoziții, mai ales în deserturi (brioșe, clătite, negrese, checuri, cozonac, creme de prăjituri, cicolată de casă, blaturi de tort). Se poate pune de asemenea în lapte, în loc de cacao.

Alte plante utile în controlul diabetului sunt ovăzul, lintea și dovlecelul.

Inclusiv din aceste ingrediente se poate face pâine, turte sau lipii.

Citește și – Lipii din linte și apă (fără pic de făină sau ulei) – o rețetă ingenioasă!

Surse articol:

1. Agata P., Carob-Enriched breads aid glycemic control, Herba Zest: https://www.herbazest.com/news/carob-enriched-breads-aid-glycemic-control
2. Emilia Papakonstantinou, Panagiotis Chaloulos, Aikaterini Papalexi, Ioanna Mandala, Effects of bran size and carob seed flour of optimized bread formulas on glycemic responses in humans: A randomized clinical trial, Journal of Functional Foods, Volume 46, 2018, Pages 345-355, ISSN 1756-4646, https://doi.org/10.1016/j.jff.2018.04.045/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464618301841
3. Rtibi K, Selmi S, Grami D, Amri M, Eto B, El-Benna J, Sebai H, Marzouki L. Chemical constituents and pharmacological actions of carob pods and leaves (Ceratonia siliqua L.) on the gastrointestinal tract: A review. Biomed Pharmacother. 2017 Sep;93:522-528. doi: 10.1016/j.biopha.2017.06.088. Epub 2017 Jul 4. PMID: 28686965: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28686965/
4. Zhu BJ, Zayed MZ, Zhu HX, Zhao J, Li SP. Functional polysaccharides of carob fruit: a review. Chin Med. 2019;14:40. Published 2019 Sep 30. doi:10.1186/s13020-019-0261-x: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6767635/
5. María de la Fuente-Fernández M., González-Hedström D, Amor S, Tejera-Muñoz A, Fernández N, Monge L, Almodóvar P, Andrés-Delgado L, Santamaría L, Prodanov M, Inarejos-García AM, García-Villalón AL, Granado M. Supplementation with a Carob (Ceratonia siliqua L.) Fruit Extract Attenuates the Cardiometabolic Alterations Associated with Metabolic Syndrome in Mice. Antioxidants (Basel). 2020 Apr 21;9(4):339. doi: 10.3390/antiox9040339. PMID: 32326269; PMCID: PMC7222348: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32326269/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.