Boala este scară către cer – Sfântul Ioan de Kronștadt

Sfântul Ioan de Kronstadt spunea că tot ce îngăduie Dumnezeu în viața noastră este bun și mântuitor. Chiar dacă suferința este insuportabilă, în spatele ei se ascunde o mare binefacere.

„De la atotbunul Dumnezeu vine doar bine, nu rău; până și suferința ta este un bine, iar tu cârtești, te împuținezi cu sufletul, îți pierzi nădejdea”.

Boala este scara catre cer

Boala este scara catre cer: Ioan de Kronstadt

În răbdarea voastră vă veți câștiga sau păstra sufletele voastre, spune Mântuitorul. Îl avem pe Dreptul Iov ca exemplu de răbdare în boală. Suferința lui era cumplită, măcar că era drept și lipsit de prihană.

Citește și – Prin necazuri Domnul îți pune la încercare inima și rărunchii – Sf. Ioan de Kronștadt

Dar noi, cei cuprinși de multe păcate și patimi, cât de răbdători trebuie să ne arătăm în vremea necazurilor?

„Când trupul vă este atins distrugător de vreo boală, nu cârtiți împotriva lui Dumnezeu, ci mai bine spuneți: „Domnul a dat, Domnul a luat, fie numele Domnului binecuvântat” (Iov 1, 21). 

Trupul este templu al Duhului Sfânt, spune Sfântul Apostol Pavel. Este locul în care sălășluiește sufletul și unde trebuie să locuiască Însuși Dumnezeu.

„V-ați obișnuit să vă considerați trupul ca pe o proprietate inalienabilă și nu este deloc așa, fiindcă trupul vostru este templu al lui Dumnezeu”.

Păcatele pe care le săvârșim în trup sunt o necurăție urâtă înaintea lui Dumnezeu.

Societatea de azi îi „educă” pe oameni de mici să fie iubitori de plăcere, iubitori de sine, iubitori de trup și robiți de pofte. Oamenii acestor timpuri sunt iubitori de plăceri.

„Nu facem din trupul nostru biserică, ci îl stricăm, îl stricăm îmbuibându-l, împodobindu-l, făcându-i prea mult pe plac și, în ultimul rând, îl stricăm prin curvie și îl spurcăm prin gânduri de curvie”, spune Sfântul Luca al Crimeii.

Însă trebuie să știm că orice plăcere își are cuiul ei. Plăcerile se vindecă sau se răscumpără cu o durere analoagă, spune Părintele Teologos din Munte Athos.

Citește și – Când boala este o pedeapsă pentru păcatele săvârșite

„Pentru plăcerile de bunăvoie la tinerețe vin durerile de nevoie la bătrânețe”.

De aceea bolile trebuie înțelese și acceptate ca pe o șansă de ispășire, de curățire, de cumințire. Căci ce poate fi mai plăcut înaintea lui Dumnezeu decât trupul curățit de păcat, sufletul vindecat de pofte și cugetul smerit?

Surse articol:

1. Ioan de Kronstadt, Boala – cale spre cer: https://ioandekronstadt.wordpress.com/category/boala-cale-spre-cer/
2. Ioan de Kronstadt, Până și suferința e un bine de la Dumnezeu: https://ioandekronstadt.wordpress.com/2008/12/23/pana-si-suferinta-e-un-bine-de-la-dumnezeu/
3. Sfântul Luca al Crimeii, Trupul ne este templu al Duhului Sfânt – însă noi preferăm să-l stricăm, Doloxgia: https://doxologia.ro/cuvant-de-folos/slaviti-dar-pe-dumnezeu-trupul-vostru-duhul-vostru-care-sunt-ale-lui-dumnezeu

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.