Poate TURMERICUL să reducă INFLAMAȚIA și DURERILE? Ce spune știința

E dovedit științific că turmericul este unul din cele mai puternice antiinflamatoare naturale. Studiile au arătat că este la fel de eficient medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene, datorită efectelor sale secundare redus și a beneficiilor adiționale.

Acest lucru înseamnă că pot lua turmeric pentru dureri în loc de Ibuprofen sau alt antiinflamator sintetic? – vei întreba. Da, însă există o problemă legată de absorbție, despre care vom discuta mai jos.

Turmeric antiinflamator

Ce este turmericul?

Turmericul este o plantă nativă din India, Asia și America Centrală. A început să devină din ce în ce mai cunoscut și în România, datorită proprietăților sale și a înrudirii sale cu ghimbirul – care are deja o notorietate crescută la noi.

Practicanții medicinei indiene Ayurveda foloseau turmericul pentru tratarea unui număr mare de afecțiuni, de la afecțiuni respiratorii și oboseală, până la dureri severe și reumatism.

Citește și TURMERICUL – mai bun ca IBUPROFENUL în reducerea DURERILOR ARTICULARE

Astăzi este utilizat ca și condiment, dar este comercializat și sub formă de supliment alimentar, sub formă de pudră, capsule, ceai, extracte, tablete. Suplimentele sunt create special (în doze mai mari) pentru a fi eficiente împotriva inflamațiilor și a durerilor. Acestea sunt recomandate în artrită, probleme stomacale și hepato-biliare, afecțiuni ale pielii sau cancer.

Ce beneficii are turmericul

Principalele activități farmacologie ale turmericului sunt: antidiabetice, antimicrobiene, hepatoprotectoare, antiinflamatoare și protectoare împotriva bolilor neurodegenerative.

Beneficiile turmericului se datorează în cea mai mare parte conținutului de curcuminoide – compuși bioactivi care reduc în studii s-au dovedit utili împotriva inflamațiilor.

Cercetările preliminare au arătat că aceștia au următoarele acțiuni în corp:

– reduc numărul de atacuri de cord după un bypass coronarian
– sunt la fel de eficienți în controlul durerii la genunchi cauzată de osteoartrită ca și Ibuprofenul
– reduc iritațiile pielii la femeile care au trec prin radioterapie pentru cancerul mamar

Curcumina, cea mai intens studiată dintre curcuminoide, s-a arătat puternică împotriva mai multor tipuri de cancere, diabet, dureri post-operatorii și colită. Totodată, a fost cercetată pentru efectele ei benefice în reducerea plăcii bacteriene dentare (sub formă de apă de gură).

Studiile realizate de National Center for Complementary and Integrative Health sugerează beneficii și în boala Alzheimer, artrita reumatoidă, cancerul de colon și cancerul de prostată.

Cât de sigur este turmericul pentru consum?

Întrucât este o substanță naturală, turmericul nu produce efecte secundare dacă este folosit în scop alimentar. În scop terapeutic, se va administra în dozele testate în studii (pe cale orală sau prin aplicare pe piele).

Un studiu publicat în 2018 în „Advanced Biomedical Research” a concluzionat că, potrivit cercetărilor pe animale și a studiilor clinice, curcumina nu produce complicații la nivelul funcției ficatului sau a rinichilor, fiind sigură chiar și în doze mari. Cu toate acestea, unele persoane pot experimenta probleme la nivel gastrointestinal dacă iau turmeric în cantități mari.

În ce doze se poate folosi turmericul

O recenzie din anul 2016 pe 6 studii a arătat că cercetătorii au folosit doze de curcumină care au variat de la 100 mg până la 2.000 de mg pe zi, în special pentru durerea de artrită. Când au comparat curcumina cu Ibuproden sau Diclofenac, au observat că nu au existat diferențe majore în ceea ce privește reducerea durerii și a rigidității articulare.

Au fost raportate efecte secundare, precum dureri în gât, balonare, umflături în jurul ochilor și mâncărimi, însă trebuie spus că acestea au fost semnalate mai ales de persoanele care au primit curcumină în doze mari, peste 1.200 mg pe zi. Nu se știe încă ce efecte produce administrarea de curcumină pe durate mari de timp. Cel mai lung studiu a durat doar 4 luni.

Câteva studii pe animale cu Alzheimer indus au arătat că adăugarea de curcumină în hrana lor a contribuit la reducerea markerilor inflamatori de la nivelul creierului. Cercetătorii nu au folosit însă curcumină orală, ci administrată prin venă sau peritoneu, din acest motiv capsulele din magazine nu ar putea fi eficiente împotriva maladiei Alzheimer.

Există de asemenea un număr mare de studii realizate în laborator sau pe șoareci care au arătat că această substanță poate inhiba mai multe tipuri de cancer, mai ales în combinație cu medicamentele chimioterapice convenționale. Curcumina pare să mărească eficiența chimioterapiei și să reducă o parte din efectele sale secundare. Nici în acest domeniu nu se pot trage concluzii aplicabile pe oameni deoarece este nevoie de studii umane în acest sens.

Un studiu publicat în 2018 în Canadian Medical Association Journal (CMAJ) a comparat efectele unei doze orale de 2.000 mg de curcumină, de 2 ori pe zi, timp de 4 zile (o doză mult mai mare decât cea folosită în mod obișnuit) cu un placebo pe 600 de pacienți programați pentru o intervenție de anevrism aortic abdominal. Rezultatele au arătat că suplimentul de curcumină nu a fost mai eficient decât placebo în ceea ce privește ameliorarea complicațiilor produse de inflamații.

Înainte să fie recomandat ca agent terapeutic, puteți lua turmeric în doze moderate, sub 1.200 mg pe zi, pentru a evita efecte secundare nedorite, însă este indicat să cereți sfatul medicului.

Un mare dezavantaj al turmericului este că în forma sa pură, compusul este slab absorbit de către corp și repede eliminat. Unele surse susțin că piperul negru mărește capacitatea de absorbție a curcuminei în corp.

Cumpără de aici:

[wcepe_products ids= ‘5294, 3009, 7758. 5292′ button=’Cumpără aici’]

Surse:

1. Dr. Robert Ashley, Can turmeric reduce inflammation? Ask the Doctors – Connect UCLA Health: https://connect.uclahealth.org/2018/10/18/ask-the-doctors-can-turmeric-reduce-inflammation/
2. National Center for Complementary and Integrative Health, Turmeric: https://nccih.nih.gov/health/turmeric/ataglance.htm
3. Kirsten Patrick, and Matthew B. Stanbrook, Take turmeric with a grain of salt, CMAJ. 2018 Oct 29; 190(43): E1270: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6205834/
4. Arshad Husain Rahmani, Mohammed A. Alsahli, Salah M. Aly, Masood A. Khan, and Yousef H. Aldebasi, Role of Curcumin in Disease Prevention and Treatment, Advanced Biomedical Research. 2018; 7: 38: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5852989/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.