Când vrei să te rogi, apropie-te te Dumnezeu cu inima, nu cu intelectul
Sfaturi referitoare la cum ar trebui să ne rugăm găsim la Sfinții Părinți, dar și în Sfânta Scriptură. Mântuitorul atinge acest subiect de mai multe ori.
Când vă rugați, nu fiți ca fățarnicii, care vor să fie văzuți că se roage și se mândresc cu viața lor virtuoasă, spune Hristos.
Cel care face lucrurile Domnului ca să fie văzut de oameni, își ia răsplata tot de la oameni.
Când te rogi, intră în cămara ta, spune apoi Mântuitorul. Adică roagă-te în taină. Roagă-te Tatălui tău, Care este în ascuns și El îți va răsplăti. Fii numai tu cu Dumnezeu, adâncește-te în rugăciune și fii cu mintea trează la cele pe care le rostești.
Când vă rugați, nu spuneți multe, ne sfătuiește mai apoi Hristos Domnul. Rugăciunea nu înseamnă vorbărie, ci o comunicare vie cu Dumnezeul Cel Viu.
Nu trebuie să cereți multe, căci Tatăl nostru Ceresc știe de ce avem nevoie și ne va da (Matei 6, 5-8).
Adevărații închinători sunt cei care știu Cui se închină. Adevărații rugători se închină Tatălui în duh și în adevăr, pentru că Dumnezeu este Duh (Ioan 4, 23-24).
Sfântul Ioan de Kronstadt spune că ceea ce trebuie să urmărim în rugăciune este lipirea inimii de Dumnezeu.
„Predați-vă, rugătorilor, lui Dumnezeu inima. Acea inimă iubitoare, sinceră, cu care vă iubiți părinții, binefăcătorii, prietenii. Cea în care simțiți dulceața iubirii curate, neprefăcute”.
Lui Dumnezeu trebuie să Îi vorbim ca unui părinte iubitor și iubit. Nu cu cuvinte alese, nu cu formalități, nu cu meșteșugiri. Ci cu inima deschisă și cu ceea ce ies din ea. Fiule, dă-mi inima ta, zice Domnul (Solomon 23, 26).
Rareori avem o astfel de rugăciune în care simțim că ne adresăm direct lui Dumnezeu și că îi vorbim din suflet.
Citește și – Când sufletul nu are chef de rugăciune, bate câteva metanii, iar trupul va încălzi inima – Părintele Nikon Aghioritul
De cele mai multe ori, mintea noastră este distrasă, iar inima rece. Nu suntem cu gândul la Dumnezeu, deși ne adresăm Lui. Inima noastră nu arde de dragoste, deși credem că Îl iubim pe Dumnezeu.
„Uneori, în timpul unei rugăciuni îndelungate, abia dacă ajung să fie plăcute lui Dumnezeu câteva minute, cele ce sunt rugăciune sinceră și adevărată slujire lui Dumnezeu”.
Când vrem să vorbim cu Domnul, să ne apropiem de El cu inima, nu cu intelectul. Să fim atenți la El, să Îl avem înaintea ochilor ca o Persoană vie, ca să putem simți prezența Lui.
„Principalul într-o rugăciune este apropierea inimii de Dumnezeu, cea care dă mărturie despre dulcea prezență a lui Dumnezeu în inimă”.
Citește și – Rugăciunea alcătuită din cuvinte nu este de nici un folos dacă inima nu se roagă și ea
Sursă articol: Ioan de Kronstadt, Principalul într-o rugăciune este apropierea inimii de Dumnezeu: https://ioandekronstadt.wordpress.com/2009/01/02/principalul-intr-o-rugaciune-este-apropie%c2%adrea-inimii-de-dumnezeu/