Ce să facem când Dumnezeu nu răspunde la rugăciunile noastre
Dumnezeu nu este surd sau insensibil la cererile noastre. Dacă nu primim niciun răspuns la rugile îndelungi și necontenite pe care le facem, aceasta poate să fie din două motive:
„Când Domnul nu ne dă ceva ce noi cerem cu insistență, se întâmplă două lucruri: ori nu ne dă spre binele nostru, ori nu știm noi cum și când să-I cerem. Și nu-i exclus, uneori, ca ambele aspecte să fie valabile în același timp”.
Nimeni nu cunoaște gândurile lui Dumnezeu și voile Sale, care de multe ori sunt foarte diferite de ale noastre. De aceea nu trebuie să Îl pistonăm neîncetat pe Dumnezeu să ne împlinească numaidecât cererile.
Sfântul Porfirie Kavsokalivitul spune că felul nostru de a ne ruga poate fi neplăcut Domnului. Dacă batem la ușă tare și neobrăzat, nu ne va deschide.
„Când cerem ceva de la Domnul, nu trebuie să dăm din mâini și din picioare și să pretindem că vrem acum, pe loc, lucrul acela, fiindcă așa ceva e o ofensă inacceptabilă adusă Creatorului.”
De câte ori nu ne-am purtat ca niște copii râzgâiați care plâng, țipă și bat din picioare ca să obțină ce vor. Nici cu părinții nu trebuie să ne purtăm așa, darămite cu Dumnezeu.
„Când bați politicos și rugător, ți se va deschide larg, iar proprietarul te va primi cu toată bunăvoința„.
Să nu uităm cu Cine stăm de vorbă, cu Dumnezeu, Cel care a creat toate și pe toate le știe și le chivernisește după a Sa neajunsă înțelepciune și negrăită bunătate.
„Cine sunt eu, ca să-I pretind ceva, ba să-i mai și stabilesc timpul și ora la care trebuie să-mi trimită binefacerile Sale?”
Cineva se confrunta cu o problemă de mulți ani și nu găsea nicio rezolvare. Se neliniștea foarte mult și nu pricepea de ce, deși se roagă, Dumnezeu nu îl ajută.
Părintele Porfirie l-a sfătuit să nu pună la îndoială pronia lui Dumnezeu și să aibă încredere în El.
„Când cerem ceva de la Domnul, cerem rugător și politicos și dacă vedem că nu ne dă, atunci încetăm să-L mai supărăm cu cererea noastră”.
Dacă ne rugăm deja de mult timp pentru o anumită problemă și nu primim niciun răspuns, înseamnă că nu trebuie să mai insistăm. Dumnezeu știe când și cum să intervină în viața noastră.
Dacă Domnul ar da celor care cer orice voiesc ei și oricând voiesc, nu ar fi deloc bine. El le rânduiește pe toate numai spre folosul nostru, ca un Părinte iubitor și protector, care vrea cu orice preț mântuirea noastră.
„Cu cât insistăm mai mult, cu atât se îndepărtează și El mai tare. Și, exact când noi vom fi uitat deja cererea, va veni cu rezultatul, fără ca noi să ne dăm seama”.
Dumnezeu nu uită. El recepționează toate rugăciunile noastre, dar așteaptă momentul potrivit ca să intervină și nu face nimic la întâmplare. „A primit mesajul nostru, îl ține minte și când crede El că a venit timpul, atunci ne împlinește cererea”.
Chiar dacă trebuie să ne rugăm cu perseverență pentru un anumit lucru, dacă acel lucru nu se împlinește, nu trebuie să insistăm mai mult.
„Nu trebuie să stăruim să facă Domnul ce vrem noi și când vrem noi. Nu e de dorit o asemenea stăruință, deoarece ea aduce mai degrabă răul decât binele, mai ales când este prea mare și izvorăște din nerăbdare și egoism”.
Dacă ne încăpățânăm să cerem ceva ce Domnul nu ne dă, riscăm să devenim învârtoșați la inimă și potrivnici voii lui Dumnezeu.
„Nu trebuie să insistăm în a schimba voia Domnului când ne place nouă și că așa ne place nouă și așa vrem noi”. Dacă insistăm prea mult, e posibil să obținem rezultatul contrar sau chiar ceva mai rău.
„Dumnezeu îți cunoaște problema. Tu ai înaintat cererea, iar El va hotărî. Așteaptă răspunsul Lui liniștit și cu credință„.
Dorințele noastre trebuie aduse înaintea lui Dumnezeu în chipul cel mai smerit și delicat. Fără pretenții, fără impuneri, fără o râvnă necontrolată.
„Dacă ne dorim un lucru, nu trebuie să-l vânăm, ci să-L lăsăm în voia lui Dumnezeu. Altminteri, cu cât vânăm mai tare, cu atât el se îndepărtează mai mult de noi„.
Trebuie să ne relaxăm complet. Să ne lăsăm „moale” în mâinile Lui. Problemele noastre trebuie să le lăsăm în grija lui Dumnezeu, să se ocupe de ele cum știe El mai bine.
Când ne rugăm, nici măcar nu trebuie să cerem ceva anume, deoarece Dumnezeu știe mai bine ca noi ce avem nevoie. Ceea ce trebuie să cerem este să se facă voia Lui și să ne dea ceea ce ne este de folos pentru mântuire.
Citește și: Lasă-ți boala în voia lui Dumnezeu – Sfântul Porfirie
Sursă articol: Cuvânt Ortodox, Să bați la ușa lui Dumnezeu cu politețe, rugător și cu credință – Sfântul Porfirie Kavsokalivitul: https://www.youtube.com/watch?v=Au_bFXJbbWM&ab_channel=CuvantOrtodox