Infuzii de plante în ulei de măsline: LĂMÂIE, ROZMARIN, USTUROI

Probabil că cei mai mulți dintre noi am mai preparat până acum infuzii, tincturi și macerate de plante în alcool, dar niciodată în ulei. Am ales 3 arome de încercat acasă: lămâie, rozmarin și usturoi. Simple, delicioase și extrem de versatile, aceste uleiuri se pot folosi la salate, sandvich-uri, sau alte preparate.

Ulei de Usturoi

Ulei de Usturoi

Ulei de lămâie:  rețetă

Ingrediente

• 2 lămâi
• 1 cană de ulei de măsline

Preparare

Se ia prima lămâie și se scoate coaja. Aceasta se taie fâșii lungi și late și se pune într-un borcan de sticlă și se dă deoparte. Se ia a doua lămâie, se scoate coaja, și se extrage sucul, care se poate consuma ca atare.

Într-un ibric, se pune uleiul de măsline la încălzit, până când se formează mici bule. Dacă începe să scoată fum, se ia vasul de pe foc și se lasă 10 minute. Se adaugă coaja (tocată) de la a doua lămâie, și se lasă la infuzat 30 de minute. După acest interval, se strecoară uleiul și se toarnă peste coaja de lămâie din borcan. Borcanul nu se umple până la gură cu ulei. Se închide ermetic și se păstrează la frigider. Uleiul de lămâie astfel preparat se poate folosi maxim 2 săptămâni.

Infuzie de rozmarin în ulei de măsline:  rețetă

Ingrediente

• 3-4 crenguțe de rozmarin uscat
• 1 cană de ulei de măsline

Preparare

Rozmarinul se pune într-un borcan cu capac. Se pune apoi uleiul de măsline la încălzit într-un vas (nu trebuie să fiarbă), și apoi se toarnă peste rozmarinul din borcan. Se închide ermetic și se păstrează la frigider. Se poate servi cu pâine, sau folosi ca dressing pentru salate și alte mâncăruri zilnice.

Usturoi infuzat în ulei de măsline:  rețetă

Ingrediente

• 4-6 căței de usturoi
• Sucul de la 1 lămâie
• 2-3 căni de ulei de măsline

Preparare

Usturoiul se curăță de coajă și se pune într-un bol cu sucul de lămâie. Se lasă la macerat 15 minute. Se preîncălzește cuptorul. Se strecoară sucul de lămâie într-un bol, iar cățeii de usturoi se pun într-un vas yena (într-un singur strat). Peste ei se toarnă uleiul de măsline, astfel încât să acopere complet usturoiul. Se dă la cuptor timp de 45 de minute. Se lasă la răcit, timp în care usturoiul va căpăta o culoare neagră. Se scot cățeii de usturoi din ulei cu o lingură, și se păstrează în sticluțe.

Cățeii de usturoi scoși din ulei nu se aruncă, ci se amestecă cu sucul de lămâie păstrat în bol și cu ½ cană de ulei de măsline. Acest preparat se poate păstra într-un borcan, din care se poate lua zilnic câte 1 linguriță, pentru întărirea imunității, sau se poate strecura și folosi la mâncăruri. Aceste uleiuri rezistă maxim 3 luni, la frigider.

Motivul pentru care usturoiul trebuie rumenit este că în combinație cu uleiul, poate cauza botulism, o intoxicație alimentară gravă.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.