Dulceață sau gem de AFINE – rețete de sezon, “de te lingi pe degete”

Dulceața de afine este probabil una din cele mai poftite. Pe la jumătatea lui august, afinele “coboară” din munți, și încep să-și facă apariția și prin piețe, iar prețul poate coborî uneori până la 10 lei/kg. 

Dulceață de Afine

Dulceață de Afine

Dulceață de afine:  Rețetă

Ingrediente

• 2 kg de afine
• 1,5 kg de zahăr
• 2 lămâi

Preparare

Afinele se sortează să fie toate sănătoase, se spală sub un jet de apă rece, și apoi se mai lasă în apă 2-3 minute, pentru a fi siguri că s-au curățat bine de pământ și impurități. Afinele se scurg bine de apă și se pun apoi cu zahărul într-o cratiță mare, folosită pentru prepararea dulceților, în straturi alternative (afine, zahăr, afine, zahăr). Se lasă la macerat 3-4 ore, până lasă un sirop concentrat.

După acest interval de timp, se pune cratița pe foc, și se adaugă zeama și coaja proaspăt rasă de la lămâie. Lăsați focul mic, până când zahărul începe să se dizolve. Amestecați des, cu atenție, pentru a strivi fructele. Lăsați dulceața să fiarbă circa 30 de minute, sau până când se leagă suficient de bine încât să vă fie pe plac. Un test simplu este să puneți 1 puțină dulceață pe o farfurie rece și să o dați 2-3 minute la frigider. Dacă dulceața nu curge, ci este bine legată, este gata.

Strecurați siropul printr-un tifon și păstrați-l în sticle sau borcane. Turnați dulceața rămasă în borcane curate și uscate. Închideți ermetic cât dulceața este fierbinte.

Gem de afine:  Rețetă

Ingrediente

• 2 kg de afine
• 1 kg de zahăr
• 200 ml de apă
• 2 lămâi
• 2 pliculețe de pectină din fructe (150 g)

Preparare

Afinele se aleg, se curăță se codițe, se spală bine, și jumătate din cantitatea lor (1 kg) se zdrobește la blender. Se pun apoi într-o cratiță mare, se adaugă și restul afinelor întregi (celălalt kilogram), zahărul, coaja și sucul de lămâie, și se pune totul pe foc.

După câteva minute de când a început să fiarbă, se adaugă pectina și se amestecă 1 minut (nu mai mult), și se ia vasul de pe foc. Gemul fierbinte se toarnă în borcane. Acestea se pot steriliza la cuptor, la foc mic, circa 20 de minute.

Beneficiile afinelor

Fructele de pădure sunt foarte sănătoase, datorită conținutului ridicat de antioxidanți, vitamine și minerale, și sunt recomandate de medici pentru întărirea și menținerea sănătății. Afinele ajută îndeosebi în infecțiile bacteriene și în diabet (scad glicemia și îmbunătățesc nivelul de insulină), scad grăsimea de pe abdomen, previn cancerul, combat bolile degenerative, mențin sănătatea oculară și îmbunătățesc memoria și funcțiile cognitive.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.