Psalmul 62 – o rugăciune de dimineață a sufletului însetat de Dumnezeu

Creștinii au mai multe tipuri de rugăciuni pe care le pot citi în zorii zilei. Există pravila obișnuită cu rugăciunile dimineții, există slujba Utreniei și slujba Ceasurilor 1, 3 și 6 care se pot citi dimineața.

Slujbele bisericii sunt de multe ori alcătuite din psalmi. De pildă, în slujba Utreniei există 6 psalmi (hexapsalmul) care ne introduc într-o atmosferă de rugăciune la începutul zilei.

Psalmul 62 – o rugăciune de dimineață a sufletului însetat de Dumnezeu

Psalmul 62 – o rugăciune de dimineață a sufletului însetat de Dumnezeu

Psalmul 62 este unul din ei (Ps. 3, 37, 62, 102 și 142). În acești psalmi vom găsi cuvinte referitoare la trezirea noastră din somnul nopții și despre rugăciunea de dimineață.

Psalmul 62 este considerat un psalm al dimineții prin excelență. Potrivit Constituțiilor apostolice, acesta a fost inclus în slujbele matinale încă din primele secole ale Bisericii primare.

Iată ce frumos spune psalmistul în deschiderea lui: „Dumnezeul meu, Dumnezeul meu, pe Tine Te caut dis-de-dimineață”.

Repetarea numelui lui Dumnezeu arată adorare și ardoare, iar căutarea Lui încă de cum se luminează de ziuă arată dorul sufletului după Dumnezeu, după cum spune în alt psalm: „Însetat-a sufletul meu de Dumnezeul cel viu” (Ps. 41, 2).

Atât de mult dorește după Dumnezeu încât nu doar sufletul se simte însetat, ci întregul trup suspină după El.

Cel care nu simte prezența lui Dumnezeu în viața lui este ca un pământ pustiu și neumblat și fără de apă.

De aceea, zice mai departe psalmistul, va intra în Biserica Domnului pentru a se desfăta de slava Sa și a se umple de prezența și harul Său.

Atât de mult resimte deșertărciunea acestei vieți fără Dumnezeu încât consideră mila Lui mai bună decât viața însăși.

Căutarea lui Dumnezeu nu are sfârșit și sațiu. Însă cel care Îl caută pe Dumnezeu și se lipește de Dânsul se umple de bucurie și împlinire.

Se cuvine ca primele noastre gânduri, gesturi și dorințe ale inimii să le aducem lui Dumnezeu.

Să ne aducem aminte de Dumnezeu din așternuturile noastre, precum psalmistul. Adică să nu încetăm nicio clipă să ne gândim la El, nici când dormim, nici când ne trezim.

Avem numeroase motive să ne gândim la El dis-de-dimineață, pentru milele și minunile pe care le-a făcut de atâtea ori cu noi.

Psalmul 62

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

1. Dumnezeule, Dumnezeul meu, pe Tine Te caut dis-de-dimineață.
2. Însetat-a de Tine sufletul meu, suspinat-a după Tine trupul meu,
3. În pământ pustiu și neumblat și fără de apă. Așa în locul cel sfânt m-am arătat Ție, ca să văd puterea Ta și slava Ta.
4. Că mai bună este mila Ta decât viața; buzele mele Te vor lăuda.
5. Așa Te voi binecuvânta în viața mea, și în numele Tău voi ridica mâinile mele.
6. Ca de seu și de grăsime să se sature sufletul meu și cu buze de bucurie Te va lăuda gura mea.
7. De mi-am adus aminte de Tine în așternutul meu, în dimineți am cugetat la Tine, că ai fost ajutorul meu.
8. Și întru acoperământul aripilor Tale mă voi bucura. Lipitu-s-a sufletul meu de Tine și pe mine m-a sprijinit dreapta Ta.
9. Iar ei în deșert au căutat sufletul meu, intra-vor în cele mai de jos ale pământului; da-se-vor în mâinile sabiei, părți vulpilor vor fi.
10. Iar împăratul se va veseli de Dumnezeu; lăuda-se-va tot ce se jură întru El, că s-a astupat gura celor ce grăiesc nedreptăți.

Citește și: Psalmul 69 – citește-l în fiecare dimineață ca să fii ferit de rău!

Sursă articol: Cătălin Toma, Psalmii Utreniei, Doxologia: https://doxologia.ro/psalmii-utreniei

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.