Rugăciune 1 februarie către Sfântul Trifon, alungătorul duhurilor rele și tămăduitor al bolilor

Rostește astăzi, 1 februarie, această rugăciune către Sfântul Trifon, un mare mucenic al secolului 3. Este venerat pentru ocrotirea pe care o arată gospodăriilor, livezilor, grădinilor și păsărilor

Sfântul Trifon a trăit pe vremea împăraților păgâni Gordian și Deciu și a sfârșit ca mucenic în anul 250, fiind supus la multe chinuri și în cele din urmă decapitat.

Rugaciune catre Sfantul Trifon, alungatorul duhurilor rele si tamaduitor al bolilor

Rugaciune catre Sfantul Trifon, alungatorul duhurilor rele si tamaduitor al bolilor: GazetaBT

Sfântul Trifon – viața și pătimirile

S-a născut creștin și a avut din tinerețe darul de a izgoni duhurile rele și a tămădui bolile oamenilor.

Din viața lui aflăm că a păzit satul său de foamete. Rugăciunea sa era atât de puternică și ascultată de Dumnezeu încât a oprit o invazie de lăcuste care ar fi nimicit totul. De aceea este considerat păzitor puternic împotriva insectelor.

Avea doar șaptesprezece ani când a tămăduit pe fiica împăratului Gordian de posedarea diavolească. După ce a postit mai multe zile și s-a rugat, le-a arătat vădit necredincioșilor că diavolul există, acel arătându-se sub chipul unui câine negru cu ochi de foc.

În urma acestei arătări, mulți păgâni au crezut în Hristos. După Gordian, la tron a urcat împăratul Deciu, care a început o prigoană aspră împotriva creștinilor.

Pe când se afla în Bitinia, dregătorul cetății a decis prinderea Sfântului Trifon pentru propovăduirea credinței creștine. A fost întemnițat în orașul Niceea și supus la felurite chinuri.

L-au lovit cu toiege peste tot trupul, l-au ars cu foc, i-au pătruns tălpile cu cuie și obligat să meargă desculț. Apoi l-au legat de cai și l-au târât prin oraș fără milă.

Niciunul din aceste munci nu l-au înduplecat pe mucenicul lui Hristos să se lepede de credința cea adevărată. În ziua de 1 februarie au hotărât să i se taie capul, însă Trifon și-a dat sufletul în mâinile Domnului înainte de execuție.

După moartea sa, creștinii au ridicat cinstitul său trup, voind a-l îngropa într-o biserică din Niceea. Însă Trifon s-a arătat și le-a spus că dorește să fie dus în satul său.

Așa sfintele sale moaște au fost duse în Biserica din Lampasc, după care au fost mutate într-o mănăstire din Constantinopol. Acum, ele se află la Roma, dar și în alte biserici și mănăstire din lume.

Ziua de 1 februarie este asociată în popor cu multe obiceiuri și tradiții. În multe biserici se săvârșește slujba de agheasmă mică. Această apă sfințită se folosește la stropirea grădinilor, livezilor și ogoarelor pentru a le feri de insectele dăunătoare și distrugeri.

Agheasma Sfântului Trifon se ia și pentru sănătate, de către cei bolnavi.

Sfântul Trifon este zugrăvit în icoane uneori cu o cutiuță – simbol al doctorilor fără de arginți, alteori cu un șoim pe braț sau călare pe cal. Aceste din urmă închipuiri îl arată ocrotitor al păsărilor.

Rugăciuni către Sfântul Trifon

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

O, prealăudate Mucenice Trifon, ascultă smerita noastră rugăciune, pe care ți-o aducem din toată inima și ne izbăvește pe noi, cei ce cinstim pomenirea ta și mărturisim minunile săvârșite de tine cu darul Sfântului Duh.

Îndreptează pașii noștri spre lumina Învierii lui Hristos să ne poarte de grijă din înalt, să nu ne aflăm copleșiți de valurile lumii, ci, cu privirea ațintită spre Hristos, să ajungem la țărmâul veșniciei și al iubirii descoperite a Sfintei Treimi, cântând din liturghisitoare inimi: Aliluia!”

