Rugăciunea de dimineață de mulțumire către Dumnezeu

Când ne trezim dimineața, înainte de a face orice altceva, sfinții Părinți ne sfătuiesc să facem câteva închinăciuni înaintea icoanei Domnului.

Mai înainte de a vorbi cu cineva din casă, este bine ca primele noastre cuvinte să fie adresate Părintelui Ceresc.

Rugaciunea de dimineata de multumire catre Dumnezeu

Rugaciunea de dimineata de multumire catre Dumnezeu

Lui se cuvine toată slava, cinstea și închinăciunea. Toată viața noastră și pe noi înșine lui Hristos trebuie să o dăm, așa cum spun ecteniile slujbelor.

Dumnezeu este prima Persoană cu care trebuie să vorbim când ne sculăm din somn. El este cea mai importantă și cea mai iubită Persoană din viața noastră.

Biserica a rânduit pentru creștini anumite rugăciuni care se citesc în diferite momente și împrejurări. Avem rugăciuni de dimineața și rugăciuni de seara, rugăciuni la vremea mesei ș.a.m.d.

Rugăciunea de dimineață este alcătuită în mare parte din cuvinte de laudă și mulțumire aduse lui Dumnezeu.

Mai întâi Îl slăvim pe Dumnezeu precum îngerii, mulțumindu-I că ne-a ridicat sănătoși și întregi din pat și din somn. Îi mulțumim că ne-a dat somn spre odihna trupului și că ne-a adus într-o nouă zi, deși suntem nevrednici.

Rugăciunea de dimineață cuprinde și anumite cereri, dar acestea țin mai mult de viața duhovnicească. Nu cerem bunuri pământești, avere sau alte lucruri lumești.

Căci Însuși Hristos spune că trebuie să căutăm mai întâi Împărăția cerurilor și celelalte, de trebuință vieții trupului, se vor adăuga nouă ca daruri ale lui Dumnezeu față de cei ce-L iubesc pe El.

De aceea, Îi cerem să ne lumineze mintea, ca să Îl putem slăvi întru cunoștință. Îi cerem putere ca să împlinim poruncile Lui. Îi cerem ocrotire de vrăjamșii cei văzuți și nevăzuți, de patimi și primejdii.

Îi cerem să ne ierte greșelile și să ne curățească de păcate, să ne ferească de sporirea cea rea. Îl rugăm să ne ajute cu milostivirea Sa în toată vremea și în tot lucrul. Îi cerem trezvie să petrecem toată vremea vieții noastre cugetând la Judecata cea înfricoșătoare și cu frica aceasta îngrădindu-ne, să ne păzim afară de păcat.

Redăm în continuare un mic fragment din rugăciunea de dimineață, care face referire strict la mulțumirea pe care o aducem lui Dumnezeu în zori.

Rugăciune de dimineață

Pe Tine Te binecuvântăm, Dumnezeule Preaînalte și Doamne al milelor, Cel Care faci cu noi pururea lucruri mari și cu anevoie de urmat, slăvite și preaminunate, care nu au număr. Cel Care ne-ai dat nouă somn spre odihna neputințelor noastre și spre repaos de ostenelile trupului, mulțumindu-Ți că nu ne-ai pierdut pe noi cu fărădelegile noastre, ci după obicei, Te-ai arătat iubitor de oameni și ne-ai ridicat pe noi pentru a slăvit stăpânirea Ta.

Pentru aceea, ne rugăm bunătății Tale celei neasemănate: luminează ochii gândului nostru și ridică mintea noastră din somnul cel greu al lenei și deschide gura noastră și o umple de laudele Tale, ca să putem în liniște a cânta, a striga și a ne mărturisi pururea Ție, Dumnezeului Celui slăvit în toate și de toți: Tatălui Celui fără de început, împreună și Unuia-Născut Fiului Tău și Preasfântului și Bunului și de viață Făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin”.

Rugăciunea este hrana sufletului, de care avem nevoie în fiecare zi. Rugăciunea de dimineață ne va aduce mult folos duhovnicesc și trupesc. Să nu neglijăm această prețioasă lucrare și nici să ne lenevim în a-I aduce cinstire și slăvire Dumnezeului Celui Viu, Care pe toate le-a făcut și le face pentru mântuirea noastră.

Citește și:

Cum să faci rugăciunea de dimineață dacă nu ai timp – Pr. Nicolae Dima
Rugăciunea de dimineață a Sfântului Serafim de Sarov
Rugăciunea de dimineață a Părintelui Sofronie
Dacă mă scol de dimineață și fac puțină rugăciune, parcă sunt alt om toată ziua – Părintele Paisie Olaru

Surse articol:

1. Doxologia, Rugăciunile dimineții: https://doxologia.ro/rugaciunile-diminetii
2. Ștefan Popa, Eu, dimineața, vorbesc cu Dumnezeu, Creștin Ortodox: https://www.crestinortodox.ro/religie/eu-dimineata-vorbesc-dumnezeu-158889.html

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.