Rugăciunea Maicii Domnului „Grabnic Ascultătoare”, foarte folositoare
De numele icoanei Maicii Domnului „Grabnic Ascultătoare” sunt legate numeroase minuni. Se spune că însăși Preasfânta Născătoare de Dumnezeu este cea care i-a dat această denumire, pentru ca oamenii să știe cât de mare este harul și ajutorul ei.
Potrivit tradiției, această icoană, care s-a arătat făcătoare de minuni, a fost zugrăvită în secolul al 10-lea la Mănăstirea Dochiaru din Muntele Athos, în timpul în care Sfântul Neofit era egumen aici.
Este prăznuită pe data de 1 octombrie, odată cu Sărbătoarea Cinstitului Acoperământ al Maicii Domnului. O copie a acestei icoane făcătoare de minuni se găsește în Mănăstirea Lainici din România.
Prima minune, care a descoperit harul acestei icoane, a avut loc în anul 1664. Un călugăr pe nume Nil, viețuitor în această mănăstire, obișnuia să treacă înspre trapeză (bucătărie) cu o făclie aprinsă, care fumega foarte tare. Într-un din zile, a auzit un glas din peretele în care se afla icoana Maicii Domnului, care i-a spus să nu-i mai afume chipul din icoană.
Părându-i-se o glumă, monahul nu a luat în seamă acel glas, ci a continuat să treacă pe lână icoană cu făclia care scotea un fum înecăcios. A doua oară, glasul Maicii Domnului i s-a adresat cu mai multă asprime, iar călugărul a orbit pe loc.
Înțelegând că Maica Domnului era cea care îi vorbise din icoană, a spus celorlalți întâmplarea, și așa au așezat o candelă și un vas cu tămâie înaintea acelei icoane pentru a o cinsti cum se cuvine pe Maica Domnului.
Călugărul orb și-a petrecut mult timp în fața acestei icoane, cerând iertare și vindecare de la Maica Domnului, și darul Preasfintei s-a arătat din nou printr-un glas minunat care i-a zis:
„Nile, am primit pocăința ta, și Bunul Dumnezeu te-a iertat, dăruindu-ți iarăși vederea. Spune, deci, fraților, că eu sunt îngrijitoarea și ocrotitoarea mănăstirii. Toți cei care vor avea nevoie de ajutor, să alerge la mine și nu-i voi trece cu vederea. Drept aceea, să se numească această icoană a mea “Grabnic Ascultătoarea”.
Rugăciune la icoana Maicii Domnului „Grabnic Ascultătoare”
„Stăpână prea binecuvântată, pururea Fecioară, Născătoare de Dumnezeu, ceea ce ai născut mai presus de cuvânt pe Dumnezeu-Cuvântul spre mântuirea noastră, și cu darul Lui mai presus decât toți din belșug l-ai primit, ceea ce ești o mare de daruri dumnezeiești, și râu de minuni pururea curgător, revărsând bunătatea ta tuturor celor ce cu credință aleargă la tine!
Căzând la icoana ta cea de minuni făcătoare, ne rugăm ție, întru tot înduratei Maici a Stăpânului Celui iubitor de oameni: revarsă asupra noastră, Stăpână, prea bogate milele tale, și cererile noastre cele aduse ție, celei grabnic ascultătoare, grăbește a le împlini, întocmindu-le fiecăruia spre folos, spre mângâiere și mântuire.
Cercetează-ne pe noi, preabună, pe noi robii tăi cu darul tău, și dă celor neputincioși tămăduire și sănătate desăvârșită, liniște celor înviforați, celor robiți slobozire, și mângâiere pe toți cei ce pătimesc în felurite chipuri.
Izbăvește, a-tot-milostivă Stăpână, toate orașele, satele și țara aceasta, de cutremur, de vătămare, de potop, de foc, de sabie și de alte pedepse vremelnice și veșnice, și de toți vrăjmașii văzuți și nevăzuți, întorcând mânia lui Dumnezeu, prin mijlocirea ta cea de Maică.
Și slobozește pe robii tăi (numele) și mă slobozește pe mine robul tău (numele) de toată boala sufletească, de năvălirea patimilor și de căderea în păcat, ca fără împiedicare întru dreapta credință trăind în veacul acesta, să ne învrednicim și în cel viitor de bunătățile cele veșnice, cu harul și cu iubirea de oameni a Fiului și dumnezeului Tău, Căruia se cuvinte toată slava, cinstea și închinăciunea, dimpreună cu Cel fără de început al tău Părinte, și cu Prea Sfântul Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.”