Stafidele sunt cele mai bune „bomboane” pentru copii și adulți!
√ Articol documentat
Stafidele sunt fructe extrem de energizante. Fructele uscate în general au o densitate energetică mare și sunt recomandate în sezonul rece.
Doctorul Marc Bosquet consideră stafidele cele mai bune bomboane pentru copii!
Cuprins
Stafidele – alimente energizante!
Stafidele sunt boabe de struguri uscați, care au aceleași proprietăți ca și fructul proaspăt.
Sunt alimente foarte concentrate, de aceea trebuie consumate cu moderație.
În ciuda faptului că 60% din compoziția lor este constituită din zahăr, studiile au arătat că stafidele au beneficii pentru sănătate.
Consumul de struguri proaspeți și stafide a fost asociat cu o îmbunătățire a calității dietei și a aportului de nutrienți (fibre, vitamina A, vitamina C, calciu și potasiu).
Citește și – Apa de stafide – benefică pentru ficat, digestie, inimă și anemie (cum se prepară)
O recenzie a arătat că stafidele conțin cantități bune de quercetină, kaempferol și acizi fenolici.
Acești antioxidanți sunt responsabili în mare parte pentru beneficiile lor.
Ce beneficii au stafidele
Datorită acestor compuși, stafidele au efecte benefice asupra sănătății cardiovasculară. Reduc colesterolul LDL oxidat și implicit riscul de boli cardiovasculare.
Stafidele au un indice glicemic scăzut spre moderat. Acest lucru înseamnă că pot fi o gustare sănătoasă.
Datorită fibrelor pe care le conțin, diminuează apetitul, încetinesc golirea stomacului și dau senzația de sațietate.
Citește și – Stafidele dau energie, combat cancerul și pot ajuta la pierderea în greutate
Totodată, stafidele ajută la obținerea unui control mai bun asupra glucozei din sânge.
Așa cum spuneam mai sus, copiii pot primi stafide în loc de bomboane sau alte gustări, precum chipsuri, biscuiți sau fursecuri.
Studiile au arătat că stafidele consumate înainte de masa de prânz de către copii reduc aportul caloric de la masa următoare.
Aceste rezultate arată că stafidele, ca gustare, măresc sațietatea, susțin controlul apetitului și al greutății corporale, reducând riscul de obezitate.
Citește și – Desert crud și sănătos – biluțe din stafide și alune (rețetă)
Nu trebuie neglijat nici acțiunea lor antibacteriană, care ajută la menținerea unui sănătăți orale bune și a unui pH optim.
Consumul de stafide este indicat în constipațiile ușoare (mai ales fiert sau înmuiate în apă).
Datorită conținutului de prebiotice, influențează benefic microbiomul intestinal. Totodată, ajută la buna funcționare a colonului.
Fiertura de stafide este un leac de casă bun pentru guturai.
Studiile pe animale sugerează că stafidele pot fi utile și în boli grave, precum Alzheimer sau cancer. Pentru confirmarea acestor beneficii este însă nevoie de studii umane.
Pentru îmbunătățirea sănătății, cercetătorii recomandă includerea în dieta zilnică a unei porții de 80-90 de grame de stafide.
Citește și – Curățarea ficatului cu stafide – rețetă medicinală rusească
Surse articol:
1. Marc Bosquet, Stafide, 500 de Rețete naturale pentru sănătate și frumusețe, Editura Nicol, București, 2014, p. 90
2. James E Painter, Ashley R Waters, A Review of the Health Benefits of Raisins, Journal of Food Science, Wiley Online Library: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/1750-3841.12139
3. Stacey J Bell, A review of dietary fiber and health: focus on raisins, J Med Food. 2011 Sep;14(9):877-83. doi: 10.1089/jmf.2010.0215. Epub 2011 Apr 10: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21476884/
4. Alexandra Olmo-Cunillera, Danilo Escobar-Avello, Andy J Pérez, María Marhuenda-Muñoz, Rosa Mª Lamuela-Raventós, Anna Vallverdú-Queralt, Is Eating Raisins Healthy? Nutrients. 2019 Dec 24;12(1):54: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31878160/