La ce se folosește AGHIASMA de Sfântul Trifon (1 februarie)

În fiecare an, pe data de 1 februarie, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Mucenic Trifon. În trecut, se obișnuia să se facă aghiasmă în prima zi a fiecărei luni. De aceea, aghiasma care se face pe 1 februarie este cunoscută ca „Aghiasma Sfântului Trifon”.

Această datină s-a păstrat în mod deosebit deoarece Sfântul Trifon, cunoscut în popor și sub numele de „Sfântul Trif”, este considerat ocrotitorul recoltelor de dăunători: omizi, viermi, gândaci, lăcuste, dar și de furtuni, grindină, inundații, secetă sau alte calamități.

Despre Aghiasma de Sfantul Trifon

Aghiasma mică săvârșită de Sfântul Trifon este folosită pentru stropirea ogoarelor, viilor, livezilor și grădinilor. În această zi, agricultorii, pomicultorii, viticultorii credincioși, gospodarii și cei care se îndeletnicesc cu îngrijirea grădinilor se roagă Sfântului Trifon pentru protejarea holdelor și a roadelor și le stropesc cu apă sfințită. În unele zone, oamenii aduc la Biserică semințe de semănat pentru a fi binecuvântate.

Puteți citi viața și pătimirile Sfântului Mucenic Trifon în acest articol.

Sfântul Mucenic Trifon

Rugăciune către Sfântul Mucenic Trifon

O, întru tot lăudate Sfinte Mucenice Trifon, primește de la noi aceste cântări pe care cu umilință le aducem înaintea ta, și ne izbăvește din toate nevoile și scârbele, ca un bun și iubitor de oameni și neînfruntat ocrotitor al creștinilor.

Căci deși suntem nevrednici a ne face părtași milostivirii tale, pentru păcatele noastre cele multe și grele, săvârșite în viața noastră și în tot ceasul, însă cunoscând marea bunătate pe care ai arătat-o asupra celor ce te cinstesc pe tine și se pocăiesc cu credință întru numele Domnului, năzuim cu lacrimi de umilință și prea aplecată mărturisire a păcatelor la mijlocirile tale înaintea Sfintei Treimi.

Fii dar, nouă, pururi rugător la prea puternicul Dumnezeu pentru iertarea păcatelor noastre, pentru mântuirea noastră de toate bolile și primejdiile, de cutremurul pământului și moarte năpraznică, pentru întărirea noastră în credința cea adevărată, apărându-ne de toate răutățile după făgăduința ta, căci toți te cinstim și prăznuim numele tău, acum și pururea și în veci. Amin.”

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.