Pâinea din făină integrală protejează împotriva cancerelor, îmbunătățește microbiomul și combate obezitatea

Cu toții știm cât de important este ca pâinea pe care o consumăm zilnic să fie făcută din făină integrală.

Procedeele de rafinare distrug o parte mare din nutrienții grâului sau altor cereale. Făina albă este practic golită de proteine, fibre și vitamine.

Painea din faina integrala scade riscul de cancer

Painea din faina integrala scade riscul de cancer

Studiile recente ne dau un motiv în plus să optăm pentru un sortiment de pâine sănătoasă.

Cercetătorii danezi au descoperit că produsele făcute din făină integrală de grâu sau de secară reduc semnificativ riscul de cancer la colon.

Făina integrală de grâu sau secară scade riscul de cancer la colon

Studiul realizat de „Danish Cancer Society Research Center” a inclus un număr de 1.372 de bolnavi de cancer și un număr egal de persoane sănătoase.

Participanții au fost monitorizați în privința consumului de cereale integrale și secară.

Cercetătorii au măsurat nivelurile sangvine de alkilresorcinoli. Aceștia sunt un tip de lipide (grăsimi) care se găsesc exclusiv în tărâțele de grâu și secară.

Cel mai mare nivel de alkilresorcinoli în sânge a fost asociat cu o incidență mai mică de cancer la colon.

Persoanele cu o concentrație de alkilresorcinoli de 25% în sânge aveau un risc cu 52% mai mic de a dezvolta cancer în regiunea distală a colonului.

Cu alte cuvinte, făina integrală are un efect protector împotriva acestui tip de cancer de 2 ori mai mare decât făina rafinată.

La populațiile din Centrul Europei și țările scandinave – cu un consum ridicat de cereale integrale, legătura dintre alkilresorcinoli și incidența cancerului de colon este evidentă.

Acești oameni consumă cerealele integrale în mod regulat, nu ocazional.

În dieta de tip occidental, întâlnită în celelalte regiuni ale Europei, făina albă este principalul tip de făină consumată.

Cerealele rafinate au o concentrație foarte mică de alkilresorcinoli.

Produsele din făină integrală previn cancerul colorectal

Un studiu mult mai amplu, realizat de același centru de cercetare a cancerului din Danemarca în 2013, a obținut rezultate similare.

Din cei 108.000 de danezi, norvegieni și suedezi monotorizați, doar 1.123 s-au îmbolnăvit de cancer colorectal în 11 ani.

Cercetătorii au descoperit în dieta lor un consum zilnic de produse din făină de grâu integrală.

Rata foarte mică de cancer (44%) a fost pusă pe seama consumului de cererale integrale.

Se pare că ovăzul nu a avut același efect asupra cancerului.

Asta deoarece alkilresorcinolii se găsesc doar în învelișul exterior al bobului de grâu și de secară.

Cum ne protejează grâul și secara de cancerele digestive

Alkilresorcinolii sunt înzestrați cu capacitatea de a inhiba enzimele carcinogene din intestin.

Au de asemenea activități anti-mutagene și antifungice.

În grâul integral se mai găsește un compus care ajută la combaterea cancerului de colon.

Este vorba despre arabinoxilan. Acesta este un compus cu acțiune prebiotică. El încurajează producția de bacterii bune (probiotice).

Studiile au arătat că unele probiotice intestinale scad nivelul de enzime asociate cu cancerul de colon.

Citește și – Mâncați pâine de secară! Secara nu a fost și nu poate fi modificată genetic – prof. Ovidiu Bojor

Grâul îmbunătățește microbiomul intestinal și scade inflamațiile

O lucrare publicată în 2015 în „American Journal of Nutrition” a arătat că grâul susține sănătatea intestinală și reduce inflamația.

Persoanele supraponderale sau obeze au înlocuit pe o durată de 2 luni produsele din grâu rafinat cu produse din grâu integral.

La sfârșitul studiului, aceștia au avut parte de o scădere mai mare a inflamației de la nivelul intestinului și arterei și o imunitate intestinală mai bună.

Consumul de produse din grâu integral mărește coloniile de bacterii bune din intestin.

Cu alte cuvinte, grâul întreg îmbunătățește microbiomul intestinal și reduce inflamația la nivel general.

Citește și – Cum să faci pâine de casă din făină integrală

Grâul integral reduce riscul de îngrășare

Produsele din grâu integral ajută inclusiv la combaterea obezității.

O recenzie publicată în 2019 în jurnalul „Nutrients” a asociat consumul ridicat de grâu integral cu un risc mai mic de îngrășare.

Includerea cerealelor integrale în dietă contribuie la prevenirea bolilor cardiovasculare, a diabetului de tip 2, a cancerului gastric, pancreatic și colorectal.

O meta-analiză apărută în 2017 în „ Journal of Chiropractic Medicine” sugerează că aceste beneficii pot fi obținute prin consumul a 2-3 porții de cereale integrale pe zi.

Dacă faceți pâine în casă, optați pentru o făină integrală de grâu sau de secară. Ciar dacă folosiți făină albă, puteți adăugați separat tărâțe de grâu pentru a obține o pâine mai hrănitoare.

Citește și – Pâine cu tărâțe și semințe, pentru cei cu probleme digestive (rețetă mănăstirească)

Surse articol:

1. Traducere din: Case Adams, Whole Wheat Helps Prevent Colon Cancer, The Journal of Plant Medicines: https://plantmedicines.org/whole-grain-wheat-proven-to-help-prevent-colon-cancer/
2. Traducere din: Case Adams, Whole Wheat Reduces Inflammation and Improves Microbiome, The Journal of Plant Medicines: https://plantmedicines.org/whole-wheat-reduces-inflammation-and-improves-microbiome/
3. Kevin C. Maki, Orsolya M. Palacios, Katie Koecher, Caleigh M. Sawicki, Kara A. Livingston, Marjorie Bell, Heather Nelson Cortes, and Nicola M. McKeown, The Relationship between Whole Grain Intake and Body Weight: Results of Meta-Analyses of Observational Studies and Randomized Controlled Trials, Nutrients. 2019 Jun; 11(6): 1245: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6627338/
4. Marc P. McRae, Health Benefits of Dietary Whole Grains: An Umbrella Review of Meta-analyses, J Chiropr Med. 2017 Mar; 16(1): 10–18: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5310957/

 

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.