Cimbrul – 5 utilizări medicinale principale
Cimbrul este unul din cele mai valoroase antibiotice naturale. Această plantă este bogată în ulei volatil și compuși cu proprietăți antimicrobiene puternice.
Îl putem utiliza mai ales în perioada de iarnă, când se înmulțesc virusurile și infecțiile.
Cimbrul (Thymus vulgaris) este folosit în medicina tradițională din Occident și Est. În limba greacă, „thymos” înseamnă „forță” și spirit”.
Astfel se explică de ce de-a lungul timpului, cimbrul a fost asociat cu un efect tonic și protector, mai ales împotriva infecțiilor.
Cel mai des este folosit în infecțiile sistemului respirator și ale celui digestiv. Combate deopotrivă virusuri, bacterii, ciuperci și paraziți.
Cimbrul – 5 utilizări medicinale principale
Cei de la Herbal Academy ne prezintă câteva calități medicinale principale ale cimbrului.
Combate infecțiile
Așa cum spuneam în introducerea articolului, cimbrul este un agent antibiotic potent. Acesta combate diverși patogeni infecțioși.
Uleiul esențial de cimbru s-a dovedit eficient împotriva a 120 de tulpini de bacterii, inclusiv a celor rezistente la antibiotice, precum Stafilococi, Enterococus, E. coli și Pseudomnas. Cimbrul inhibă și fungi, precum specii de Candida, Aspergillus și Penicillium.
Activitatea antimicrobiană este dată de compușii uleiului volatil: geraniol, linalool, terpineol, carvacrol și timpl. Cei mai puternici împotriva infecțiilor sunt timolul și carvacrolul.
Proprietățile sale antimicrobiene și antiseptice se adresează în mod deosebit aparatului respirator.
Susține sistemul respirator
Cimbrul este un sprijin important în infecțiile respiratorii. Are efecte antiinflamatorii, expectorante și dezinfectante.
Reduce simptomele de răceală și gripă, tuse, bronșită, astm, infecții cu rinovirus și virusul gripal.
Cimbrul reduce dificultățile respiratorii și ajută la subțierea mucusului și eliminarea congestiei.
Ajută digestia
Un alt motiv să includeți cimbrul în dietă este legat de digestie. Această plantă are proprietăți carminative. Încălzește sistemul digestiv și stimulează digestia.
Este benefic în cazul persoanelor predispuse la constipații dese.
Antiinflamator natural
Cimbrul este un agent antiinflamator valoros. Inflamația cronică se află la baza multor boli cronice actuale, precum afecțiuni cardiovasculare, musculo-scheletice și autoimune, diabet, obezitate sau cancer.
Un studiu din 2012 a arătat că cimbrul reduce producția mediatorilor inflamatori. Femeile îl pot folosi în locul Ibuprofenului pentru calmarea durerilor menstruale.
Ridică starea de spirit
Plantele aromatice au acest efect de revigorare la nivel psihic. Cimbrul este folosit din vechime ca tonic nervos. Acesta ajută la restaurarea funcției sistemului nervos. Combate depresia și anxietatea și îmbunătățește dispoziția.
Un studiu pe animale a descoperit că șoarecii care au primit ulei de cimbru au avut un nivel mai mic de stres în timpul testelor de labirint.
Conținutul de litiu și triptofan îi dă efecte energizante și antidepresive. Triptofanul este esențial pentru producția de serotonină – cunoscut și ca hormonul „fericirii”. Serotonina induce o stare de calm.
Cimbrul combate oboseala, anxietatea și tulburările de memorie.
Articole similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile despre cimbru:
Cimbrul – prima plantă la care să apelezi pentru infecțiile respiratorii din sezonul rece
Cum să folosiți cimbrul în diferite boli – prof. dr. Constantin Pârvu
Tinctura de cimbru – antibiotic, dezinfectant, leac pentru stomac și aparatul respirator
Cimbrul macerat în oțet – un preparat util în obezitate si tulburări metabolice
Surse articol:
1. Kowalczyk A, Przychodna M, Sopata S, Bodalska A, Fecka I. Thymol and Thyme Essential Oil-New Insights into Selected Therapeutic Applications. Molecules. 2020 Sep 9;25(18):4125. doi: 10.3390/molecules25184125. PMID: 32917001; PMCID: PMC7571078.
2. Shahid Abbas, Maryam Abbas, Muhammad Raza Naqvi, The application of thyme as a medicinal plant in bacterial and fungal infections, as well as the investigation of its antinociceptive properties, Document Type: Review paper, Central Asian Journal of Plant Science Innovation, Volume 2, Issue 3, September 2023, Pages 62-72: https://www.cajpsi.com/article_166321.html
3. Tricia Pingel, It’s about thyme! 5 thyme health benefits you should know about: https://drpingel.com/thyme-health-benefits/
4. The Herbal Academy, 4 ways to use thyme: https://www.instagram.com/p/CyGKKt_prBa/?e=ce308ddb-8d75-4dab-a70e-d2bc7b6b7911&g=5