Pască cu brânză și mac

Această rețetă de pască cu brânză și mac este deosebită! Merită să o încercați și voi. Deși par multe ingrediente, veți vedea că nu este atât de greu de făcut.

Unele gospodine prepară nu doar pască cu mac, ci și cozonac cu umplutură de mac.

Pasca cu branza si mac

Pasca cu branza si mac

Pască cu brânză și mac – rețetă

Ingrediente pentru aluat

  • 600 g de făină
  • 150 ml de lapte
  • 100 g de unt
  • 160 g de zahăr
  • 25 g de drojdie proaspătă
  • 3 ouă
  • 1 linguriță de esență de vanilie
  • 1 lingură de suc de lămâie
  • 1 praf de sare
  • 1 gălbenuș pentru uns

Ingrediente pentru umplutura de brânză

  • 500 g de brânză de vaci scursă
  • 250 g de ricotta (sau tot brânză de vaci)
  • 180 g de zahăr
  • 2 ouă
  • 1 gălbenuș separat
  • 2 plicuri de zahăr vanilat
  • ½ linguriță de esență de vanilie
  • 50 g de unt
  • 60 g de făină

Ingrediente pentru umplutura de mac

  • 200 g de semințe de mac
  • 150 ml de lapte
  • 80 g de zahăr
  • 1 lingură de miere
  • 1 ou
  • 1 lingură de unt
  • 100 g de marțipan
  • 3 linguri din umplutura de brânză

Ingrediente pentru uns

  • 1 lingură de lapte
  • 1 gălbenuș

Cum se face pasca cu brânză și mac

Începeți prin a pregăti aluatul pentru blat. Puneți făina și sarea într-un castron încăpător. Într-un bol mic separat, amestecați ¼ cană de lapte călduț cu drojdia și 1 lingură de zahăr. Adăugați apoi 1 lingură de făină și lăsați să se umfle, circa 10 minute. Aceasta este maiaua.

Cât așteptați să crească drojdia, separați albușurile de gălbenușuri. Încălziți laptele. Peste gălbenușuri, puneți zahărul și bateți-le până se deschid la culoare și se transformă într-o cremă. Adăugați apoi sucul de lămâie.

Peste albușuri puneți puțină sare și mixați-le până se transformă într-o spumă tare.

Peste compoziția de gălbenușuri se pune laptele cald și se amestecă bine.

Când maiaua este gata, se pune în castronul cu făină și sare, în centru. Se adaugă apoi treptat compoziția de gălbenușuri, iar la final spuma de albușuri. Se amestecă ușor. La final se incorporează esența de vanilie.

Puneți untul la topit și lăsați-l să se răcească. Frământați aluatul până rezultă o cocă nelipicioasă. Presărați făină peste el și acoperiți vasul cu un prosop. Lăsați aluatul la loc călduros să crească 1 oră.

După ce și-a dublat volumul, puneți-l pe masa de lucru și împărțiți-l în două. Presărați făină și întindeți o bucată de aluat într-o formă rotundă. Luați foaia pe sucitor și puneți-o într-o tavă rotundă unsă cu ulei și tapetată cu hârtie de copt. Pereții se ung și ei cu ulei și făină.

Este indicat să folosiți o formă detașabilă (inel), ca să scoateți mai ușor pasca din tavă. Pentru această rețetă s-a folosit o formă de 25 cm.

Citește și: Pască din aluat fraged, fără drojdie și dospire

Cum se face umplutura de mac

Pregătiți acum umplutura de mac. Dați marțipanul pe răzătoare și puneți jumătate din cantitate (50 g) la fiert într-un ibric cu laptele, macul, zahărul și untul. Fierbeți totul la foc mic, până se îngroașă. Luați vasul de foc și după ce s-a răcorit, se adaugă restul de marțipan ras, oul și mierea de albine. Omogenizați și lăsați deoparte.

Cum se face umplutura de brânză

Puneți brânza de vaci într-un castron mare. Adăugați ricotta și amestecați. Dacă nu aveți ricotta, o puteți înlocui tot cu brânză de vaci.

Adăugați ouăle întregi și gălbenușul separat, făina, zahărul simplu și zahărul vanilat și esența de vanilie. Omogenizați și incorporați la final untul topit anterior.

Puneți 3 linguri de umplutură de brânză în umplutura de mac și amestecați.

Asamblare

Acum sunteți gata să asamblați pasca. Puneți umplutura de mac peste blatul din tavă. Nivelați și adăugați umplutura de brânză.

Din cealaltă jumătate de aluat rămas împletiți un o cunună (șnur) și așezați-o peste brânză, de jur împrejur. Pe mijloc puteți pune o cruce din aluat sau o floricică. Presărați pun mac în jur.

Acoperi tava cu o folie și dați-o în cuptorul încins la 160 de grade Celsius. Lăsați pasca să se coacă 45 de minute, apoi măriți focul la 180 de grade Celsius și îndepărtați folia. Mai lăsați-o în cuptor încă 45 de minute.

Bateți gălbenușul cu o furculiță într-un bol și adăugați 1 lingură de lapte. Ungeți pasca peste tot cu această compoziție, folosind o pensulă. Dați-o din nou în cuptor și mai lăsați-o un minut, să se rumenească frumos.

Chiar dacă brânză arată încă moale, după ce se răcește se va întări. Nu o scoateți din formă cât e caldă! Lăsați-o câteva ore să se răcească definitiv.

Această pască cu brânză și mac este mult mai gustoasă a doua zi, după ce stă puțin la rece.

Citește și: Rețetă de pască fără aluat

Sursă: Diva in bucatarie, Pasca cu mac: https://divainbucatarie.ro/2014/04/11/pasca-cu-mac/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.