Rețete gustoase cu broccoli
Faima acestei super-legume a crescut considerabil printre români în ultima vreme.
Deși am auzit că este un aliment foarte sănătos, mulți dintre noi nu știm cum să consumăm sau cum să gătim broccoli. Veți fi surprinși să descoperiți cât de versatil este broccoli în bucătărie.
Deși nu are un gust foarte atractiv, broccoli compensează la partea nutritivă. Este foarte bogat în calciu, antioxidanți, fier și vitamine.
Dacă doriți să includeți acest aliment mai des în dieta de zi cu zi dar nu aveți nici o idee de preparare, încercați rețetele prezentate mai jos.
Atunci când cumpărați broccoli, căutați ca acesta să fie cât mai verde, cu buchețelele cât mai ferme și nerăsfirate, fără pete galbene. Broccoli se păstrează la frigider, în pungi de plastic, maxim 5 zile.
Cuprins
Salată de broccoli
După ce ați fiert broccoli, lăsați-l la răcit, apoi desfaceți buchețelele în șuvițe subțiri și amestecați-le cu boabe de năut fierte și cubulețe de brânză feta.
Stropiți totul cu ulei de măsline și eventual puțin oțet.
Supă-cremă de broccoli
Puneți 4 linguri de unt la topit într-o cratiță. Adăugați 1 kg de broccoli, 1 ceapă mare tocată, 1 morcov tăiat bucățele, sare și piper, și lăsați totul la sotat circa 6 minute, până când ceapa devine translucentă.
Adăugați apoi 3 linguri de făină și mai lăsați 1 minut, până când făina capătă o culoare aurie.
Stingeți totul cu 4 căni de supă de pui sau apă, și lăsați la fiert circa 15 minute, fără capac, până când broccoli se înmoaie.
Adăugați la final ½ ceașcă de smântână și cu un blender, pasați supa pentru a obține o cremă omogenă. Adăugați sare și piper și serviți cu crutoane aromate.
Broccoli fiert cu sos
Buchețelele de broccoli se pot fierbe la abur, sau în apă, nu foarte mult, ci doar până se înmoaie.
Se pune ¼ pachet de unt la topit, se adaugă puțin suc de lămâie, sare și condimente, și acest sos se toarnă peste broccoli.
Se poate servi cu nuci sau migdale mărunțite pe deasupra.
O altă variantă este să pasați buchețelele de broccoli fierte cu blenderul, și să le mixați cu puțină smântână și sare.
Pe deasupra se poate rade puțin parmezan sau cașcaval, cu bucățele de pui sau ardei gras.
Broccoli cu pui la cuptor
Buchețelel de broccoli spălate bine se pun într-o tavă cu câteva bucățele de carne de pui și câțiva căței de usturoi.
Se toarnă puțin ulei de măsline, se sărează și se condimentează, se amestecă bine și se dă totul la cuptorul încins circa 45 de minute, până când carnea și legumele s-au înmuiat bine.
Omletă cu broccoli
Aceasta este o rețetă ceva mai sofisticată, dar care se face ușor. Broccoli se pune la înăbușit într-o cratiță cu puțin usturoi tocat și ulei de măsline.
Se lasă câteva minute, apoi se toarnă deasupra câteva ouă bătute cu puțină sare (cât să acopere legumele).
Se rade cașcaval sau parmezan pe toată suprafața.
Vasul se dă la cuptor și lasă până când ouăle se coc și preparatul prinde o crustă rumenă deasupra.
Sunt buni depinde de reteta !!!
sfaturi utile!
Interesante retetele si foarte usoare de facut!
Tin sa precizez ca si broccoli ca si alte legume,au perioada lor 🙂
Mie ami place e foarte bun , ca ori ce leguma
Este delicios.mmm!
Inca o reteta buna e „crema de broccoli” 🙂 Dupa ce se fierbe timp de 6-8 minute in apa cu lamaie si sare, se lasa la racit, se scurge bine-bine de apa, apoi se trece prin blender pana devine ca o crema; se adauga 2 usturoi pasati bine, ulei de care va place, un strop de lamaie si se amesteca cu nadejede… Se prajesc cateva felii de paine si se papa cu multa pofta! 🙂