Vin de salvie, rozmarin și urzică – tonice aromate pentru sezonul rece

Vinurile medicinale din plante au o istorie lungă de mii de ani. Vechii egipteni preparau și foloseau aceste vinuri în scop terapeutic, pentru tratarea diferitelor probleme de sănătate. Mai târziu, în secolul 12, călugărița mistică de origine germană Hildegard von Bingen recomanda vinul de pătrunjel și miere pentru durerile de inimă, vinul de mierea ursului pentru emfizemul pulmonar, sau vinul de lavandă, pentru ficat congestionat.

Vinuri Medicinale

Vinuri Medicinale

Vinurile propuse mai jos sunt recomandate tuturor celor care suferă de pe urma oboselii, a slăbiciunii și a îmbolnăvirilor dese datorate unui sistem imunitar afectat. Sunt două preparate medicinale îndeosebi benefice persoanelor vârstnice, lipsite de tonus, care au probleme cu memoria și capacitatea de concentrare.

Vin de salvie și rozmarin:  rețetă

Atât salvia, cât și rozmarinul sunt două plante care în studiile științifice s-au dovedit benefice pentru întărirea memoriei și a organismului împotriva infecțiilor și bolilor. Salvia a fost folosită din antichitate ca remediu pentru orice boală. Are proprietăți antibacteriene, antivirale și antifungice, fiind recomandată mai ales în infecții cu bacterii, virusuri și fungi, inflamații, boli de stomac, intestine, vezică și rinichi. Ajută la tratarea bolilor orale, ale gâtului și sistemului respirator. Este bună pentru tuse, rinoree (curgerea nasului), bronșită, gripă și răceală. Calmează simptomele menstruale și ale menopauzei, ajută la tratarea depresiei și la vindecarea rănilor.

Rozmarinul ajută la o mai bună oxigenare a creierului, stimulează funcțiile psihice, curăță corpul de toxine, stimulează secreția sucurilor gastrice și are proprietăți antiseptice. A fost folosit din vechime pentru ameliorarea durerilor musculare, pentru stimularea sistemului circulator și imunitar, și pentru creșterea părului. Cercetările recente au arătat că rozmarinul combate îmbătrânirea creierului, protejează împotriva cancerului și a degenerescenței maculare. Rozmarinul nu este recomandat pe perioada sarcinii, sau a unui tratament cu anticoagulante, medicamente pentru hipertensiune arterială, diuretice sau antidepresive.

Ingrediente

• 1 litru de vin roșu natural
• 1 mână de frunze de salvie
• 1 mână de frunze de rozmarin

Plantele se pun într-o cratiță, și peste ele se toarnă vinul roșu. Se lasă la macerat peste noapte (12 ore), timp în care vasul va sta acoperit cu capacul. Dimineața, vinul se strecoară și se pune pe bain-marie (baie de aburi) circa o oră. Focul trebuie să fie mic, astfel încât vinul să nu atingă punctul de fierbere. Se păstrează în sticle, la frigider, sa la loc răcoros. Se bea câte 1 doză de 50-100 ml, de 2 ori pe zi, înainte de prânz și de cină. Dacă nu doriți să fierbeți vinul, puneți plantele la infuzat în vinul cald, peste noapte, apoi scoateți plantele și consumați-l ca atare.

Vin de urzică:  rețetă

Urzica este cea mai bună plantă pentru alungarea stărilor de anemie și revitalizarea corpului. Are o acțiune terapeutică foarte diversă, de la detoxifierea corpului până la reducere inflamațiilor, combaterea bacteriilor și viermilor, tratarea alergiilor, remineralizarea și vitaminizarea corpului, scăderea glicemiei și tonifierea întregului corp. Urzica este contraindicată femeilor gravide, deoarece poate declanșa contracții uterine nedorite.

Ingrediente

• 1 litru de vin alb natural
• 50 g de semințe de urzică măcinate

Semințele măcinate prin râșnița de cafea se pun într-un borcan, și peste ele se toarnă vinul. Se amestecă, se pune capacul și se lasă 10 zile la macerat. Recipientul trebuie agitat de 3-4 ori pe zi. După această perioadă, vinul se filtrează și se păstrează în sticle închise la culoare, la frigider. Acest vin are o valabilitate de o lună de zile. Se beau câte 50-100 ml de vin de urzică, de 3 ori pe zi, înainte de masă.

Se pot folosi multe alte plante cu proprietăți curative, precum: cimbru, maghiran, busuioc, țelină, usturoi sau ardei roșu.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.