Dacă după mai multe tratamente nu te faci sănătos, înseamnă că Dumnezeu consideră că boala îți este de folos

Dacă după mai multe tratamente nu te faci sănătos, înseamnă că Dumnezeu consideră că boala îți este de folos

Nimic nu se întâmplă fără știrea lui Dumnezeu. Nici războaiele, nici nnici catrastrofele, nici alte feluri de nenorociri nu se petrec fără îngăduința Lui.

Daca după mai multe tratamente nu te faci sanatos, inseamna ca boala iti e mai de folos

Daca după mai multe tratamente nu te faci sanatos, inseamna ca boala iti e mai de folos

Aceasta nu înseamnă însă că trebuie să rămânem nepăsători, spune Sfântul Ioan Maximovici. Omul este dator să încerce să iasă din necaz. Dacă este cuprins de vreo boală, trebuie să caute tămăduirea.

Acestea nu sunt potrivnice voii lui Dumnezeu. Nimeni nu poate ști ce intenție are Dumnezeu cu răul pe care îngăduie să vină asupra noastră.

De aceea trebuie să căutăm soluții și remedii. Prin încercare vom cunoaște dacă este voia Lui să fim izbăviți sau nu.

Când, de pildă, cineva este cuprins de boală, este limpede că Dumnezeu a îngăduit această încercare în viața lui cu un scop.

Oricare ar fi cauza apariției ei, nu există nicio îndoială că aceasta este voia lui Dumnezeu”.

Cu toate acestea, bolnavul nu are de unde să știe planul lui Dumnezeu: „Nu știe intenția lui Dumnezeu cu privire la durata bolii lui și de aceea nu este interzis să apeleze la felurite mijloace pentru vindecarea bolii”.

Poate că Dumnezeu îngăduie să suferim pentru o perioadă scurtă de timp, cu un anumit scop. Bolnavul este, așadar, dator să încerce să își recupereze sănătatea. Va merge în acest scop la medici, va lua medicamente și va face tot ceea ce îi spun aceștia.

Dacă bolnavul și doctorii au făcut tot ce le stă în putință și totuși suferința nu încetează, înseamnă că aceasta este voia lui Dumnezeu.

Dar după folosirea mai multor mijloace de tămăduire, dacă nu se însănătoșește, poate fi încredințat că aceasta este voia lui Dumnezeu, ca el să rabde îndelung boala grea”.

Dacă te găsești în această situație, nu-ți rămâne decât să te supui voii lui Dumnezeu cu smerenie. Să te încredințezi Lui cu toată convingerea că aceasta îți este de folos. Să te lași putat de mâna Sa părintească și proniatoare.

Așa smerit să cugeți, frate bolnav, că Dumnezeu voiește să-ți lungească boala”.

Dumnezeu urmărește un singur scop cu fiecare dintre noi: să ne mântuiască. De aceea sfinții părinți spun că tot ce dă și tot ce vine de la Dumnezeu este numai bine, fie boală, fie lipsă, fie necazuri.

Și totuși, chiar dacă tratamentele nu înlătură definitiv boala, te poți folosi de ele pentru a-ți ușura suferința.

De vreme ce nu știi dacă Dumnezeu are intenția să suferi până la moarte, poți apela fără să greșești la mijloacele de tămăduire pentru dobândirea sănătății, sau cel puțin pentru a dobândi ușurare și mângâiere”.

De multe ori, nici măcar acestea nu își fac efectul, dacă Dumnezeu nu le împuternicește cu harul Său tămăduitor.

Dacă Dumnezeu nu voiește să-ți înapoieze sănătatea, El poate lipsi orice mijloc de puterea Lui tămăduitoare”.

Toate sunt în mâna Lui, toate sunt în voia Lui – și sănătatea și boala, și viața și moartea. De aceea, mult folos sufletesc va dobândi acela care se lasă în voia lui Dumnezeu și nu cârtește. Nu își învârtoșează inima și nu se răvrătește împotriva lui Dumnezeu.

Iată cât de profundă este înțelepciunea bătrânilor cu viață sfântă și cât de prețioase sunt sfaturile lor:

Dacă te ajunge boala, nu te împuțina sufletește. Căci dacă Stăpânul tău a vrut să suferi cu trupul, cine ești tu să te mâhnești? Nu Se îngrijește Acela de toate? Trăiești cumva în afara Lui? Fii răbdător și roagă-L să-ți dea cele folositoare. Aceasta este voia Lui”.

Citește și:

De ce Dumnezeu nu ne scapă întotdeauna de boală și de necaz?
Boala este scară către cer – Sfântul Ioan de Kronștadt
De ce la vreme de boală nu alergăm la Cel Care ne poate vindeca și trupul și sufletul?

Surse articol:

1. Natural Născut Ortodox, Despre cunoașterea voii lui Dumnezeu – Sfântul Ioan Maximovici: https://www.youtube.com/watch?v=mzx7JIdVvIE&ab_channel=NaturalNascutOrtodox
2. Patericul Mare – Apoftegmele Părinților Pustiei, 23 august, Editura Bizantină

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.