Miere medicinală din CIMBRU – rețetă pentru acasă

Dacă aveți cimbru în casă, în grădină sau poate într-un ghiveci, încercați să folosiți această plantă pentru prepararea unei rețete de miere medicinală. Cimbrul este o plantă înzestrată cu proprietăți terapeutice puternice, de care ne putem folosi mai ales iarna, când suferințele aparatului respirator se intensifică.

Miere de Cimbru

Miere de Cimbru

Miere de cimbru – rețetă

Ingrediente

• câteva crenguțe de cimbru proaspăt (cu frunze și flori)
• miere de albine

Aveți nevoie de suficient cimbru cât să umpleți un borcan pe trei sferturi. Așezați plantele pe fundul borcanului, apoi umpleți-l cu miere. Puneți apă la înfierbântat într-o oală, apoi introduceți borcanul în apa fierbinte. Amestecați ușor. Mierea va începe să se topească, și cimbrul își va elibera aromele și proprietățile medicinale în miere. Lăsați la foc mic circa 30 de minute.

După acest interval, luați vasul de pe foc, puneți capacul la borcan și plasați-l pe pervaz, într-un loc însorit, 2 săptămâni. După această perioadă, scoateți cimbrul și păstrați mierea în cămară, câteva luni.

Dacă nu doriți să încălziți mierea, lăsați crenguțele de cimbru la „macerat” în miere câteva săptămâni, la loc călduros.

Mierea medicinală de cimbru poate fi consumată pe tot parcursul anului, ca atare – câte 1-3 lingurițe pe zi, în ceai, sau întinsă pe pâine.

Beneficii

Cimbrul este o plantă puternic aromată, folosită în scop terapeutic din antichitate, și foarte populară pe vremea dacilor. Are proprietăți antiseptice, și conține foarte mulți antioxidanți. Poate fi administrat sub formă de ceai, tinctură sau miere medicinală pentru:

– Afecțiuni respiratorii: răceală, nas înfundat, dureri în gât, amigdalite, tuse spastică sau convulsivă, rinită alergică, astm bronșic, bronșită, tuberculoză pulmonară, pneumonie
– Afecțiuni digestive: balonare, meteorism, indigestie, fermentație intestinală, atonie digestivă, infecții digestive (giardia, oxiuri), colici abdominale, dispepsie, hemoroizi, diaree, greață
– Afecțiuni cardiovasculare: hipotensiune arterială, insuficiență circulatorie periferică, tulburări de circulație
– Slăbiciune, oboseală, astenie, lipsă de energie
– Cefalee, migrene
– Imunitate scăzută
– Intoxicații
– Reumatism, sciatică, gută
– Edeme

Cimbrul este un remediu foarte bun și pentru infecții (inclusiv HIV sau SIDA), iar atunci când este combinat cu proprietățile miraculoase ale mierii de albine, devine un medicament mult mai eficient pentru tratarea a numeroase boli.

Contraindicații

Cimbrul nu este recomandat pe perioada sarcinii și alăptării, copiilor sub 5 ani și persoanelor care suferă de gastrită sau colon iritabil, diabet zaharat, hipertensiune arterială, hiperexcitabilitate psihică, insuficiență hepatică sau alergie la această plantă.

Citeşte mai multe despre:

2 comentarii

  1. ba da, cred ca cel mai bine trebuie tinuta la soare, asa voi proceda eu, dar reteta este foarte buna, multumesc

  2. e f buna pt ficat gras…verificat

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.