CACAO îmbunătățește GÂNDIREA, ATENȚIA și MEMORIA
Ciocolata este întotdeauna un cadou inspirat. Ea exprimă prețuire, eleganță, finețe și dragoste. Oamenii de știință au mai descoperit un efect al ciocolatei: îmbunătățirea funcțiilor cognitive.
Cercetătorii italieni au testat efectele flavanolilor din cacao pe 90 de persoane vârstnice (61 și 85 de ani), fără probleme de gândire sau tulburări de memorie. Mai precis, participanții se aflau într-o formă mentală bună, dat fiind vârsta lor înaintată.
Cuprins
Cacao îmbunătățește performanța cognitivă la vârstnicii sănătoși
Participanții au fost împărțiți în 3 grupuri, fiecare primind câte băutură cu cacao în fiecare zi. Un grup a consumat o băutură cu un conținut redus de flavanoli (48 mg pe zi), al doilea grup o băutură cu un conținut mediu de flavanoli (520 mg), iar al treilea grup o băutură cu un conținut mare de flavanoli din cacao (993 mg).
Studiul a durat 9 săptămâni. Cercetătorii au observat că cei care au primit cantități medii și mari de flavanoli din cacao în fiecare zi s-au descurcat mult mai bine la testele de atenție, funcție executivă și memorie. Rezultatele studiului au fost publicate online în American Journal of Clinical Nutrition.
Cacao îi ajută și pe cei cu probleme de gândire
Un studiu asemănător, condus de aceeași cercetători și publicat în anul 2012, a arătat că consumul zilnic de flavanoli din cacao a fost asociat cu îmbunătățirea abilităților de gândire la persoanele vârstnice care sufereau de deficite cognitive, adică aveau probleme de gândire.
Ambele studii au arătat de asemenea că antioxidanții din cacao au redus tensiunea arterială și au ameliorat rezistența la insulină.
Secretul antioxidanților din cacao
Flavanolii sunt un tip de nutrienți regăsiți în numeroase alimente, dar în cantități mai mari în ceaiul verde, vinul roșu, afine, mere, pere, cireșe și arahide. Boabele de cacao conțin în mod deosebit concentrații mari de flavanoli. Pudra de cacao, folosită la fabricarea ciocolatei, se obține prin fermentarea, uscarea, prăjirea și măcinarea boabelor de cacao.
Acești antioxidanți au fost subiectul multor studii în ultimii ani. S-au dovedit eficienți în scăderea tensiunii arteriale, îmbunătățirea circulației sangvine la inimă și creier, prevenirea formării de cheagurilor de sânge și combaterea daunelor la nivelul celulelor.
Citește și CACAO – un puternic agent ANTIOXIDIANT, care protejează NEURONII și ajută la scăderea în GREUTATE
Studiile pe animale și de laborator au arătat că acești compuși facilitează conexiunile dintre celulele creierului și rata de supraviețuire, și protejează totodată celulele cerebrale de toxine și efectele negative ale inflamației, susține medicul neurolog Miguel Alonso-Alonso.
Ce tip de ciocolată să alegem
Vestea mai puțin bună este că ciocolata din comerț nu ne poate oferi o doză suficientă de flavanoli, cel puțin nu în cantitățile utilizate în studiile citate mai sus.
Cantitatea de cacao folosită la prepararea ciocolatei diferă de la un producător la altul. Totodată, flavanolii sunt deseori distruși în timpul producției.
Ciocolata neagră are cel mai mare conținut de cacao și antioxidanți. Optați pentru un sortiment cu cel puțin 75% cacao. Evitați ciocolata cu lapte și ciocolata albă.
Nu pierdeți din atenție faptul că ciocolata este bogată în calorii. Consumată zilnic, în cantități mari, poate duce la creșterea în greutate.
Dacă vreți să beneficiați la maxim de efectele flavanolilor, consumați direct cacao sub formă de pudră. Optați pentru o cacao de calitate, care nu a fost intens procesată. Cacao autentică are un gust amărui, care certifică prezența unor cantități mari de antioxidanți.
Beneficiile asupra sănătății sistemului cardiovascular se pot obține și prin doze mai mici. Cercetătorii spun că aceasta se poate realiza printr-un consum zilnic de 200 mg de flavanoli din cacao.
Cumpără de aici:
[wcepe_products ids=’7562, 3034, 6526, 7276′ button=’Cumpără aici’]
Sursă: Heidi Godman, Cocoa: a sweet treat for the brain? Harvard Health Publishing: https://www.health.harvard.edu/blog/cocoa-sweet-treat-brain-201502057676