SALATĂ verde cu MĂR și ARDEI (rețetă + beneficii)

Articol scris de Ana-Maria Postolache

Dietele bogate în alimente vegetale reduc riscul unor tipuri de cancere și aprovizionează organismul cu vitamine și minerale esențiale, cu antioxidanți și alți nutrienți beneficiu pentru sănătate.

Consumul de legume și fructe este asociat de cercetători îndeosebi cu eliminare surplusului de kilograme sau controlul greutății corporale.

Salata verde cu mar si ardei

Fructele și legumele ne pot ajuta să slăbim

Pentru a slăbi nu trebuie să mâncăm neapărat mai puțin, cât mai ales să consumăm mai puține calorii. Legumele și fructele ne pot ajuta în acest sens deoarece sunt sărace în calorii, carbohidrați și colesterol și sunt foarte sățioase, datorită conținutului bogat în fibre.

Ele pot înlocui alte alimente bogate în calorii, precum dulciurile și produsele procesate din comerț sau ingredientele grase. Putem reduce o parte din cerealele de la micul-dejun cu fructe precum banane, mere sau fructe de pădure.

De asemenea, putem micșora cantitatea de brânză și ouă de la masa de dimineață și adăuga mai multe legume, precum roșii, castraveți, ardei sau dovlecei. Verdețurile și salatele sunt grozave pentru sandviciuri, unde la fel, pot înlocui o felie de brânză topită.

Salatele de legume și verdețuri care conțin și fructe sunt mult mai savuroase. Putem folosi mere, pere, mango, boabe de struguri, ananas, piersici, smochine, pepene, rodii, grepfrut sau portocale.

De asemenea, se pot utiliza fructe uscate, precum nuci, stafide sau merișoare. Nucile sunt bogate în proteine și grăsimi sănătoase, de aceea sunt o alegere inspirată pentru o salată de post, eventual fără ulei.

Un alt fruct care poate fi adăugat în orice salată este avocado. Se poate tăia cubulețe sau se poate pasa și folosi în loc de maioneză, datorită texturii sale cremoase. Și acesta este bogat în grăsimi benefice pentru sistemul cardiovascular și pentru creier.

Un măr mediu conține 72 de calorii. O banană medie are 105 calorii, o cană de boabe de struguri are 100 de calorii, iar 1 cană de afine are 83 de calorii.

În cazul legumelor, conținutul de calorii este și mai mic. Ardeii grași, broccoli, morcovii, fasolea verde și năutul sunt alegeri bune în acest sens.

Salată verde cu măr și ardei – rețetă

Ingrediente

• 1 salată verde
• 1 măr dulce
• 1 ardei gras roșu
• 1 ardei gras galben
• ½ ceapă roșie
• 1 mână de nuci
• suc de lămâie
• chimen, pătrunjel, sare și piper după gust

Preparare

Spălați frunzele de salată verde și tocați-le mărunt. Tăiați ardeii grași și mărul cubulețe mici, iar ceapa solzișori. Amestecați toate ingredientele într-un bol încăpător.

Adăugați sare, piper, chimen și pătrunjel verde tocat mărunt. Stoarceți puțină zeamă de lămâie deasupra și amestecați până la omogenizare. Presărați la final miezul de nucă tocat grosier.

Surse bibliografice:

1. Centers for Disease Control and Prevention, „How to Use Fruits and Vegetables to Help Manage Your Weight”: https://www.cdc.gov/healthyweight/healthy_eating/fruits_vegetables.html
2. Lorna Kring, „9 Good Reasons to Eat a Salad a Day, Foodal”: https://foodal.com/knowledge/paleo/9-good-reasons-to-eat-a-salad-a-day/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.