Pâine din năut înmuiat – mai multe proteine, zero gluten! 

Știți cât de ușor este să faci o pâine din năut înmuiat? Dacă ai o pungă de năut în casă, încearcă rețeta de mai jos. Este foarte simplă și reușită.

Pâinea obținută este densă, nutritivă și satisfăcătoare.

Paine din naut inmuiat

Paine din naut inmuiat

Dacă suferi de boala celiacă, ai intoleranță la gluten sau te confrunți cu o boală autoimună, pâinea din năut poate fi o alternativă excelentă la pâinea din grâu.

De ce să consumi năut

Năutul este o leguminoasă bogată în proteine de calitate. Are cantități însemnate de aminoacizi esențiali. Conține de asemenea fibre, oligozaharide, steroli, zaharuri simple, vitamine și minerale (vitaminele A, B, K, fosfor, calciu, magneziu).

Cantitatea de grăsimi este redusă, fiind constituită din acizi grași nesaturați (acid oleic și acid linoleic).

Consumul de năut are beneficii în bolile cardiovasculare, diabetul de tip 2, afecțiuni digestive și unele tipuri de cancer.

Cumpără năut

Naut boabe

Naut boabe

Pâine din năut înmuiat – rețetă

Ingredientele sunt pentru o pâine mare, de 14 felii.

Ingrediente

• 250 g de năut crud (vi-l recomand pe acesta)
• 30 g de tărâțe de psyllium (vi le recomand pe acestea)
• 120 ml de apă călduță
• 1 ½ linguri de drojdie uscată (v-o recomand pe aceasta)
• 1 linguriță de miere
• ¼ linguriță de sare
• 3 linguri de ulei de măsline
• opțional: 40 g de nuci

Mod de preparare

Spălați boabele de năut și puneți-le într-un bol cu apă. Lăsați-le la hidratat peste noapte, în frigider. A doua zi, turnați boabele într-o sită și clătiți-le sub jet de apă.

Scurgeți-le de apă și puneți-le în vasul unui robot de bucătărie cu lama S. Adăugați 120 ml de apă călduță și mixați până rezultă o pastă cât mai fină.

Se adaugă restul ingredientelor și se mixează din nou până la omogenizare. De data aceasta trebuie să obțineți un aluat mai gros și cu o textură lipicioasă.

Cumpără tărâțe de psyllium

Tarate de Psyllium Herbavit

Tarate de Psyllium

Scoateți aluatul din vasul blenderului cu o paletă și puneți-l pe o hârtie de copt. Umeziți palmele și întindeți aluatul într-o foaie dreptunghiulară, nu foarte mare.

Așezați câteva nuci din loc în loc și rulați foaia într-un sul. Modelați-o apoi cu palmele ca să aibă aspect de pâine (gen franzelă).

Trageți foaia cu tot cu pâine în tava întinsă a cuptorului. Acoperiți pâinea cu un prosop și lăsați-o la crescut 30-40 de minute. Crestați apoi franzela cu un cuțit.

Dați tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius pentru circa o oră. Verificați după 45 de minute dacă este gata.

Este important să rețineți că toate tipurile de pâine fără gluten care se fac cu tărâțe de psyllium trebuie lăsate la răcit complet. Dacă le veți tăia calde, se vor încruzi. Așadar, lăsați pâinea de năut să se răcească complet și apoi o puteți felia.

Se consumă la fel ca pâinea obișnuită din grâu, cu mâncăruri gătire, supe, salate etc. Este bună și pentru asamblarea de sandvișuri sau tartine.

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de pâine fără gluten, pe care vă recomand să le încercați:

Cum să faci pâine din năut – bună și pentru diabetici
Pâine fără gluten din năut
Pâine fără făină, din năut înmuiat – făcută rapid la blender
Socca – pâine delicioasă din făină de năut

Surse articol:

1. Zara Cooks Tasty & Healthy Food, Wholesome 100% chickpea loaf – a gluten-free bread alternative: https://www.youtube.com/watch?v=pUiS9Wcul8c&ab_channel=ZaraCooksTasty%26HealthyFood
2. Jukanti AK, Gaur PM, Gowda CL, Chibbar RN. Nutritional quality and health benefits of chickpea (Cicer arietinum L.): a review. Br J Nutr. 2012 Aug;108 Suppl 1:S11-26. doi: 10.1017/S0007114512000797. PMID: 22916806.

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.