O PLANTĂ care nu trebuie să ne lipsească din casă în timpul iernii

Călugărița Hildergard von Bingen spunea că cei care beau o cană de ceai de cimbru în loc de cafeaua de dimineață vor simți negreșit efectul calmant pentru stomac și gât, și o stare de bine în tot corpul.

Cimbrul Beneficii

Cimbrul Beneficii

Cimbrul – o plantă vindecătoare complexă 

Cimbrul este una din acele plante miraculoase care poate trata foarte multe boli, de aceea este bine să o avem în farmacia din casă, fie uscată, proaspătă sau sub formă de ceai, ulei sau tinctură. Studiile științifice au arătat că cimbrul este foarte eficient în lupta împotriva infecțiilor, durerilor și a bolilor cronice. Acesta are puterea de a fortifica sistemul imunitar pentru a lupta împotriva virusurilor și pentru a ne proteja de bolile care apar în anotimpul friguros. Se poate administra sub formă de ceai, tinctură sau alte preparate medicinale.

Proprietăți

Cimbrul este foarte puternic în uciderea bacteriilor și virusurilor. Trebuie luată la primele semne ale unei răceli sau boli infecțioase. Este o sursă bogată de vitamine și minerale esențiale: A, complexul B, C, E și K, calciu, fier, seleniu, potasiu și mangan. Conține de asemenea un compus numit carvacrol, un tranchilizant natural cu efect tonic asupra sistemului nervos.

Are proprietăți antiseptice, antivirale, antibacteriene, diaforetice, expectorante și carminative, prin care susține sănătatea întregului organism. Dintre toate plantele, cimbrul are printre cele mai mari cantități de antioxidanți și bioflavonoide: luteină, zeaxantină și naringenină, care au efect puternice de eliminare a radicalilor liberi și a bolilor cronice.

În ce boli putem folosi cimbrul

Cimbrul este esențial pentru stimularea memoriei, prevenirea depresiei, melancoliei și oboselii, ușurarea durerilor de cap și a tensiunilor musculare, calmarea durerilor în gât și a tusei, reducerea febrei și tratarea răcelilor și infecțiilor.

Este o plantă purificatoare excelentă pentru tractul digestiv. Poate distruge viermii intestinali și poate ajuta la digerarea alimentelor foarte grase.

Uleiul de cimbru a fost folosit extern ca un antiseptic și antimicrobian, din cele mai vechi timpuri, fiind benefic susținerii sistemului imunitar și recuperării celor convalescenți sau slăbiți de boală. Acesta poate ajuta de asemenea la stoparea căderii părului prin îmbunătățirea circulației sângelui la nivelul scalpului și prin hrănirea rădăcinii părului.

Cimbrul ajută la vindecarea ulciorului și a ochilor înroșiți. Curăță zgârieturile și rănile, datorită proprietăților dezinfectante și antiseptice. Este foarte util pentru femeile cu crampe menstruale și alte simptome ale sindromului premenstrual.

Este un remediu renumit pentru bolile de stomac, gripă, congestia pulmonară și tuse, caz în care se asociază foarte bine cu pătlagină în cantități egale. Cimbrul poate fi folosit și pentru entorse, reumatism, atrofie musculară, scleroză multiplă și paralizie.

Ceaiul de cimbru este recomandat și pentru tratarea alcoolismului, câte 1 lingură la fiecare 15 minute. La alcoolici, ceaiul de cimbru cauzează greață, vomă și diaree, crește urinarea, transpirația și apetitul. Și cei care suferă de epilepsie pot bea câtea 2 căni de ceai de cimbru, 2-3 săptămâni. Cura se poate relua după o pauză de 10 de zile.

Ceaiul de cimbru se prepară din câteva crenguțe verzi sau uscate și 1 cană de apă. Se lasă la infuzat 10 minute, apoi se bea cu lămâie și miere.

Contraindicații

Cimbrul poate reduce tensiunea arterială, de aceea trebuie consumat cu prudență de persoanele cu hipotensiune, precum și de cei cu ulcer gastric sau gastrită hiper-acidă. Este contraindicat femeilor pe perioada sarcinii și alăptării. Supradozajul acestei plante este periculos.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


9 comentarii

  1. si tu nu il pui la sarmale

  2. cimbru sau cimbrisor?care este mai benefic?

  3. NU ESTE ACEEASI PLANTA FIECARE CU ROSTUL EI

  4. Il am si il pun la multe feluri de mincare

  5. Ceaiul cum se face _ Se fierbe apa şi se toarnă peste cimbru sau se fierbe şi cimbrul _ Mulţumesc !

  6. infuzie, se spune in articol.peste 2 crengute se toarna apa fierbinte.se acopera.se lasa 10 min.si gata.Panda Lenuta.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.