Maioneză de post, fără ulei
Dacă aveți nevoie de o maioneză de post pentru o salată de legume, încercați rețeta de mai jos.
Este foarte reușită. Spre deosebire de maioneza din lapte de soia sau alte maioneze vegetale, aceasta nu conține deloc ulei.
Se face în 5 minute. Este bogată în nutrienți și deosebit de gustoasă.
Este foarte potrivită pentru salatele pe care le consumăm în vremea posturilor. Poate fi folosită și ca sos la diverse mâncăruri.
Dacă această scurtă descriere v-a convins să o încercați, vă dezvăluim ingredientul secret: nucile caju.
Cuprins
Nucile caju – calități și beneficii
După ce stau la hidratat câteva ore în apă, aceste nuci se înmoaie. Următorul pas este să le dați prin blender cu puțină apă.
Veți obține o compoziție lichidă fină, care arată ca o smântână.
Nucile caju sunt dulci și au o textură cremoasă. Sunt ideale pentru maionezele și cremele vegetale.
Conțin multe grăsimi bune, proteine, vitamine din grupul B și minerale: fosfor, fier, mangan, magneziu, potasiu, zinc, cupru, seleniu.
Nucile caju sunt bogate în acizi grași mononesaturați precum acid oleic și acid palmitoleic. Aceste grăsimi ajută la prevenirea bolilor coronariene.
Maioneză de post, fără ulei – rețetă
Practic, această rețetă are 3 ingrediente de bază. Dacă doriți, puteți aromatiza maioneza cu puțin suc de lămâie, muștar și fulgi de drojdie.
Ingrediente
- 150 g de nuci caju înmuiate și scurse
- 240 ml de apă
- sare, după gust
Ingrediente opționale
- 2 lingurițe de fulgi de drodjie inactivă
- 1 linguriță de muștar
- 1 ½ linguri de suc de lămâie
Mod de preparare
Puneți nucile caju la înmuiat într-un bol cu apă, cât să le acopere. Lăsați-le de cu seară, până a doua zi, sau minim 8 ore.
În caz că vă grăbiți, turnați peste ele apă clocotită. În 20 de minute ar trebui să fie moi.
Este important să hidratați nucile, deoarece se vor blendui mai bine și vor da o maioneză mai cremoasă.
După ce s-au înmuiat, scurgeți nucile de apă și puneți-le în blender. Este recomandat să folosiți un blender de viteză mare, pentru a obține o compoziție fină.
Adăugați în blender restul ingredientelor și mixați. Apa o puteți adăuga treptat, ajustând cantitatea în funcție de consistența dorită a maionezei.
Gustați, și dacă mai este nevoie, mai adăugați sare sau zeamă de lămâie.
Rețetă video:
Sugestii
Alte ingrediente care pot face maioneza din caju mai gustoasă sunt: mierea de albine, piperul, pudra de usturoi sau de ceapă, oțetul de mere.
Autoarea rețetei spune că nucile caju pot fi înlocuite cu tofu simplu (340 g). Acest produs este mai bogat în proteine decât caju.
Citește și – Maioneză dietetică, fără ulei – săracă în calorii și de post
Moduri de utilizare
Maioneza de caju se pretează foarte bine la salatele de cartofi fierți.
Însă o puteți adăuga și în salatele din alte legume sau verdețuri.
Poate fi adăugată și în supe sau ciorbe de legume, în loc de smântână sau lapte.
Sau o puteți întrebuința ca sos pentru sandvișuri, lipii umplute, burgeri, chiftele, pește etc.
Cum se păstrează maioneza din caju
Păstrați-o într-un borcan, la frigider. Rezistă la rece circa o săptămână, sau până la 10 zile.
După câteva zile de la preparare se va mai îngroșa.
Informații nutriționale
O porție de maioneză de post fără ulei conține:
- 45 g de grăsimi totale
- 4 g de grăsimi saturate
- 1 g de grăsimi trans
- 3 g de colesterol
- 251 mg de carbohidrați
- 3 g de fibre
Citește și – Salată de ciuperci cu maioneză de post – o rețetă reușită
Surse articol:
1. Alena, Best Vegan Cashew Mayo Recipe, Nutriciously: https://nutriciously.com/cashew-mayo/
2. Nutrition and You, Cashew Nut Nutrition Facts: https://www.nutrition-and-you.com/cashew_nut.html