Rugăciunea de dimineață a Sfântului Ioan de Kronstadt pentru înviorarea sufletului
Mai înainte ca omul, zidirea cea mai de preț a lui Dumnezeu să se scoale din somnul nopții, păsările și alte vietăți ale pământului Îi aduc deja doxologie lui Dumnezeu.
Ciripitul și glasurile lor încep să se audă la îngemănarea nopții cu ziua, ele nefiind altceva decât lauda și slava pe care o aduc Creatorului lor.
Omul a primit vrednicia cea mai mare dintre toate făpturile create. Dumnezeu l-a făcut după chipul și asemănarea Sa. I-a dat rațiune, cuvânt, minte și suflet, ca prin toate acestea să Îl slăvească pe El.
Iată ce frumos spune în cântarea a treia din Canonul Îngerului Păzitor:
„Minte, cuget și cuvânt, harul lui Dumnezeu am luat, ca pe Stăpânul cunoscând, cu fapte bune să-L cinstesc; iar eu, cu patimile, ocărând harul, pe Stăpânul am defăimat”.
Câți își îndreaptă gândul spre Dumnezeu când se ivesc zorile? Câți aduc mulțumire Ziditorului pentru darul unei noi zile? Câți se roagă cu inima Dăruitorului a tot binele?
Rugăciunea de dimineață trebuie să țâșnească dintr-un cuget mulțumitor, dintr-o inimă mulțimitoare și din măldulare mulțumitoare față de Cel Care ne-a adus dintru neființă în ființă și din moarte la viață.
Sfântul Ioan de Kronstadt are o rugăciune de dimineață scurtă, dar foarte profundă și lucrătoare. Acest mare preot al Bisericii Ruse se scula în fiecare zi la ora 3 pentru a merge la Utrenie și apoi a săvârși Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.
Era un om al rugăciunii de toată vremea, care necontenit își ținea ochii sufletului îndreptați spre Domnul. În rugăciunea de dimineață alcătuită de acest mare sfânt răsare dorința sufletului de a primi ajutorul lui Dumnezeu încă de la ivirea zorilor.
Sfântul Ioan Îi cere lui Dumnezeu să privească spre întreaga zidire cu ochi milostivi, iar asupra sufletului său să reverse lumina Sa cea binefăcătoare și izbăvitoare de păcat.
Îi cere să îl umple de veselie și putere sufletească pentru a putea sluji Dumnezeului Celui Viu cu inimă curată. Fiecare nouă zi este un prilej de bucurie, după cum spune și în Cartea Psalmilor: „Seara se va sălășlui plângerea, iar dimineața, bucuria” (Ps. 29, 5).
Mitropolitul Antonie de Suroj ne îndeamnă de asemenea ca atunci când ne trezim, să ne silim a fi mulțumitori și veseli, chiar dacă avem mai degrabă motive să fim triști. Să ne îmbărbătăm inima și să zicem precum în canonul de la Înviere: „Aceasta este ziua pe care a făcut-o Domnul, să ne bucurăm și să ne veselim întru ea!”.
Rugăciunea de dimineață a Sfântului Ioan de Kronstadt
„Dumnezeule! Făcătorule și Stăpâne al lumii, caută cu milostivire în ceasul acesta al dimineții asupra făpturii Tale împodobită cu dumnezeiescul Tău chip.
Fă ca ochiul Tău să mă învioreze și să vină lumina Ta cea mai strălucitoare decât soarele în bezna sufletului meu cel ticăloșit de păcat.
Ia de la mine întristarea și lenea, dăruiește-mi veselie și vigoare sufletească, pentru ca inima mea să slăvească cu bucurie bunătatea și sfințenia Ta, nemărginita-Ți măreție, desăvârșirile Tale fără de sfârșit, în toată vremea și în tot locul.
Că Tu ești Făcătorul și Stăpânul vieții mele, Doamne, și Ție se cuvine slavă de la toate făpturile Tale raționale, în tot ceasul, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin”.
Citește și:
Rugăciunea de dimineața care te ajută să faci față provocărilor din această zi
Rugăciunea de dimineață de mulțumire către Dumnezeu
Rugăciunea de dimineață a Părintelui Sofronie
Surse articol:
1. Ioan de Kronstadt, O rugăciune de dimineață: https://ioandekronstadt.wordpress.com/2008/12/30/o-rugaciune-de-dimineata/
2. Părintele Macarie Simonopetritul, Viața Sfântului Ioan de Kronstadt, Doxologia: https://doxologia.ro/viata-sfantului-ioan-de-kronstadt