4 alternative naturale la corticosteroizii de sinteză utilizați în bolile alergice, autoimune și inflamatorii

Articol bazat pe studii științifice

Alergiile, bolile autoimune și inflamatorii au întotdeauna o cauză. Identificarea corectă a cauzei care a dus la apariția bolii este esențială pentru rezolvarea problemei, fără a fi nevoie de medicamente.

4 alternative naturale la corticosteroizii de sinteza utilizati in bolile alergice, autoimune si inflamatorii

4 alternative naturale la corticosteroizii de sinteza pentru alergii, bolile autoimune si inflamatorii: Pch.vector

Ce sunt glucocorticozii?

Glucocorticozii sunt hormoni steroizi pe care corpul îi produce la nivelul cortexului glandelor suprarenale.

Au un rol crucial în metabolismul glucozei, proteinelor și grăsimii. Cel mai important glucocorticosteroid din corp este cortizolul.

Din punct de vedere medical, au efect antiinflamator, anti-alergic și imuno-supresor. În acest scop sunt folosiți glucocorticozii sintetici, precum Prednison, Prednisolon, Hidrocortizon, Metilprednisolon (Medrol), Dexametazonă sau Betametason.

În ce boli sunt folosiți

Aceștia sunt prescriși în doze farmacologice în tulburările alergice, bolile inflamatorii, bolile autoimune.

Iată câteva exemple: astm, rinită alergică sau alte alergii cronice, sinuzită, infecții, pneumonie, urticare, dermatită de contact, boala inflamatorie intestinală, hepatitele autoimune, anemie hemolitică, leucemie, limfom, artrită reumatoidă, uveită, scleroză multiplă, insuficiență suprarenală, hiperplazie suprarenală congenitală.

Efecte secundare

Glucocorticoizii pot cauza reacții adverse dacă sunt utilizați pe termen lung. Aceștia afectează negativ oasele și sistemul musculo-scheletic, sistemul metabolic și endocrin, sistemul cardiovascular, pielea, tractul gastrointestinal, ochii și creierul. 

Un studiu apărut în „British Medical Journal” a arătat că utilizarea cronică a acestor medicamente afectează materia albă și cenușie a creierului.

Aceste daune pot fi remediat prin întreruperea tratamentului. Creierul are capacitatea să se repare singur.

Alternative naturale la glucocorticozii sintetici

Sunt teste care pot fi făcute pentru a depista dacă există anumite sensibilități alimentare sau reacție la anumiți alergeni din mediu, care pot provoca simptomele.

În funcție de rezultate, specialistul poate prescrie o dietă antiinflamatoare, personalizată în funcție de sensibilitățile alimentare ale pacientului.

Pe lângă dietă se pot recomanda și anumite suplimente alimentare sau plante care au efecte antiinflamatoare, imunomodulatoare și antialergenice naturale.

Suplimentele nutriționale pot fi utilizate ca alternativă la glucocorticoizii de sinteză. Dr. Amanda Fey – clinician naturopat, are câteva recomandări la acest capitol.

Quercetina

Quercetina are activitate antioxidantă puternică, antivirală, anti-alergică și antiinflamatoare.

Este pe primul loc în topul suplimentelor care ajută în alergii. Aceasta acționează prin mai multe mecanisme:

  • ajută la stabilizarea membranelor celulare
  • reduce eliberarea de histamine și reactivitatea celulelor la alergenii respectivi
  • limitează formarea de anticorpi IgE specifici antigenului
  • reduce citokinele inflamatorii
  • inhibă crearea de leukotriene
  • suprimă producția de IL-4
  • suprimă mediatorii inflamatori
  • modulează imunitatea

Datorită acestor efecte, quercetina este benefică în astmul bronșic, rinita alergică, reacțiile anafilactice induse de arahide.

Dacă luați un supliment de quercetină, asociați-l cu un supliment de bromelaină. Bromelaina este o enzimă (din ananas) care potențează absorbția quercetinei în tractul digestiv.

Uleiul de pește

Foarte mulți medici și nutriționiști recomandă uleiul de pește și acizii grași Omega-3 pentru combaterea bolilor inflamatorii și alergice.

Conținutul bogat în Omega-3 îi conferă proprietăți antiinflamatoare puternice. Este un supliment valoros pentru adulți și copii deopotrivă.

Acesta conține acizi grași polinesaturați (DCHA și EPA) care inhibă producția de prostaglandine și leukotriene, producția de citokine inflamatorii și reactivitatea celulelor T.

Uleiul de pește are un potențial antiinflamator important în artrita reumatoidă, psoriazis, dermatita atopică și astmul bronșic.

