Hrișca – benefică în diabet, boala celiacă, varice, ovare polichistice
√ Bazat pe studii științifice
Hrișca a început să câștige tot mai mult teren în dietele sănătoase.
Pe lângă valoarea sa nutrițională, cercetările recente au arătat că are virtuți terapeutice și poate ajuta la prevenirea bolilor.
Cuprins
CE ESTE HRIȘCA
Cu toate că are un aspect de cereală, hrișca este în realitate o sămânță, sau o pseuodo-cereală. Face parte din familia Polygonaceae.
Conține vitamine din grupul B (B1, B2, B3, B5, B6, B9), potasiu, magneziu, seleniu, fosfor, cupru, zinc și mangan.
Proteinele pe care le conține au o calitate ridicată. Hrișca este bogată în lizină, un aminoacid esențial care lipsește din cereale.
CE PROPRIETĂȚI ARE HRIȘCA
Hrișca conține fitocompuși care o clasifică drept un aliment funcțional.
Rutina și D-chiro-inozitol sunt doi din aceștia.
Hrișca are activitate antioxidantă puternică.
Are efecte antiinflamatoare, hipocolesterolemiante, neuroprotectoare, antidiabetice și anticancerigene.
Oamenii de știință au descoperit că consumul de hrișcă contribuie la prevenirea multor boli curente:
• afecțiuni neurologice
• diabet
• hipertensiune arterială
• boli cardiovasculare
• boli intestinale
• boli inflamatorii
• cancereAFECȚIUNI ÎN CARE HRIȘCA ESTE RECOMANDATĂ
Iată 6 motive să incluzi hrișca în dietă.
Sistem cardiovascular
Un prim motiv pentru care ar trebui să consumați mai des hrișcă este acela că protejează vasele sangvine, inima și sistemul circulator.
Datorită conținutului ridicat în rutină, hrișca previne apariția varicelor.
Rutina este un antioxidant care tonifică pereții vaselor mici de sânge.
De aceea hrișca este recomandată de experți în afecțiuni precum:
→ fragilitate capilară
→ insuficiență venoasă
→ tromboflebită superficială
→ circulație deficitară
→ varice
→ mâini și picioare reci
→ edeme
→ hemoroizi
Un studiu apărut în „The American Journal of Clinical Nutrition” a arătat că hrișca scade colesterolul total și colesterolul LDL.
Autorii au concluzionat că acest aliment poate fi folosit în scop profilactic și curativ în hipertensiunea arterială și hipercolesterolemie.
Artrită, inflamații
Hrișca poate combate afecțiunile care au la bază o inflamație, precum artrita.
Din nou, răspunzătoare pentru efectele antiinflamatoare este rutina.
Cercetătorii francezi au descoperit că rutina reduce mediatorii inflamatori derivați de macrofage. La animale, rutina atenuează simptomele clinice de artrită cronică.
Alergii, intoleranță la gluten
Hrișca este superioară cerealelor prin faptul că nu conține gluten.
Nutriționiștii o recomandă pacienților cu boala celiacă sau intoleranță la gluten.
În urma ingerării de produse care conțin gluten, acești pacienți pot experimenta dureri de cap, migrene, dureri abdominale, flatulență, colon iritabil, depresie sau mâncărimi.
Hrișca este un aliment hipoalergenic. Poate fi consumată în siguranță de cei care au reacții alergice la proteinele din cereale.
Mai mult decât atât, hrișca ameliorează alergiile deja prezente.
Un studiu apărut în jurnalul „International Immunopharmacology” a arătat că extractul de crupe de hrișcă are puternice efecte antialergice.
Acționează împotriva alergiilor prin două mecanisme: inhibă eliberarea de histamine și expresia genelor citokinelor în celulele mast.
Rezistență la insulină, ovare polichistice
Femeile diagnosticate cu sindromul ovarelor polichistice trebuie să știe că hrișca este un aliment care le poate aduce beneficii.
Conținutul de D-chiro-inozitol combate rezistența la insulină și hirsutismul.
Studiile au arătat că acest compus crește sensibilitatea la insulină.
Reduce nivelul testosteronului și tensiunii arteriale. Totodată, mărește frecvența ovulației.
Constipație, cancer de colon
Spre deosebire de cereale, hrișca se digeră mult mai repede.
Acționează ca un prebiotic, ajutând la hrănirea bacteriilor benefice din intestin.
Proteinele pe care le conține au efecte similare fibrelor.
Acestea ajută la prevenirea constipației și ameliorează simptomele de constipație.
Un studiu pe șobolani a arătat că extractul din proteine de hrișcă împiedică înmulțirea celulelor maligne ale cancerului de colon.
Piele și păr
Un beneficiu neașteptat al consumului de hrișcă este cel care vizează pielea și părul.
Acesta se datorează rutinei și vitaminelor din complexul B. Hrișca tonifică nu doar vasele de sânge, ci și pielea. Ea previne apariția prematură a ridurilor.
Concentrația bogată în proteine ajută la creșterea părului.
Aminoacizii esențiali contribuie la producția de keratină, o proteină esențială din componența părului și unghiilor.
REȚETE CU HRIȘCĂ
Lipii din hrișcă verde făcute în tigaie – alternativă fabuloasă la pâinea din grâu
Clătite sănătoase și hrănitoare din hrișcă și banane
Kasha rusească – o rețetă simplă din hrișcă
Pate vegetal din hrișcă și semințe (rețetă fără foc)
CUM SE CONSUMĂ HRIȘCA
Hrișca se găsește la magazinele naturiste, dar și în unele magazine alimentare.
Sse poate înmuia în apă sau alte lichide și consuma ca atare. Dar la fel de bine se poate fierbe, precum orezul.
Din boabele de hrișcă măcinate se poate face pâine fără gluten.
Surse articol:
1. Noreen S, Rizwan B, Khan M, Farooq S. Health Benefits of Buckwheat (Fagopyrum Esculentum), Potential Remedy for Diseases, Rare to Cancer: A Mini Review. Infect Disord Drug Targets. 2021;21(6): https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33357186/
2. Heal with Food, 6 Health benefits of buckwheat groats: https://www.healwithfood.org/health-benefits/buckwheat-groats.php