Pe tine, cela ce ai îndrăzneală către Domnul, mijlocitor și rugător pentru sufletele noastre te avem, noi smeriții. Iar acum, în ziua praznicului tău, rugămu-te, cere nouă de la Dumnezeu iertare de păcate și izbăvire din primejdii, ca să cântăm ție: „Bucură-te, Mare Mucenice Trifon!”

O, întru tot lăudate Sfinte Mucenic Trifon, primește de la noi aceste cântări pe care cu umilință le aducem înaintea ta și ne izbăvește din toate nevoile și scârbele, ca un bun și iubitor de oameni și neînfruntat ocrotitor al creștinilor.

Căci deși suntem nevrednici a ne face părtași milostivirii tale, pentru păcatele noastre cele multe și grele săvârșite în viața noastră și în tot ceasul, însă cunoscând marea bunătate pe care ai arătat-o asupra celor ce te cinstesc pe tine și se pocăiesc cu credință întru numele Domnului, năzuim cu lacrimi de umilință și prea-aplecată mărturisire a păcatelor la mijlocirile tale înaintea Sfintei Treimi.

Fii dar nouă pururea rugător la Preaputernicul Dumnezeu, pentru iertarea păcatelor noastre, pentru mântuirea noastră de toate bolile și primejdiile, de cutremurul pământului și moarte năprasnică, pentru întărirea noastră în credința cea adevărată, apărându-ne de toate răutățile, după făgăduința ta, căci toți te cinstim și prăznuim numele tău, acum și pururea și în veci. Amin”.

O, Sfinte Mucenic Trifon, grabnic ajutătorule al tuturor celor ce la tine aleargă și se roagă înaintea sfintei tale icoane, degrab ascultătorule și mijlocitorule! Auzi-ne și acum în tot ceasul rugăciunea noastră, a nevrednicilor robilor tăi, care cinstim sfântă pomenirea ta.

Că tu, bineplăcutule ale lui Hristos, însuți ai făgăduit mai înainte de ieșirea ta din viața aceasta stricăcioasă că te vei ruga Domnului pentru noi și ai cerut de la Dânsul darul acesta:

Dacă cineva, în oricare nevoie și întristare a sa, va prinde a chema sfânt numele tău, acela izbăvit va fi de toată năvălirea celui rău.

Și precum oarecând pe fiica împăratului de la Roma, care de diavol se chinuia o ai vindecat, așijderea și pe noi păzește-ne de cursele lui cumplite în toate zilele vieții noastre și mai vârtos în ziua cea înfricoșată a suflării noastre celei de pe urmă mijlocește pentru noi, când întunecatele chipuri ale viclenilor diavoli ne vor împresura și vor începe să ne înfricoșeze.

Fii nouă atunci ajutător și grabniz izgonitor al viclenilor diavoli și la Împărăția Cerurilor călăuzitor, unde acum stai cu ceata sfinților înaintea scaunului lui Dumnezeu.

Roagă pe Domnul să ne învrednicească și pe noi a fi părtași ai veseliei și bucuriei celei de-a pururea fiitoare, ca dimpreună cu tine să ne învrednicim a slăvi pe Tatăl și pe Fiul și pe Sfântul Duh, Mângâietorul, în veci. Amin”.

Citește și

Rugăciune pentru binecuvântarea casei și sporul gospodăriei
La ce se folosește aghiasma de Sfântul Trifon (1 februarie)

Surse articol:

1. Teodor Danalache, Trifon, Sfântul care alungă insectele, Creștin Ortodox: https://www.crestinortodox.ro/sfinti/sfantul-trifon-care-alunga-insectele-139248.html
2. Doxologia, Rugăciune către Sfântul Mucenic Trifon: https://doxologia.ro/rugaciune-catre-sfantul-mucenic-trifon
3. Parohia Ortodoxă Murcia, Rugăciune către Sfântul Trifon: https://parohiaortodoxamurcia.es/ortodox/rugaciune-catre-sfantul-trifon/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.