LEVĂNȚICA – o plantă cu efecte benefice asupra sistemului IMUNITAR, NERVOS și DIGESTIV

Levănțica este mai mult decât o floare cu un parfum cuceritor. Are o forță terapeutică impresionantăÎn medicina populară s-a remarcat îndeosebi ca un remediu bun pentru afecțiunile sistemului nervos și gastrointestinal.

Lavanda este utilizată ca supliment pentru îmbunătățirea sănătății emoționale și pentru tratarea stărilor de anxietate, depresie, atac de panică, stres, insomnie, agitație (asociată cu demența), probleme intestinale și dureri.

Lavandă

Parfumul de levănțică ajută la eliminarea tensiunii musculare, a durerilor de cap și a migrenelor, la reducerea oboselii nervoase și la calmarea spasmelor digestive.

Are proprietăți imunostimulatoare, antivirale și antibacteriene. Poate ajuta la combaterea gripei și a durerilor în gât cauzate de streptococi. Este de asemenea recomandată în infecții pectorale, amigdalită, infecții intestinale, candidă și febră. În aceste afecțiuni poate fi asociată cu roiniță, mușețel sau petale de trandafir.

Studiile clinice a arătat că uleiul esențial de lavandă, utilizat extern, poate combate bacteriile rezistente la tratament, precum stafilococul rezistent la meticilină.

_____________________________________________________________________________________________________

La ce putem folosi ceaiul de lavandă

♣ Creșterea imunitățiiCeaiul de lavandă, consumat periodic, poate ajuta la întărirea imunității în sezonul gripelor și infecțiilor. Dacă se adaugă mierea de albine, este un remediu bun pentru durerile în gât. Se pot bea câte 3-5 căni pe săptămână. Ceaiul se bea o săptămână da, una nu.

♣ Alergii. Levănțica este o plantă cu efect echilibrant. Ajută atât la stimularea imunității, cât și la reducerea unui sistemului imunitar hiperactiv, care poate produce numeroase alergii sau sensibilități.

Ceaiul de lavandă trebuie consumat în cure de câte 1 săptămână, cu pauze de 1 săptămână între ele. Se pot bea câte 1-2 ceaiuri pe zi.

♣ Anxietate, depresieAtât mirosul ei plăcut, cât și consumul intern de lavandă ajută la echilibrarea nivelului de serotonină, un neurotransmițător important din creier și intestin. Dezechilibrul serotoninei poate afecta numeroase funcții din corp, precum digestia și emoțiile, cauzând numeroase probleme de sănătate: scăderea imunității, perturbarea ciclurilor de somn, pofte alimentare (bulimie), depresie, anxietate, stres, dureri.

Ceaiul de lavandă reduce nivelul de stres cortizon și reglează adrenalina. Se pot bea 1-3 căni de ceai pe zi.

♣ Reglarea glicemieiCeaiul de lavandă are efecte echilibrante și asupra pancreasului. Acesta reglează producția de insulină și poate ajuta la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge la persoanele cu hipoglicemie reactivă non-diabetică. Se pot bea câte 1-3 căni de ceai neîndulcit pe zi.

Sindromul oboselii croniceDatorită efectelor asupra neurochimicalelor și a suprarenalelor, lavanda poate fi folositoare persoanelor cu sindromul oboselii cronice. Se beau 1-2 căni pe zi, fără zahăr.

♣ Echilibrare digestivăCeaiul de lavandă este o alegere bună pentru deranjamentele stomacului calmarea stomacului, reducerea senzației de greață, faze, balonare. O infuzie caldă de lavandă poate crește flora intestinală benefică, ajutând astfel la combaterea creșterii bacteriilor dăunătoare.

Ceaiul de lavandă este un bun remediu pentru durerile de stomac de origine nervoasă și coșmaruri la copii. Copiii pot bea câte ½ cană de ceai, de 2 ori pe zi, cu lingurița, iar adulții pot consuma câte 1-3 căni pe zi.

♣ InsomnieO cană de ceai de lavandă consumată cu 30 de minute înainte de culcare poate ajuta la relaxarea corpului, calmarea minții și inducerea somnului la persoanele care nu pot adormi. Se prepară un ceai mai concentrat.

_____________________________________________________________________________________________________

Poate fi utilizată sub formă de infuzie, capsule sau ulei esențial, pentru consumul intern, inhalație, masaj, băi sau aromaterapie. Pentru ceai, se folosește 1– ½ lingurițe de flori uscate de lavandă la 1 cană de apă clocotită. Se lasă la infuzat 10 minute, apoi se strecoară.

Precauții și contraindicații

Se impune precauție la consumul de lavandă în cazul persoanelor care iau medicamente pentru diabet, depresie sau insomnie, deoarece pot apărea interacțiuni. Cereți sfatul medicului înainte de a încerca un tratament naturist (nou).

_____________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. National Center for Complementary and Integrative Health, Lavender: https://nccih.nih.gov/health/lavender/ataglance.htm

2. Organic Lifestyle, LAVENDER: A PORTRAIT OF AN OVERLOOKED PANACEA: http://www.organiclifestylemagazine.com/lavender-a-portrait-of-an-overlooked-panacea

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.