EXTRACTUL de VANILIE are proprietăți ANALGEZICE, ANTIBACTERIENE, ANTIINFLAMATOARE, util în numeroase BOLI (rețetă + utilizări terapeutice)

Cei mai mulți dintre noi folosim vanilia sub formă de esență sau extract pentru aromatizarea deserturilor și a băuturilor. Dincolo de aroma sa plăcută și gustul dulceag se ascund numeroase beneficii pentru sănătate.

Compoziţie şi folosire

Păstăile de vanilie (Vanilla planifolia) se numără printre cele mai de preț mirodenii din lume.

Extract de vanilie – rețetă cu beneficii

Puțini dintre noi știm că acestea provin de la un soi de orhidee cățărătoare, foarte lungă, din regiunile tropicale umede din Mexic. Astăzi se cultivă în scop comercial și în Madagascar, India, Indonezia și Filipine.

Și mai puțin cunoscut este faptul că vanilia are proprietăți nutritive și medicinale. Conține cantități mici de minerale – calciu, magneziu, zinc, potasiu, fier și mangan și vitamine din complexul B.

Datorită efectelor sale analgezice și antibacteriene, poate ajuta la reducerea simptomelor de răceală, tuse, dureri în gât, infecții respiratorii și alte tipuri de infecții interne.

Totodată, aceasta inhibă voma, reduce crampele, diareea și disconfortul cauzat de un stomac deranjat.

Consumul de ceai de vanilie reduce inflamația din gută. Amestecat cu apă caldă și folosit sub formă de gargară, extractul de vanilie produce efecte anestezice asupra gâtului.

Are beneficii și la nivel extern. Poate fi folosită în acnee și răni datorită faptului că accelerează procesul de vindecarea pielii și reduce aspectul cicatricilorEste utilă de asemenea în arsuri și tăieturi.

_________________________________________________________________________

Vanilia – proprietăţi dovedite ştiinţific

Studiile au arătat că vanilina – principalul compus activ din vanilie are următoarele beneficii:

– scade nivelurile de colesterol și reduce riscul unui atac de cord sau accident vascular cerebral;
– ameliorează simptomele de gută, artrită și alte boli inflamatorii;
– previne daunele la nivelul celulelor și țesturilor, datorită conținutului de antioxidanți;
– stimulează și apără sistemul imunitar;
– reduce stresul corpului
– grăbește recuperarea organismului din boli și leziuni

Prin faptul că diminuează apetitul și crește rata metabolică, poate fi un adjuvant în curele de slăbire.

Un studiu pe animale, publicat în 2011 în European Journal of Pharmacology, a arătat că extractul de vanilie are efecte protectoare puternice asupra ficatului și efecte antiinflamatoare.

O altă cercetare de acest tip, apărută în 2013 în Indian Journal of Experimental Biology a arătat că vanilina, în doze mari, reduce nivelurile colesterolului total din sânge la șobolanii hrăniți cu o dietă grasă.

Vanilina conține heliptropină, o substanță care poate reduce anxietatea. Totodată, unele surse susțin că aceasta reduce poftele alimentare.

Grație efectelor sale antiseptice, antifungice, antimicrobiene și imunostimulatoare, vanilia previne apariția micozelor. În acest scop, se poate folosi o rețetă extrem de simplă, utilă împotriva ciupercilor de pe piele.

_______________________________________________________________________________________________________

Tinctură (extract) de vanilie – rețetă

Se folosesc păstăi de vanilie, care se zdrobesc și se pun la macerat în alcool de 70 de grade. După 14 zile, se strecoară tinctura și se folosește în scop terapeutic. Are efecte bune îndeosebi în afecțiunile pulmonare (mai ales la fumători).

Efecte secundare / Contraindicaţii

În contact cu pielea vanilia poate provoca iritaţii sau inflamaţii. În cazuri rare, utilizarea extractului de vanilie a provocat insomnie şi dureri de cap.
Atenţie: extractul de vanilie este un produs scump, prin urmare vanilina produsă în laborator este uneori etichetată de producătorii lipsiţi de scrupule ca extract de vanilie pură.

_______________________________________________________________________________________________________

Bibliografie:

1. Mercola, Why Vanilla Beans Are Absolutely Worth It: https://articles.mercola.com/herbs-spices/vanilla-bean.aspx

2. LIVE STRONG, What Are the Health Benefits of Vanilla Extract? https://www.livestrong.com/article/298410-what-are-the-health-benefits-of-vanilla-extract/

3. Farmacia Verde, Vanilia şi nucşoara – „medicamentele“ exotice:
http://www.farmacia-verde.ro/2009/02/22/vanilia-si-nucsoara-%E2%80%9Emedicamentele%E2%80%9C-exotice/

4. Dr. Axe, The Mind-Boosting, Anti-Inflammatory Abilities of Vanilla Extract: https://draxe.com/vanilla-extract/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.