ALERGIA la CĂPȘUNI – cât de frecventă este, simptome și alte alimente care trebuie evitate

Articol scris de Ana-Maria Postolache

Contrar informațiilor apărute pe anumite site-uri, alergia la căpșuni și la tomate este foarte rară. În literatura științifică există doar câteva cazuri de pacienți cu reacții adverse la aceste tipuri de fructe.

90% din total de alergii consemnate sunt cauzate de acești 8 alergeni:

– nuci, migdale, caju
– albuș de ou
– lapte
– arahide
– crustacee (ex. crabi)
– grâu
– pește
– soia

Alergia la capsuni – simptome

Alergia la căpșuni este rară

Un studiu mic, realizat în Bosnia, a arătat că incidența alergiei la căpșuni este de doar 3-4% în rândul copiilor cu vârsta de 2 ani sau mai mici. Acest procent scade cu 0,5-1% pe parcursul copilăriei.

Universitatea Tehnică din Munich raportează că 1,5% din populația Europei de Nord și 16% din cea a Italiei este afectată de alergia la tomate.

Cercetătorii sunt de părere că pe lângă histamine, căpșunile au un nivel de aciditate care poate provoca mâncărimi, mai ales la copiii cu eczeme, care au pielea sensibilă și crăpată.

Alergia la căpșuni – simptome

Simptomele alergiei la căpșuni pot fi ușoare sau moderate. Ele apar de regulă în decursul a câteva minute sau ore de la consumul sau contactul cu aceste fructe:

– mâncărimi ale pielii
– inflamații la nivelul gâtului și gurii
– urticarie, dermatită
– membrane mucoase iritate
– secreții nazale
– dureri abdominale
– tuse, respirație șuierătoare
– amețeală, lipsă de echilibru
– diaree, vărsături
– senzație de
– congestie
– senzație de strângere a gâtului

La fel ca în cazul altor alimente alergene, căpșunile pot provoca, în cazuri mai rare, o reacție alergică gravă, cunoscută sub numele de șoc anafilactic, manifestată prin:

– puls crescut
– limbă umflată
– gât umflat, care blochează respirația
– scăderea tensiunii arteriale
– amețeală, pierderea echilibrului
– leșin

Ce alimente trebuie să evite o persoană alergică la căpșuni

Simptomele de alergie apar de regulă după consumul de căpșuni proaspete, însă este indicat să se evite și consumul de căpșuni uscate, fierte sau procesate și incluse în diverse produse alimentare, precum gemuri, jeleuri, dulceață, bomboane, siropuri, sucuri etc.

Un studiu din 2018 a arătat că nu toate soiurile de căpșuni și roșii provoacă alergii. Concentrația de alergeni variază de la un soi la altul. În plus, proteinele cu potențial alergen sunt sensibile la căldură, ceea ce înseamnă că expunerea la temperaturi în timpul procesului de uscare duce la scăderea riscului de alergii.

Persoanele alergice la căpșuni trebuie să fie precaute și cu privire la alte produse la care pot fi alergice:

– polen de mesteacăn
– mere
– cireșe
– zmeură
– coacăze negre
– piersici
– latex
– caise
– pepene
– banane
– alune de pădure
– țelină
– morcovi

Studiile arată că 30% din persoanele alergie la polenul de mesteacăn sunt alergice și la căpșuni.

Cumpără de aici remedii pentru alergii:
[wcepe_products ids=’4581, 4695, 6982′ button=’Cumpără aici’]

Surse bibliografice:

1. Allergy Notes, „Contrary to popular belief, strawberry allergy is uncommon”: http://allergynotes.blogspot.com/2009/07/contrary-to-popular-belief-strawberry.html
2. Jenna Fletcher, by Karen Gill, „Can people be allergic to strawberries?” articol publicat pe site-ul Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/323067.php
3. „Allergy potential of strawberries and tomatoes depends on the variety”, articol publicat pe site-ul Science Daily în Science News: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/07/180713111957.htm

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.