Se găsește în farmacii și la magazinele naturiste sub formă de capsule gelatinoase sau chiar ca soluție lichidă (ulei). Uleiul din pește este mai concentrat și mai eficient decât capsulele, însă are un gust neplăcut.

N-acetil cisteina

Acetilcisteina este un aminoacid care se găsește pe piață sub formă de pastile. Acest supliment are o influență benefică asupra căilor inflamatorii din corp.

Stimulează producția de glutation – cel mai puternic dintre antioxidanții corpului. Acetilcisteina este implicată în procesele de detoxifiere din corp. Previne de asemenea problemele cauzate de toxinele din mediu.

Datorită efectelor sale mucolitice și expectorante, este recomandat în afecțiunile respiratorii cronice, precum tuse, bronșită, boala pulmonară obstructivă cronică sau declin pulmonar. Subțiază mucusul și reduce inflamația din tuburile bronșice și din țesutul pulmonar.

Un studiu a arătat că N-acetilcisteina atenuează acumularea de celule inflamatorii și hiper-reactivitatea la animalele cu astm.

Acetilcisteina reglează nivelurile de glutamat din creier, un neurotransmițător important pentru activitatea optimă a creierului.

Vitamina D3

Vitamina D stimulează sistemul imunitar împotriva infecțiilor, previne cancerul, bolile alergice și autoimune.

Acest hormon modulează răspunsurile sistemului imunitar și ajută la prevenirea afecțiunilor în care sunt necesari glucocorticoizii sintetici.

Deficitul de vitamina D afectează o mare parte din populația lumii. În Occident, 50% din populație are nivelurile insuficiente de vitamina D (sub 30 ng/mL).

Lipsa de vitamina D a fost asociată în studii cu un risc și o severitate crescută de boli inflamatorii, inclusiv alergii sau boala intestinală inflamatorie.

Persoanele cu astm, eczeme sau dermatită atopică au niveluri mici de vitamina D.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile pe această temă:

Turmericul – mai bun decât corticosteroizii în tratarea bolilor imunologice, inflamatorii și alergice
Astmul bronșic – 8 remedii dovedite, care funcționează în timp
Coacăzul negru – la fel de eficient ca Indometacin în reducerea inflamațiilor și alergiilor
Vitamina D este esențială pentru sănătate – care este doza corectă

Surse articol:

1. Farmacia Tei, Glucocorticoizi sistemici: https://comenzi.farmaciatei.ro/info-tei/grupa-medicament/glucocorticoizi-corticoterapia?otc_only=1
2. Amanda Fey, Alternatives to inhaled or oral glucocorticoids: https://www.doctorfey.com/functional-medicine-holistic-health-blog/2022/9/7/alternatives-to-inhaled-or-oral-glucocorticoids
3. Amy Goodson, Jared Meacham, What are the health benefits of NAC (N-acetyl cysteine)? Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/nac-benefits
4. Wang J, Guo Z, Zhang R, Han Z, Huang Y, Deng C, Dong W, Zhuang G. Effects of N-acetylcysteine on oxidative stress and inflammation reactions in a rat model of allergic rhinitis after PM5exposure. Biochem Biophys Res Commun. 2020 Dec 10;533(3):275-281. doi: 10.1016/j.bbrc.2020.09.022. Epub 2020 Sep 18. PMID: 32958257.
5. Chourpiliadis C, Aeddula NR. Physiology, Glucocorticoids. [Updated 2023 Jul 17]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560897/
6. Mlcek J, Jurikova T, Skrovankova S, Sochor J. Quercetin and Its Anti-Allergic Immune Response. Molecules. 2016 May 12;21(5):623. doi: 10.3390/molecules21050623. PMID: 27187333; PMCID: PMC6273625.
7. Air Care, The benefits of fish oil to reduce inflammation: https://www.aircaremd.com/blog/the-benefits-of-fish-oil-to-reduce-inflammation.html
8. Lee TH, Arm JP, Horton CE, Crea AE, Mencia-Huerta JM, Spur BW. Effects of dietary fish oil lipids on allergic and inflammatory diseases. Allergy Proc. 1991 Sep-Oct;12(5):299-303. doi: 10.2500/108854191778879070. PMID: 1959766.
9. Daniel More, Meredith Bull, Is vitamin D deficiency linked to allergies? Very Well Health: https://www.verywellhealth.com/vitamin-d-deficiency-causes-asthma-and-allergies-83031
10. Yasir M, Goyal A, Sonthalia S. Corticosteroid Adverse Effects. [Updated 2023 Jul 3]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK531462/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.