DOVLECEI pane de post, cu muștar și turmeric – rețetă
Dovleceii pane sunt o rețetă foarte populară vara. Aceste legume cu gust mai degrabă anost merg cel mai bine preparate sub formă de șnițele. Cu ou sunt foarte bune, însă în perioada postului sau în zilele de miercuri și vineri se pot pregăti și fără ou.
Dovlecei pane de post – rețetă
Acești dovlecei “aurii” sunt foarte gustoși, chiar dacă sunt de post. Muștarul, ghimbirul și usturoiul sunt ingredientele care îi fac foarte aromați. Turmericul, în combinație cu pasta de muștar, le dă o culoare aurie foarte plăcută, dar și un gust deosebit.
Ingrediente
• 2 dovlecei
• 1 cană de apă minerală (sau plată)
• 4 căței de usturoi
• 2-3 linguri de muștar dulce
• ½ linguriță de turmeric
• sare și ghimbir măcinat după gust
• câteva linguri de făină
• opțional: mărar verde tocat mărunt
Preparare
Nu curățați dovleceii de coajă. Dacă vă îngrijorează prezența pesticidelor în coajă, spălați-i cu o soluție din oțet (1 parte), apă (3 părți) și puțin bicarbonat. Tăiați capetele, apoi feliați-i rondele nu foarte groase, pentru a se pătrunde mai ușor. Presărați-i cu puțină sare (opțional).
Preparați sosul. Într-un bol, puneți apa, sarea, pudra de ghimbir, pulberea de turmeric, usturoiul zdrobit și muștarul. Amestecați bine. Mărarul tocat îl puteți adăuga în compoziție, sau îl puteți presăra la final peste dovleceii deja prăjiți. Adăugați făina, amestecând totul cu un tel, pentru a nu permite formarea cocoloașelor. Compoziția rezultată trebuie să fie puțin mai groasă decât la clătite. Dacă este prea subțire, mai adăugați făină, dacă este prea groasă, mai puneți apă.
Puneți puțină făină pe o farfurie întinsă, și dați feliile de dovlecel prin ea, pe ambele părți. Puneți-le apoi în bolul cu compoziție, și apoi în tigaia cu ulei încins. Lăsați dovleceii să se înmoaie bine, apoi să se prăjească ușor, până capătă o culoare aurie frumoasă. Prăjiți-i uniform, pe ambele părți. Scoateți dovleceii pane din tigaie și așezați-i pe un platou tapetat cu un prosop de hârtie, pentru a absorbi excesul de ulei.
Prajitul in ulei si mai ales cu rantas [ faina…] cam de evitat !!!
Intr-adevar, prajitul in ulei nu e chiar atat de sanatos, dar deovleceii pane sunt deliciosi… recunosc, ii prepar asa din cand in cand, fara sa fac exces.