Hrana OCHIULUI – alimente care protejează ochii și îmbunătățesc vederea

Ochii, părul și unghiile au și ele nevoie de hrană, bogată în vitamine și alți nutrienți corespunzători. În ceea ce privește îmbunătățirea vederii, din dieta noastră nu trebuie să lipsească alimentele bogate în antioxidanții luteină și zeaxantină, vitamina A (beta-caroten), Vitamina E și C, și acizii grași esențiali Omega-3.

Hrana Ochiului - Alimente Care Protejează și Îmbunătățesc Vederea

Cuprins

Luteina și zeaxantina 

Luteina și zeaxantina sunt pigmenții maculari regăsiți în cantități mari în ochii umani, dar și în unele fructe și legume. Consumul de alimente bogate în acești doi antioxidanți puternici protejează vederea, previne îmbătrânirea prematură și reduce riscul de degenerescență maculară asociata cu înaintarea în vârstă.

Un studiu realizat de Departamentul de Oftalmologie și Științe Vizuale de la Universitatea din Texas a evidențiat care sunt cele mai bune surse alimentare de luteină și zeaxantină.

Cercetătorii au extras carotenoidele din 33 de fructe și legume, două sucuri de fructe și gălbenuș de ou. Rezultatele au arătat că gălbenușul de ou și porumbul conțin cel mai mare procent de luteină și zeaxantină (peste 85% din carotenoidele totali). Porumbul este leguma cu cea mai mare concentrație de luteină (60%), iar ardeiul gras portocaliu este cea mai bună sursă de zeaxantină (37%).

Cantități substanțiale de acești doi antioxidanți (30-50%) au fost descoperite de asemenea în kiwi, strugurii roșii, spanac, sucul de portocale, dovleac și dovlecei.

De asemenea, acizii grași Omega-3, regăsiți în mod special în peștele gras (somon, hering, ton) și semințele de in sau de cânepă încetinesc evoluția degenerescenței maculare. Se recomandă cel puțin 2 porții de pește pe săptămână. Se pot lua de asemenea și suplimente cu ulei de pește.

Recomandări pentru menținerea sau îmbunătățirea vederii

Ca regulă generală, trebuie reținut că pentru sănătatea oculară, trebuie să consumăm mai multe fructe și legume de culoare portocalie, galbenă și roșie. De asemenea, trebuie să știm că majoritatea verdețurilor conțin 15-47% luteină.

– Ou fiert
– Morcov crud ras sau suc
– Pește fiert sau pe grătar, supă de pește
– Porumb fiert și ulei de porumb
– Coacăze negre proaspete sau uscate, suc sau sirop
– Afine proaspete sau uscate, sau suc
– Kiwi, papaya, portocale, struguri
– Germeni de grâu
– Semințe de in, de dovleac, de floarea-soarelui, de cânepă
– Nuci, fistic și migdale
– Spanac, salată verde, broccoli, praz, mărar
– Lăptișor de matcă, polen
– Sucuri de măr, țelină, sfeclă, varză
– Complex de vitamine B, seleniu, suplimente cu antioxidanți

Sursă studiu: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1722697/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


1 comentariu

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.