Varza roșie – benefică pentru intestin, ficat, inimă și oase
Un aspect de care foarte puțin ținem cont atunci când mâncăm este legat de beneficiile alimentelor pe care le avem în farfurie.
Multe din alimentele pe care le consumăm în mod obișnuit au devenit prea banale ca să ne mai gândim la proprietățile lor.
De pildă, varza, este o legumă deosebit de valoroasă pentru organism.
În rândurile următoare ne vom referi la varza roșie și beneficiile aduse de aceasta sănătății.
Ce conține varza roșie
Când ați mâncat ultima dată varză roșie sau mov? Cu siguranță nu de curând.
Această legumă este folosită cu precădere la salate și ciorbe.
Profilul său nutrițional este pe cât se poate de divers și însemnat.
În primul rând, dacă ne uităm la culoarea ei, vom recunoaște un pigment important din punct de vedere farmacologic, anume antocianinii.
Acești antioxidanți puternici dau verzei roșii sau mov culoarea sa unică.
O porție de varză roșie (89 g) furnizează:
- 85% din doza zilnică recomandată (DZR) de vitamina C
- 42% din DZR de vitamina K
- 20% din DZR de vitamina A
- 11% din DZR de mangan
- 9% din DZR de vitamina B6
- 7% din DZR de fibre
- 6% din DZR de potasiu
Varza este săracă în carbohidrați. Cantitatea de mai sus acoăeră abia 2% din necesarul zilnic.
Beneficiile consumului de varză roșie
Antioxidanții și fitocompuții pe care îi găsim în varza roșie protejează celulele corpului de daunele radicalilor liberi.
Aceștia au capacitatea de a preveni sau chiar combate unele boli.
Bogată în antioxidanți
Varza roșie are o concentrație mult mai mare de antioxidanți decât varza albă.
Antocianinii, menționați mai sus, împreună cu flavonoizii, ajută la scăderea tensiunii arteriale. În varza roșie se găsesc peste 36 de tipuri de antocianini.
Carotenoidele – pe care corpul le transformă în vitamina A, susțin sănătatea oculară.
Kaempferolul scade colesterolul LDL și împiedică depunerea acestuia în pereții arterelor.
Vitamina C este de asemenea demnă de menționat aici. Ea sprijină imunitatea.
Vitamina K este importantă pentru oase și buna coagulare a sângelui.
Un antioxidant foarte puternic, regăsit doar în legumele crucifere, este sulforafan.
Acesta combate bolile cardiovasculare și unele tipuri de cancer.
Reduce inflamația
Inflamația cronică este la baza multor boli cronice, precum boli de inimă, diabet, boli autoimune sau artrită reumatoidă.
Antocianinii din varza roșie sunt buni antiinflamatori. Aceștia scad inflamația sistemică.
Un test în eprubetă pe un model de intestin uman artificial a arătat că vatza roșie a redus markerii de inflamație din intestin cu 40%.
Sănătatea inimii
Antocianinii care abundă în varza roșie scad tensiunea arterială și pot preveni bolile cardiovasculare.
Studiile observaționale susțin că dietele bogate în acești compuși reduc riscul unui atac de cord cu 32%.
Kaempferolul previne oxidarea colesterolul rău și apariția aterosclerozei.
Citește și – Varza roșie – un inamic de temut al colesterolului crescut
Sănătatea intestinală
Fibrele regăsite în varza roșie susțin digestia și tranzitul intestinal.
Totodată, aceste substanțe hrănesc bacteriile bune din intestin și contribuie la îmbogățirea microbiomului intestinal.
Sănătatea ficatului
Legumele crucifere, inclusiv varza roșie, conțin indoli. Acești compuși au fost corelați cu sănătatea ficatului, deoarece susțin procesele de detoxifiere ale acestui organ.
Studiile au asociat aportul crescut de indoli cu un risc mai mic de afecțiuni hepatice.
Mai mult, indolii ajută la repararea ficatului vătămat prin reducerea încărcăturii de toxine și a consecințelor lor.
Sănătatea oaselor
Consumul de varză nu trebuie subestimat când vine vorba de sănătatea oaselor.
Această legumă ne oferă nutrienți importanți pentru prevenirea osteoporozei, precum calciu, vitamina K, vitamina C și mangan.
Acești compuși ajută creșterea oaselor și protejează celulele osoase de daune.
Pentru a vă bucura de toate aceste beneficii ale verzei roșii, consumați-o în stare crudă.
Puteți face din ea diverse tipuri de salate.
Rețete cu varză roșie
Salată pentru post – din varză roșie, ardei gras și pătrunjel
Salată de varză roșie cu portocale, măr și nuci – rețetă + beneficii
Salată de varză roșie, morcov și măr
Traducere din: Rose Lidell, 6 Benefits of red cabbage, a versatile veggie, Food.News: https://www.food.news/2022-02-15-6-benefits-red-cabbage-recipes-included.html