PÂINE cu tărâțe și SEMINȚE, pentru cei cu probleme DIGESTIVE (rețetă mănăstirească)

Călugării se hrănesc de obicei mult mai simplu decât oamenii din lume. Dat fiind că mai mult de jumătate de an postesc, hrana de bază este cea de origine vegetală: verdețuri, legume, fructe, leguminoase, cereale, semințe.

În unele mănăstiri se consumă acea bine-cunoscută „pâine pustnicească” sau „pâine harică”, pe care o consuma pustnicii din cele mai vechi timpuri.

Paine cu tarate

Se face din făină integrală, obținută prin măcinarea manuală a boabele de grâu. Al doilea ingredient este apa. Coca se frământă până se leagă. Trebuie să fie tare. Se întinde apoi și se lasă la dospit 10-12 ore. După ce s-a uscat, se poate consuma.

O altă rețetă culeasă din lumea monahală este cea pe care v-o prezentăm în acest articol. Spre deosebire de pâinea pustnicească, aceasta seamănă cu pâinea pe care o consumăm noi, însă se prepară doar din ingrediente sănătoase.

___________________

Pâine cu tărâțe și semințe – rețetă

Ingrediente

• 500 g de făină neagră (sau de secară)
• 100 g de tărâțe
• 1 vârf de cuțit de drojdie uscată
• 2 linguri de ulei de măsline
• 2 linguri de semințe de in
• 1 lingură de semințe de mac
• 1 linguriță de sare
• 1 linguriță de zahăr brut

Preparare

Se amestecă făina și tărâțele într-un lighean. Se adaugă drojdia, sarea, zahărul și jumătate din cantitatea de semințe. În aluat se pot adăuga și bucăți de nucă.

Se amestecă și se incorporează treptat apă călduță. Spre final, se adaugă și uleiul. Se frământă bine și se lasă să crească circa jumătate de oră.

Se unge o tavă cu ulei și se presară în ea semințele rămase. Se pune aluatul în tavă, iar deasupra se mai adaugă și alte semințe.

Se introduce tava în cuptorul încins și se lasă la copt circa o oră.

După ce se scoate din cuptor, se stropește cu puțin apă, după care se învelește cu un prosop și se mai lasă să stea 20 de minute.

Această pâine este deosebit de hrănitoare și sățioasă. Ajută în mod deosebit la tratarea problemelor digestive și la reglarea tranzitului intestinal.

___________________

Sursă: Pâine cu tărâțe și secară pentru reglarea tranzitului intestinal, Leacuri & Rețete Mănăstirești, Nr. 9. 10 aprilie – 10 iunie 2016, Editura Lumea Credinței, pp. 47-51

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.