Rugăciune pentru izbăvirea de ținerea de minte a răului

Ținerea de minte a răului este o patimă apăsătoare, care chinuie mult pe cel vătămat de dânsa.

Ea nu lasă mintea și sufletul să se elibereze și să afle odihnă. Ci permanentă îl macină pe om lăuntric și îl umple de gânduri de răutate și pizmă.

Rugaciune pentru izbăvirea de tinerea de minte a raului

Rugaciune pentru izbăvirea de tinerea de minte a raului: Freepik.com

Porunca iertării aproapelui este atât de mare și imperios formulată de Mântuitorul încât nu ne „permitem” să o încălcăm.

De ea atârnă propria noastră mântuire, cu care nu ne putem juca. De nu vom ierta fraților noștri greșelile, nici Dumnezeu nu ne va ierta greșelile noastre.

Ce înseamnă să ții minte răul? Sfântul Paisie Aghioritul ne oferă un mod simplu prin care putem verifica dacă avem cu adevărat această patimă sau nu. Iată ce spune:

Dacă îți amintești răul și te întristezi când acela care ți l-a făcut o duce bine sau te bucuri când nu o duce bine, înseamnă că ai ținere de minte a răului”.

Această bucurie vicleană sau satisfacție ascunsă pe care o simți când vezi că cel care te-a rănit suferă, arată ranchiuna și ura acumulată în suflet față de el. Este ca și cum te bucuri că acum plătește pentru ce ți-a făcut ține. E ca o răzbunare pe care nu o împlinești tu.

A ține minte răul înseamnă să uiți parțial, dar să nu ierți deplin. De aceea Mântuitorul ne poruncește să iertăm din inimă pe cel care ne greșește. A ierta din inimă înseamnă a nu mai ține minte ce rău ți-a făcut cineva.

Cum știi că nu ai ținere de minte a răului? Tot Cuviosul Paisie ne spune:

Dacă însă, în ciuda răului pe care ți l-a făcut celălalt, te bucuri de sporirea lui, aceasta înseamnă că nu ai ținere de minte a răului”.

Prin aceste două atitudini lăuntrice ne putem verifica dacă avem ținere de minte a răului sau dorințe de răzbunare ascunse.

Acestea sunt criteriile după care te poți cerceta pe tine însăți în această privință”.

Și dacă, cercetându-ne cu sinceritate, constatăm că avem ținere de minte a răului undeva în adâncul sufletului față de cineva, este bine să ne spovedim.

Iată ce ne îndeamnă Sfântul Paisie să facem apoi: Orice rău mi-ar face altul, eu îl uit. Arunc catastiful cel vechi în focul dragostei și-l ard”.

Când ții minte răul, încetezi să mai iubești și începi să faci și alte păcate față de aproapele. Nu doar că nu te porți bine cu el, ci ai tendința să îi faci rău.

Nu răsplătiți răul cu răul, ne spune Mântuitorul. Apoi ne poruncește să iubim pe vrăjmașii noștri și să facem bine celor care ne urăsc.

A arde în focul dragostei greșelile altora înseamnă a arde de fapt egoismul nostru, mândria noastră și iubirea de sine.

Când acestea se mistuie, rămâne iubirea cea adevărată, care nu urăște, nu gândește răul și îndelung rabdă.

Rugăciune spre a nu ține minte răul și a nu răsplăti răul cu rău

¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ 

Această rugăciune a fost scrisă de Sfântul Simeon Metafrastul și o putem rosti atunci când sufletul ne este chinuit de patima ținerii de minte a răului și neputința de a ierta.

Doamne, Doamne, nu mă lăsa până în sfârșit spre a mă pierde dimpreună cu patima aceasta vicleană și vătămătoare a ținerii de minte a răului, ci îndepărtează-mi inima neputincioasă și chinuită de zbârcitura aceasta fără de Dumnezeu și urâcioasă.

Dăruiește-mi inimă pașnică și iubirea cea duhovnicească, sinceră și neprefăcută, și, precum ai poruncit celor ce Te iubesc, așa să făptuiesc și eu, Stăpâne.

Dăruiește-mi de-a pururi să am în minte iubirea Ta, Milosârde, pentru noi, păcătoșii. Și așează în smerita mea inimă dragostea Ta preacurată și dumnezeiască, spre a Te iubi din tot sufletul, din toată inima și din tot cugetul pe Tine, Care ne-ai iubit pe noi și pentru noi Te-ai dat morții.

Ca întraripându-mă cu dorul înflăcărării și dragostei dumnezeiești, să zbor spre bunătatea Ta neajunsă și neurmată și cu inimă curată să slăvesc preasfânt numele Tău, dimpreună cu al Părintelui Tău fără de început și al Preasfântului și Bunului și de Viață Făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin”.

Citește și: Cel care ține minte răul este sinucigaș, se omoară pe sine însuși – Părintele Nikon

Surse articol:

1. Carte de Rugăciuni pentru felurite nevoi ale sufletului și trupului, Rugăciune spre a nu ține minte răul și a nu răsplăti răul cu rău, Editura Sophia/Metrafraze, București, 2020, pp. 109-110
2. Cuviosul Paisie Aghioritul, Ce este ținerea de minte a răului? Doxologia: https://doxologia.ro/ce-este-tinerea-de-minte-raului

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.