Tinctura de LAVANDĂ – leac împotriva TRISTEȚII, STRESULUI EMOȚIONAL, ANXIETĂȚII, INSOMNIEI și MIGRENELOR (rețetă video)

Levănțica este o plantă utilizată în mod tradițional pentru tratarea afecțiunilor pe fond nervos. Numeroase studii au demonstrat că lavanda are efecte relaxante, și poate fi folosită în tratamentul unor tulburări neurologice

Cercetările pe animale și pe oameni sugerează că lavanda are proprietăți anxiolitice, sedative, analgezice, neuro-protectoare, anticonvulsive și stabilizatoare a stării de spirit

Tinctură de Lavandă Rețetă

Tinctura reprezintă cel mai eficient mod de administrare a unei plante medicinale. Extracția în alcool este foarte concentrată, iar compușii plantei se absorb rapid în fluxul sanguin. 

Tinctura de lavandă este un leac bun de avut în casă pentru persoanele stresate, care au probleme cu somnul sau care suferă de afecțiuni nervoase. Se prepară foarte ușor, din flori de lavandă culese dintr-o zonă nepoluată.

______________________________________________________________________________________________________

Tinctură de lavandă – rețetă

Ingrediente

• 100 g de flori de lavandă
• 500 ml de alcool de 70-90°

Tinctură de Lavandă

Preparare

Desfaceți florile de pe firele de lavandă și cântăriți 100 de grame. Puneți-le într-un borcănel de sticlă și turnați peste ele alcoolul. Ideal ar fi să folosiți o vodcă de calitate. Rachiul de fructe poate schimba aroma tincturii.

Închideți borcanul ermetic și lăsați florile la macerat vreme de 2 săptămâni. Agitați recipientul zilnic, pentru a extrage cât mai multe principii active din florile de lavandă.

Tinctură de Lavandă Rețetă

Pentru o macerare mai bună și mai rapidă, măcinați florile uscate prin râșnița electrică de cafea, până obțineți o pulbere. În acest caz, tinctura se va lăsa 15 zile la macerat.

După trecerea perioadei de macerare, strecurați lichidul într-un bol. Veți vedea că a căpătat o culoare maronie. Transferați-l în sticluțe închise la culoare (puteți folosi sticle goale de la tincturi, siropuri cumpărate).

Etichetați-le cu numele și data preparării și păstrați-le în cămară.

Tinctură de Lavandă Rețetă

Vezi și rețeta video:

Mod de administrare

În afecțiunile neurologice se poate încerca o cură de 1 lună de zile, timp în care se administrează câte 3 lingurițe de tinctură pe zi, după mesele principale. Se diluează cu 100 ml de apă sau ceai.

Tinctura de lavandă poate fi utilizată în stări de:

– anxietate
– insomnie
– tristețe
– angoasă
– migrene

Utilizări externe

Împotriva stresului sunt recomandate băile de picioare cu tinctură de lavandă. Se pun câteva picături în apă caldă. Se stă cu picioarele înmuiate jumătate de oră. Acest remediu este indicat și în insomnii sau nevroză.

În dureri de cap și migrene se pot aplica comprese cu tinctură de lavandă, pe zona frunții și a tâmplelor. Compresele se pot folosi și pentru afecțiunile pielii, mușchilor sau articulațiilor:

– contuzii, luxații
– umflături, vânătăi
– răni deschise
– reumatism
– nevralgii
– gută

Se lasă să acționeze 10 minute.

______________________________________________________________________________________________________

Frecțiile cu tinctură de lavandă ajută în:

– bronșită
– migrene
– nevralgii
– dureri reumatice
– dureri de cap

Tinctura de lavandă poate fi utilizată și sub formă de gargară, în caz de ulcerații bucale sau paralizia limbii. Se pun 3-4 picături de tinctură într-un pahar cu 50 ml de apă călduță și se face gargară.

______________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Peir Hossein Koulivand, Maryam Khaleghi Ghadiri and Ali Gorji, Lavender and the Nervous System, Evid Based Complement Alternat Med. 2013: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3612440/

2. Doxologia, Preparate pe Bază de Levănțică și Indicațiile lor Terapeutice: https://doxologia.ro/sanatate/medicina-naturista/preparate-pe-baza-de-levantica-indicatiile-lor-terapeutice

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.