SIROP de CEAPĂ roșie pentru TUSE și ASTM (rețetă și beneficii)

Ceapa este unul din cele mai populare remedii de casă pentru tratarea afecțiunilor sistemului respirator.

Este adesea folosită în combinație cu miere, sau sub formă de sirop pentru tuse și reducerea simptomelor de astm, bronșită și afecțiuni pulmonare.

Sirop de ceapa tuse

Sirop de ceapă pentru tuse – rețetă

Ingrediente

• 500 g de bulbi de ceapă roșie
• 750 ml de apă
• 200 g de zahăr brut
• 2 linguri de miere

Preparare

Bulbii de ceapă se trec prin mașina de tocat carne sau se mixează în robot. Se pun într-o cratiță, se adaugă apa și se fierb câteva minute până când lichidul este redus la jumătate.

Fiertura obținută se filtrează printr-o bucată de tifon sau printr-o sită deasă. Se pune din nou în cratiță, se adaugă zahărul și se pune din nou la fiert până când se leagă ca un sirop.

După ce s-a răcorit, se adaugă mierea de albine și se amestecă până la omogenizare. Se poate adăuga și sucul de la 2 lămâi.

Siropul de ceapă se păstrează în sticle închise la culoare, în frigider.

Se iau câte 3-5 linguri de sirop pe zi.

__________________________

Cum funcționează

Ceapa conține 9 compuși antiinflamatori diferiți și alte substanțe antimicrobiene, antivirale și antialergice. Cea mai importantă este quercetina.

Un studiu apărut în anul 2011 în Jurnalul Bratislavke Lekarske Listy a arătat că 20 mg de quercetină/kg greutate corporală a produs o dilatare semnificativă a bronhiilor la animalele de laborator.

Acest studiu sugerează că un consum regulat de ceapă poate ajuta la reducerea frecvenței și severității crizelor de astm. O ceapă conține circa 50 mg de quercetină.

Cercetătorii de la organizația Horticulture Research International din Wellesbourne susțin că efectele benefice ale consumului de ceapă se datorează conținutului de flavonoide (antocianini, quercetină) și sulfoxid de S-alil cisteină – un compus regăsit și în usturoi.

Aceștia au demonstrat activități antiastmatice, antibiotice, anticancerigene, antiplachetare și antitrombotice.

Atenție, persoanele alergice la ceapă, usturoi sau sparanghel trebuie să evite consumul acestor alimente, deoarece pot cauza reacții alergice, inclusiv astm.

__________________________

Surse bibliografice:

1. Constantin Milică, Medicina Naturistă, Vol. 1, Astmul bronșic, Editura Doxologia, Iași, 2013, p. 280

2. Griffiths G., Trueman L, Crowther T, Thomas B, Smith B., Onions – a global benefit to health, Phytother Res. 2002: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12410539

3. LIVE STRONG, Onion & Garlic for Asthma Relief: https://www.livestrong.com/article/495421-what-are-the-health-benefits-of-shallots/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.