Ciocolată de casă delicioasă – fără zahăr și lactate
Dacă vă place ciocolata dar vreți să vă feriți de zahăr și lactate, puteți să vă preparați în casă un sortiment potrivit pentru dieta pe care o țineți.
Am găsit o rețetă de ciocolată de casă la Nisha de la Rainbow Plant Life. Este deopotrivă sănătoasă și delicioasă.
Dacă achiziționați un produs prin intemediul site-ului nostru, primim un mic comision (fără cheltuieli suplimentare din partea voastră).
Nu conține lapte praf, nici alte ingrediente cu lactoză. Este complet lipsită de zahăr rafinat și alți îndulcitori dăunători sănătății.
Ciocolata de casă făcută după această rețetă este bogată, intensă și cremoasă. Seamănă la gust cu bomboanele de ciocolată „Ferrero Rocher”, doar că este vegană și dulce în mod natural.
Veți avea nevoie doar de 5 ingrediente pentru a o prepara în casă. Nu trebuie să aprindeți aragazul. Totul se face la rece, fără foc.
Cuprins
Ciocolată de casă fără zahăr și lactoză – rețetă
Ingrediente (pentru 20 de bucăți)
• 230 g de lapte de cocos condensat fără zahăr (rețeta aici)
• 340 g de ciocolată neagră fără zahăr
• 125 g de unt de migdale sau unt de arahide fără zahăr
• 100 g de alune de pădure
• îndulcitor după gust: stevia, green sugar sau eritritol
• 1 linguriță de esență de vanilie naturală
– 1 praf de sare
Mod de preparare
Dacă alunele de pădure sunt crude și în coajă, va trebuie să le prăjiți puțin. Puteți face asta în tigaie, pe aragaz, sau în cuptor, timp de circa 10-15 minute.
Puneți alunele într-un prosop și înveliți-le ca să stea calde câteva minute, apoi coaja se va duce mai ușor de pe ele. Însă mai simplu este să folosiți alune sau arahide fără coajă și gata prăjite (fără zahăr sau sare). Tocați-le grosier cu cuțitul și dați-le deoparte.
Pregătiți forma în care veți pune ciocolata. Autoarea rețetei a folosit o tavă de 20 x 10 cm., pe care a uns-o cu puțin ulei și a așternut-o cu hârtie de copt.
Puneți laptele condensat într-un bol termorezistent. Adăugați ciocolata ruptă sau tăiată bucăți. Topiți-o la bain-marie (sau la microunde, în reprize de câte 30 de minute).
Când ciocolata s-a topit complet, amestecați bine, pentru omogenizarea celor 2 ingrediente. Adăugați untul de migdale, extractul de vanilie, îndulcitorul și puțină sare.
Amestecați bine. Este o cremă destul de groasă. Gustați dacă mai trebuie îndulcitor. Incorporați la final alunele tocate.
Transferați compoziția în forma / tava pregătită anterior. Presați cu o spatulă de silicon sau cu degetele, pentru a obține un strat compact și uniform.
Transferați ciocolata în frigider. Trebuie să stea circa 1-2 ore la rece. O puteți scoate după ce s-a întărit și a devenit fermă. Se lasă puțin la temperatura camerei, apoi se taie pătrate sau în formele/porțiile dorite.
Ciocolata rămasă se păstrează la frigider într-un recipient închis ermetic. Rezistă până la o lună. Această ciocolată de casă poate fi de asemenea păstrată în congelator, până la 3 luni.
Note și sugestii
Laptele condensat de cocos poate fi înlocuit cu lapte de cocos gras (80-90%) sau cremă de cocos.
Alunele de pădure pot fi înlocuite cu arahide, migdale, nuci sau fistic. Sau le puteți omite complet dacă nu vreți ca ciocolata să aibă o textură crocantă.
Se pot pune și alte ingrediente, precum stafide, merișoare, caise uscate tocate, extract de mentă, rom etc. Acestea vor schimba gustul și veți obține deserturi variate.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de ciocolată de casă, pe care vă recomand să le încercați:
Ciocolată de casă fără lapte și zahăr – un desert „nevinovat”
Ciocolată de casă de post, din 3 ingrediente
Ciocolată de casă fără zahăr, pentru diabetici – 3 variante
Ciocolată de casă fără lactate – variantă sănătoasă
Sursă rețetă: Nisha, Vegan fudge, Rainbow Plant Life: https://rainbowplantlife.com/vegan-fudge/#wprm-recipe-container-19111