Tinctura de OVĂZ hrănește și echilibrează sistemul nervos, limpezește mintea și alungă insomnia – cum să o prepari acasă

Ovăzul posedă numeroase proprietăți terapeutice care îl cataloghează drept o plantă medicinală importantă, și încă una adaptogenă. Are efecte benefice și echilibrante asupra sistemului nervos și acționează ca un tonic general și cerebral. 

Tinctură de Ovăz - Rețetă

Tinctură de Ovăz – Rețetă

Tinctură de ovăz – rețetă

Ingrediente

• 50 g de boabe de ovăz
• 200 ml de alcool alimentar de 70 de grade

Preparare

Boabele de ovăz se macină fin prin râșnița electrică de cafea. Pulberea obținută se pune într-un borcănel și se adaugă alcoolul. Se amestecă bine, se închide ermetic și se lasă la macerat 15 zile, undeva la temperatura camerei. Recipientul trebuie agitat de 2-3 ori pe zi.

După cele 2 săptămâni de macerare, tinctura se strecoară și se păstrează în sticluțe închise la culoare (de la tincturi mai vechi).

Se iau câte 40 de picături, seara, înainte de culcare. Picăturile se diluează cu apă sau ceai. În alte afecțiuni, se iau câte 20 de picături, de 3 ori pe zi.

Indicații terapeutice

Ovăzul este una din cele mai bune plante care ajută la hrănirea sistemului nostru nervos, datorită conținutului mare de săruri minerale și vitamine din complexul B. Acestea cresc capacitatea corpul de a se adapta la stres.

Ovăzul este un aliment foarte hrănitor și energizant. Conține calciu, magneziu, siliciu, seleniu, potasiu, fosfor, fier, proteine, aminoacizi, triptofan și grăsimi nesaturate. Bogăția de fibre face ovăzul un aliment eficient pentru înlăturarea problemelor digestive, în special constipația.

Călugărița Hildegard von Bingen – renumita vindecătoare a secolului 12, spunea despre ovăzul verde că este un remediu excelent pentru creșterea tonusului fizic și psihic. Studiile recente au arătat că ovăzul conține un alcaloid nervin, numit avinine, care ajută la restaurarea sistemului nervos.

– Insomnie, nervozitate
– Îmbunătățirea calității somnului
– Debilitate nervoasă
– Epuizare asociată cu depresie
– Îmbunătățirea stării de spirit, limpezirea minții
– Oboseală cronică
– Stări de slăbiciune fizică
– Minte încețoșată
– Stres accentuat, stres emoțional

În medicina homeopată modernă, tinctura de boabe de ovăz este folosită ca tratament pentru diferite tipuri de dependențe: de alcool, nicotină, cofeină sau droguri. Ovăzul conține un alcaloid indole numit gramine – acesta joacă un rol central în tratarea acestor vicii.

Sursa rețetei: ”Învinge și Previne Boal cu Plante Medicinale Imunitare și Adaptogene”, Virginia Ciocan

3 comentarii

  1. Este foarte buna limpezeste mintea .

  2. Buna, caut cu disperare ovaz si secara, cereale integrale ptr muesli, avem noi moara specuala ptr fulgi si nu gasesc decat la plafar la pungulite de 500gr la costuri aberante. Ma puteti indruma in acest sens? Multumesc !♡

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.