SALATĂ de VARZĂ, MORCOVI și SFECLĂ

În zilele de miercuri și vineri avem „dezlegare” la legume, fructe, nuci și semințe. Aceste alimente, deși sunt de post, sunt foarte bogate în vitamine, minerale, enzyme, fibre și antioxidanți.

În aceste zile putem lua o pauză de la mâncărurile grele, bogate în proteine animale, alegând o salată ușoară de legume crude, precum este cea prezentată mai jos.

Salată de Varză, Sfeclă, Morcov

Acest amestec de legume variate ne ajută să ne reîncărcăm organismul cu o mulțime de nutrienți valoroși pentru sănătatea noastră. Se pot exclude sau adăuga și alte ingrediente, după preferință.

Ideal ar fi să consumați această salată ca atare, pentru a beneficia la maxim de efectele ei detoxifiante și vitaminizante, dar ea poate fi servită și ca garnitură pentru o mâncare de cartofi, orez sau leguminoase.

Salată de varză, morcov și sfeclă – rețetă

Ingrediente

• ½ varză
• 1 sfeclă medie
• 2 morcovi
• ¼ rădăcină de țelină
• 1 ardei gras roșu
• 1 ceapă roșie
• sare, ulei și oțet după gust

Preparare

Pregătiți legumele, curățându-le de coajă dacă este cazul. Spălați-le și apoi tăiați-le după preferință. Varza, ardeiul și ceapa se pot tăia fâșii subțiri, morcovii, țelina și sfecla roșie se pot da pe răzătoare.

Amestecați toate legumele într-un bol mare. Amestecați separat uleiul cu oțetul și sarea și turnați sosul obținut peste legume. În loc de oțet se poate folosi zeamă de lămâie proaspăt stoarsă.

Amestecați și lăsați salata să stea puțin, pentru ca legumele să se macereze puțin și să fie mai moi. Dar este bună și dacă se servește imediat.

Cercetătorii ne dau foarte multe motive să consumăm mai multe legume și fructe, deoarece acestea conțin o varietate de nutrienți cu efecte protectoare asupra organismului.  Fructele și legumele sunt bogate în vitaminele A și C, electroliți, antioxidanți și fibre alimentare.

Dietele bazate pe multe fructe și legume au fost asociate cu un risc scăzut de boli cardiovasculare, cancer și obezitate. Studiile recente au arătat că fructele și legumele au un rol important în prevenirea formării cataractei, a bolii pulmonare obstructive cronice, a diverticulitei și posibil a hipertensiunii arteriale.

Surse articol:

1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3649719
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11138444

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.