Rolul Îngerilor în Viaţa Noastră
Pentru a intra în profunzimea acestui subiect trebuie să stabilim mai întâi ce înseamnă „înger”.
Literatura creştină – în special Biblia face suficiente referiri la acest termen încât să putem extrage câteva definiţii şi să abordăm mai apoi un limbaj cât se poate de firesc în acest sens.
În viziunea copiilor, îngerii sunt acele fiinţe zburătoare, purtătoare de lumină care îi veghează în timpul somnului.
Sunt proprii lor gardieni. Îngerii îi învaţă să aleagă binele şi le insuflă o stare de siguranţă. Deşi elementară, această interpretare nu este departe de sensul adevărat al cuvântului.
Cuprins
Semnificatia cuvantului „inger”
În limba greacă, „angelos” este un sol trimis de Dumnezeu, care are sublima menire de a proteja legea divină. Putem vorbi astfel despre îngeri păzitori şi îngeri mesageri.
Cea mai delicată abordare a termenului este însă aceea de înger teofanic – ca manifestare fizică a divinităţii.
Aceste fiinţe nu au trup uman, drept care nimeni nu poate dovedi că a văzut vreodată un înger. Putem vorbi despre îngeri ca şi despre nişte fiinţe de tip spiritual care şi-au făcut cunoscută prezenţa prin diferite apariţii, cel puţin misterioase.
Îngerii în literatură
Există numeroşi scriitori români care şi-au manifestat preocuparea pentru acest domeniu. Vezi Prezenţe Angelice în poezia română de Petrişor Militaru, Ogorul cu Îngeri de Necula Constantin Valer sau Despre Îngeri de Andrei Pleşu.
Aceşti autori studiază fenomenul angelic din diferite perspective, inclusiv cel teoretic şi hermeneutic. Andrei Pleşu crede cu tărie că „îngerii sunt dublul ceresc al omului”, şi aceasta este cu adevărat o definiţie plină de simţământ creştinesc.
Chiar şi pentru teologi, lumea îngerilor apare la un nivel destul de complex. Mărturiile Biblice nu sunt atât de solide încă să avem răspunsuri clare în acest sens. Tocmai de aceea există multiple speculaţii care provin dintr-o experienţă personală.
Scriptura însă întăreşte ideea că îngerii sunt făpturi privilegiate de Dumnezeu.
Arhanghelul Gavriil este îngerul bucuriei, iar Arhanghelul Mihail este îngerul păzitor al Legii. Dat fiind faptul că aceste fiinţe au nume ca şi noi, acceptarea lor în universul nostru mental pare mai lesne de făcut.
Ce sunt îngerii
Îngerii sunt fiinţe superioare omului, dar care au fost create să slujească omului. Vedem că ei pot acţiona direct în viaţa credincioşilor pentru a povăţui ori salva o viaţă.
Sfântul Fliaret, Mitropolitul Moscovei spune că îngerii pot fi priviţi ca duhuri netrupeşti. Ca şi noi, ei au fost aduşi la viaţă de Dumnezeu dintru nefiinţă.
Rolul lor suprem este de a-i aduce slavă lui Dumnezeu şi de a-I sluji neîncetat. În Vechiul Testament (vezi cap. Iov), Dumnezeu spune că înainte de a-l face pe om i-au slujit mii de îngerii mai întâi.
Îngeri buni şi răi
Potrivit credinţei ortodoxe creştine, există şi îngeri răi, sau demoni.
Aceştia au încălcat porunca lui Dumnezeu şi au căzut, devenind astfel lipsiţi de graţia divină. Aşadar, putem vorbi şi de îngeri care au un rol distructiv asupra umanităţii.
Se spune că pe umerii unui om se află doi îngeri: în dreapta cel bun şi în stânga cel rău.
Îngerul întunecat ne şopteşte îndemnuri spre păcat şi spre săvârşire de fapte rele.
Are ca scop căderea noastră, ca şi a lui Lucifer. Îngerul de lumină ne insuflă tot gândul cel bun. El se mai numeşte şi Îngerul nostru păzitor.
Îngerii buni sunt cei care lucrează împreună cu omul spre mântuirea lui.
Marele profesor Dumitru Stăniloae spune că noi, fiinţele telurice primim ajutor de la îngerii noştri păzitori, în măsura în care ne deschidem spre cunoaşterea lui Dumnezeu.
Există o punte între om şi înger creată de Dumnezeu, prin intermediul căreia Însuşi Dumnezeu vorbeşte cu noi.
Pentru că planul Lui acesta este, conform scrierilor părintelui Maxim Mărturistorul: de a se uni El Însuşi cu firea omenească şi a o aduce la îndumnezeire.
2 comentarii