MUSACA de VINETE, DOVLECEI și MOZZARELLA – rețetă pentru diabetici și nu numai

Musacaua se poate face și fără carne, doar din legume și brânză. Rețeta pe care v-o prezentăm necesită 40-50 de minute de preparare.

Legumele folosite la această versiune de musaca sunt vinetele și dovleceii. Acestea capătă o aromă și o textură deosebită când sunt coapte în cuptor. Iar în combinație cu sos de roșii și usturoi și brânză devin extrem de savuroase.

Musaca de vinete si dovlecei

Dovleceii sunt bogați în diverși compuși bioactivi. Varietățile verzi și galbene se disting prin conținutul de antioxidanți – luteină, beta-caroten, zeaxantină și acid dehidroascorbic.

Acești antioxidanți au demonstrat efecte protectoare împotriva cancerului, îndeosebi în faza inițială a procesului carcinogenic, inhibând formarea de leziuni pre-neoplazie în unele modele experimentate în vivo și in vitro.

Totodată, carotenoidele reduc riscul de cataractă și degenerescența maculară asociată cu vârsta.

Musaca de vinete și dovlecei – rețetă

Ingrediente

• 2 vinete mari
• 2 dovlecei
• 1 ardei kapia roși sau ardei gras
• 1 ceapă
• 400 g de roșii în suc (conservă sau suc de roșii)
• 170 g de mozzarella cu puțină grăsime
• 50 g de parmezan sau cașcaval
• 2-3 căței de usturoi
• 1 lingură de ulei de măsline
• 1 linguriță de oregano uscat

Preparare

Din aceste ingrediente rezultă o musaca de 4-6 porții. Preîncălziți cuptorul la 180 de grade Celsius.

Pregătiți toate ingredientele: tăiați vinetele și dovleceii rondele sau felii pe lungime, potrivit de groase, tocați ceapa mărunt și ardeiul cubulețe, zdrobiți usturoiul, tăiați brânza mozzarella felii subțiri și dați parmazanul pe răzătoarea mică.

Vinetele și dovleceii trebuie tamponați cu șervețele de hârtie pentru a absorbi tot excesul de apă.

Coaceți vinetele și dovleceii pe gril, uns în prealabil cu puțin ulei. Rumeniți-le puțin pe ambele părți.

Între timp, preparați sosul. Puneți uleiul într-o tigaie cu pereții înalți. Căliți ceapa timp de 5 minute, apoi adăugați bucățile de ardei și mai lăsați încă 5 minute pe foc. Puneți roșiile cu tot cu sos, usturoiul și oregano. Fierbeți sosul încă 5 minute.

Acum puteți asambla musacaua. Puteți folosi o tavă de tip yena sau o tavă de cuptor dreptunghiulară sau pătrată cu pereții înalți. Primul strat va fi sosul de roșii preparat anterior. Peste sos așezați un rând de felii de vinete, apoi un rând de felii de dovlecel. Ungeți din nou cu sos de roșii și adăugați un strat de parmezan.

Continuați să alternați astfel straturile de sos, legume și brânză. Peste ultimul strat de vinete sau dovlecei se adaugă un strat de sos de roșii, parmezan și apoi se acoperă toată suprafața tăvii cu feliile de mozzarella.

Introduceți vasul în cuptor și lăsați musacaua să se coacă timp de 30-40 de minute, sau până când brânza se topește frumos și musacaua a căpătat o nuanță aurie-maro.

Lăsați să se răcească, apoi tăiați-o în pătrate sau în alt tip de porții. În momentul servirii se poate adăuga puțin piper negru. Musacaua merge servită cu mămăligă sau cu pâine și o salată de verdețuri.

Informații nutriționale per porție

O porție de musaca de 421 de grame conține:

Carbohidrați: 12 g
Calorii: 227 kilocalorii
Proteine: 18,2 g
Grăsimi: 12 g (din care 5.9 g de grăsimi saturate)
Zaharuri: 10,2 g
Sare: 0,9 g

Surse bibliografice:

1. Damián Martínez-Valdivieso, Rafael Font, Zahira Fernández-Bedmar, Tania Merinas-Amo, Pedro Gómez, Ángeles Alonso-Moraga, and Mercedes del Río-Celestino, Role of Zucchini and Its Distinctive Components in the Modulation of Degenerative Processes: Genotoxicity, Anti-Genotoxicity, Cytotoxicity and Apoptotic Effects, Nutrients. 2017 Jul; 9(7): 755: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5537869/
2. Martínez-Valdivieso D, Font R, Fernández-Bedmar Z, Merinas-Amo T, Gómez P, Alonso-Moraga Á, Del Río-Celestino M, Role of Zucchini and Its Distinctive Components in the Modulation of Degenerative Processes: Genotoxicity, Anti-Genotoxicity, Cytotoxicity and Apoptotic Effects, Nutrients. 2017 Jul 14;9(7): https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28708122
3. Viața cu Diabet, Musaca de vinete cu dovlecei si parmezan, fara carne, la cuptor: https://viatacudiabet.ro/nutritie/idei-retete-culinare/musaca-de-vinete-cu-dovlecei-si-parmezan-fara-carne-la-cuptor-115

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.