Salată de VARZĂ roșie, MORCOV și MĂR – cu un puternic efect ANTICANCERIGEN și protector asupra vaselor de SÂNGE

Varza roșie este un aliment pe care ar trebui să-l consumăm mai des, datorită conținutului bogat în vitamina C, vitamina A și alți antioxidanți puternici care luptă împotriva cancerului.

Este de asemenea o sursă bună de vitamina K, vitamina B6, acid folic, colină, Omega-3, calciu, potasiu, fosfor, magneziu și mangan.

Salată de Varză Roșie

Spre deosebire de varza albă, cea roșie sau mov are o concentrație mai mare de antocianini și cianidine, antioxidanți cu efecte protectoare asupra sistemului cardiovascular și a celulelor roșii de sânge.

Consumul de varză roșie crește nivelul de beta-caroten și luteină din sânge, scade colesterolul oxidat și implicit riscul de ateroscleroză.

Sinigrina este un compus sulfuric care conține glucozinolați, și care a fost recent studiat pentru capacitatea sa de a preveni mai multe tipuri de cancer (de colon, de vezică, de prostată).

Morcovul la rândul lui conține compuși cu proprietăți anticancerigene, precum falcarinol, luteolină și beta-caroten. Acesta din urmă se transformă în corp în vitamina A, care susține funcțiile detoxifiante ale ficatului și sistemul imunitar.

Un studiu realizat de chinezi a arătat că morcovii reduc semnificativ riscul cancerului de prostată. Bărbații care au consumat morcovi de cel puțin 3 ori pe săptămână au avut un risc cu 18% mai mic de a dezvolta o tumoare.

Falcarinolul se pierde dacă morcovii sunt gătiți.

_________________________________________________________________________________________________

Salată de varză, morcov și măr – rețetă

Ingrediente

• 250 g de varză roșie
• 1 morcov
• 1 măr și/sau 1 castravete
• 1-2 lingurițe de suc de lămâie
• 2 linguri de ulei de măsline
• sare după gust

Preparare

Tăiați o varză roșie în două și folosiți doar jumătate. Spălați-o și apoi tăiați-o fin, ca pentru salată. Puneți-o într-un bol și adăugați morcovul curățat și dat pe răzătoare. Spălați bine mărul și tăiați-l bețișoare subțiri sau cubulețe mici, după plac.

Într-un bol separat, amestecați uleiul de măsline cu sucul de lămâie și puțină sare. Turnați sosul obținut peste legume și amestecați ușor.

Lăsați salata să stea 20 de minute, apoi o puteți servi.

În zilele de post poate fi consumată ca atare, sau ca garnitură la o mâncare de orez, cartofi etc.

_________________________________________________________________________________________________

Bibliografie:

1.  The World’s Healthiest Foods, Cabbage: http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=19

2. EXPRESS, Carrots hold key to beating cancer, say scientists: http://www.express.co.uk/news/uk/483656/Carrots-hold-key-to-beating-cancer-say-scientists

3. Self Nutrition Data, Cabbage, red, raw nutrition, facts & calories: http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2373/2

4. https://milkandbun.com/2012/08/23/red-cabbage-salad/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.