Prin necazuri Domnul îți pune la încercare inima și rărunchii – Sf. Ioan de Kronștadt

Necazurile pot fi pentru om piatră de poticnire și rampă de lansare spre Împărăția lui Dumnezeu. Pot fi o îngropare în adâncurile întuncoase ale deznădejdii, sau pot fi o baie curățitoare.

Depinde de fiecare dintre noi, cum primim necazurile, cum le abordăm și ce învățături tragem din ele.

Prin necazuri Domnul iti pune rarunchii si inima la incercare

Prin necazuri Domnul iti pune rarunchii si inima la incercare: Ioan de Kronstadt

Momentele grele din viața noastră pot fi încercări, ispite sau piedici de la diavol. Sfântul Ioan de Kronstadt spune că aceste greutăți scot la iveală starea sufletului nostru. Totodată, ele au o lucrare curățitoare și pedagogică foarte prețioasă.

„Domnul îți pune la încercare inima și rărunchii, întru curățirea, trezirea și îndreptarea ta, pentru a-ți arde spinii patimilor trupești”.

De aceea nu trebuie să ne descurajăm sau să ne mâhnim peste măsură. Scopul necazurilor este șlefuirea noastră lăuntrică, transformarea noastră în omul duhovnicesc după chipul lui Dumnezeu.

„Nu crâcni dacă ți se vor părea acestea din cale-afară de dureroase. Nu căuta la dureri, ci la urmările binefăcătoare ale acestor pedepse pentru sănătatea sufletului”.

Dumnezeu nu pedepsește, dar îngăduie anumite suferințe pentru ca omul să se curețe, să se vindece, să se înnoiască.

Starețul Nicon de la Optina spune că este nevoie de smerenie pentru a putea răbda încercările și ispitele. Nimeni nu va fi lipsit de greutăți în viață. Însă ceea ce trebuie să știm este că Dumnezeu merge împreună cu noi pe calea necazurilor dacă luăm jugul Lui cel bun.

„Niciodată nu a fost și nu va fi pe pământ un loc fără mâhnire. Un astfel de loc poate fi doar în inimă, atunci când Domnul este aici, într-însa”.

Ceea ce pentru trup este chinuitor și dureros, pentru suflet este deosebit de binefăcător. Și dacă pentru sănătatea trupului cheltuim mulți bani pe la doctori, cu atât mai mult trebuie să ne lăsăm „tratați” de bolile sufletești de către Doctorul cel Mare și Bun.

Sufletul este mai de preț decât orice lucru din lumea aceasta. Nimeni nu poate da ceva în schimb pentru sufletul său.

„Ce nu face omul pentru sănătatea trupului? Cu atât mai mult trebuie să se îngrijească de sănătatea și mântuirea sufletului cel nemuritor; rabdă totul!”

Bolile sufletești strică și trupul și îl pierde pe om întreg.

Surse articol:

1. Sfântul Ioan de Kronstadt, Nu deznădăjdui în încercări, Doxologia: https://doxologia.ro/cuvant-de-folos/nu-deznadajdui-incercari
2. Starețul Nicon de la Optina, Doxologia: https://doxologia.ro/cuvant-de-folos/trebuie-sa-ai-taria-de-le-rabda-pe-toate

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.