URZICI cu USTUROI, LĂMÂIE și ULEI de MĂSLINE, date la blender

Numită și „regina verdețurilor”, urzica este o plantă nutritivă și medicinală de excepție. Includerea ei în dietă, mai ales în stare proaspătă, neprocesată termic, ne poate aduce beneficii majore sănătății.

În ciuda aspectului ei de buruiană, urzica are un profil nutrițional remarcabil. Este bogată în proteine, fibre, grăsimi bune, antioxidanți (compuși fenolici, carotenoide, taninuri), fier, calciu, magneziu, vitaminele C, B și aminoacizi.

Pesto

Conținutul său bogat în proteine a fost comparat de cercetătorii din Nepal și Australia cu cel al cerealelor folosite la prepararea pâinii (grâu, orz). Aceștia au concluzionat că urzicile sunt o sursă foarte bună de energie, proteine, fibre și numeroși compuși activi.

Urzica este depurativă, detoxifiantă, remineralizantă, fortifiantă și hemostatică. Beneficiile lor se adresează întregului organism:

curățarea corpului
tonifierea organismului
– îmbunătățirea circulației sangvine
– menținerea sănătății cardiovasculare
– reducerea tensiunii arteriale
– prevenirea accidentelor vasculare cerebrale
– prevenirea și tratarea anemiei
– controlul zahărului din sânge
– combaterea oboselii
– reducerea reacțiilor alergice (rinită alergică)
– diminuarea inflamațiilor
– calmarea durerilor articulare
– prevenirea hiperplaziei benigne de prostată
– stoparea hemoragiilor

________________________________________________

Urzici cu usturoi, lămâie și ulei de măsline

Un mod simplu de a beneficia la maxim de toate calitățile nutriționale și terapeutice ale urzicilor este să le mâncăm crude.

Cea mai bună mâncare cu urzici este această rețetă de pastă, sau pesto. Așa cum spune și numele, este o pastă din urzici, usturoi, ulei și suc de lămâie.

Totul este cât se poate de natural, hrănitor și sănătos.

Se folosesc urzicile tinere, fragede, alese de impurități și spălate bine. Se scutură de apă și se dau prin blender împreună cu puți usturoi crud, ulei de măsline și zeamă de lămâie.

Se mixează până rezultă o pastă omogenă, care se poate servi pe felii de pâine prăjită, lipii, turte de casă sau crackers (biscuiți uscați).

Se pot adăuga și alte verdețuri proaspete, precum spanac, leurdă, busuioc, ștevie, pătrunjel etc.

Precauții și contraindicații

Ca orice alt aliment sau plantă medicinală, urzicile trebuie consumate cu moderație. Excesul poate cauza probleme de coagulare a sângelui, tulburări renale sau probleme în timpul sarcinii (de evitat de către femeile gravide).

________________________________________________

Bibliografie:

1. Antiparenting, ÎN ROMANIA, URZICA SE FOLOSEŞTE ÎN TRATAMENTUL A PESTE 80 DE BOLI. VEZI LA CE SE FOLOSEȘTE URZICA ÎN AMERICA DE SUD, BRAZILIA SAU CUBA: https://antiparenting.ro/in-romania-urzica-se-foloseste-in-tratamentul-a-peste-80-de-boli-vezi-la-ce-se-foloseste-urzica-in-america-de-sud-brazilia-sau-cuba/

2. Adhikari BM., Bajracharya A., Shrestha AK., Comparison of nutritional properties of Stinging nettle (Urtica dioica) flour with wheat and barley flours, Food Sci Nutr. 2015: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26788318

3. Mercola, Help Detoxify Your Body With Stinging Nettle: https://articles.mercola.com/herbs-spices/nettle.aspx

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.