Hrisca inmuiata cu stafide – desert hranitor de post
O rețetă de post foarte simplă este hrișca înmuiată cu stafide. Este o alternativă mult mai sănătoasă la ovăzul înmuiat.
Poate fi servită ca desert sau chiar ca mic-dejun, dacă o combinație cu nuci – pentru aportul de proteine și grăsimi.

Hrisca inmuiata cu stafide
Puteți folosi hrișcă coaptă (maro) sau hrișcă crudă (verzuie). Eu am folosit hrișcă coaptă, deoarece din asta aveam în casă.
Hrișcă înmuiată cu stafide – rețetă
Ingrediente
• 70 g de hrișcă maro
• 12 linguri de stafide
• 150 ml de apă
Mod de preparare
Spălați hrișca în mai multe ape și puneți-o într-un bol încăpător. Turnați apa și adăugați stafidele. Amestecați bine și acoperiți vasul cu un capac sau cu o folie.
Se lasă la înmuiat de seara până dimineața. Peste noapte semințele de hrișcă vor absorbi apa și se vor umfla. La fel și stafidele.
Dimineața veți găsi hrișca umflată. Semințele hidratate sunt moi și ușor de consumat ca atare.
Sugestii de servire
Hrișca înmuiată poate fi servită cu iaurt, cu dulceață, cu nuci, cu miere sau cu fructe proaspete tăiate. În zilele de post se poate combina cu un iaurt vegan. Puneți un strat de hrișcă înmuiată într-un pahar, apoi un strat de iaurt. Alternați straturile până umpleți paharul.
Hrișca – beneficii
Hrișca este o pseudo-cereală sau o sămânță lipsită de gluten. Face parte din familia Polygonaceae.
Are o valoare nutrițională remarcabilă. Este însă considerată un aliment funcțional, deoarece beneficiile sale depășesc statutul unui simplu aliment.
Hrișca are proprietăți antioxidante, antiinflamatoare, neuroprotectoare și anticancerigene. Ajută la scăderea colesterolului și a glicemiei. tonifică vasele de sânge și ameliorează hipertensiunea arterială. Este un aliment ideal pentru diabetici și cardiaci.
Semințele de hrișcă au efecte prebiotice. Sunt o sursă valoroasă de lizină, un aminoacidi important. Conțin peptide, diverși compuși cu efecte biologice importante, precum D-chiro-inozitol, flavonoide, acizi fenolici, fagopritoli și fagopirine.
Citește și – Clătite din hrișcă crudă, înmuiată – fără ulei (dieta Oshawa, dieta fără gluten)
Surse articol:
1. Giménez-Bastida JA, Zieliński H. Buckwheat as a Functional Food and Its Effects on Health. J Agric Food Chem. 2015 Sep 16;63(36):7896-913. doi: 10.1021/acs.jafc.5b02498. Epub 2015 Sep 3. PMID: 26270637.
2. Sofi SA, Ahmed N, Farooq A, Rafiq S, Zargar SM, Kamran F, Dar TA, Mir SA, Dar BN, Mousavi Khaneghah A. Nutritional and bioactive characteristics of buckwheat, and its potential for developing gluten-free products: An updated overview. Food Sci Nutr. 2022 Dec 22;11(5):2256-2276. doi: 10.1002/fsn3.3166. PMID: 37181307; PMCID: PMC10171551.
3. Noreen S, Rizwan B, Khan M, Farooq S. Health Benefits of Buckwheat (Fagopyrum Esculentum), Potential Remedy for Diseases, Rare to Cancer: A Mini Review. Infect Disord Drug Targets. 2021;21(6):e170721189478. doi: 10.2174/1871526520999201224122605. PMID: 33357186.