Dacă mă scol de dimineață și fac puțină RUGĂCIUNE, parcă sunt alt om toată ziua – Părintele Paisie Olaru

Despre nenumăratele binefaceri ale rugăciunii pot mărturisi toți cei care se silesc să o împlinească în viața lor, cu timp și fără timp.

Rugăciunea nu trebuie privită ca pe o corvoadă, ca pe un canon, ca pe o îndatorire față de Dumnezeu (deși este), sau ca pe o poruncă (deși este și aceasta).

Parintele Paisie Olaru despre rugaciune

Dumnezeu vrea să ne mântuiască pe toți, dar nu poate fără contribuția noastră, fără ca noi să vrem, fără ca noi să mișcăm ceva în sensul acesta.

Ca să luăm acest mare ajutor de sus, care este harul lui Dumnezeu, este trebuință de multă rugăciune și osteneală pe calea virtuților. Fără harul Duhului Sfânt nimeni nu poate spori, nu se poate curăța pe sine de patimi și nu se poate uni cu Dumnezeu.

Oricât de anevoioasă ni s-ar părea rugăciunea, ea este aducătoare de tot binele. Fără de rugăciune nu putem primi luminarea minții pentru a lua cele mai bune decizii. Nu putem vedea calea pe care mergem, dacă este bună sau rea. Nu putem simți bucuriile credinței, nu putem avea nădejde și supunere în toate față de voia lui Dumnezeu.

Chiar și atunci când ne vine greu să ne rugăm, fie din pricina grijilor excesive pe care le avem, fie din pricina minții împrăștiate sau pline de gânduri, fie din cauza unei ispite sau a lipsei de timp, trebuie să ne silim la aceasta.

Când totul în jur pare total neprielnic pentru rugăciune, ne putem coborî tainic cu mintea în inimă și de acolo să vorbim cu Dumnezeu.

Rugăciunea risipește gândurile și grijile deșarte și aduce multă odihnă sufletului, chiar și în mijlocul celor mai mari necazuri sau probleme.

De aceea este bine să ne facem un program de rugăciune pe care să-l respectăm. Pentru că cel care se roagă adesea este ferit de cursele și de ispitele celui rău.

_________________________

Cel care se roagă de dimineață își așază temelia zilei ce îi stă înainte pe ajutorul lui Dumnezeu.

Părintele Paisie Olaru spunea că măcar rugăciunea gurii să o săvârșim cu sârguință. Iar Dumnezeu, văzând strădania noastră, după putere, ne va da și rugăciunea cea vie, adâncă, a inimii.

„Tare-i bine dacă faci oleacă de rânduială. Eu mă știu pe mine: dacă mă scol de dimineață și-mi fac oleacă de canon, parcă sunt alt om toată ziua”.

Cei mai mulți dintre noi însă nu mai găsim timp de rugăciune dimineața. Am dezvoltat alte obiceiuri matinale acum. Avem de făcut cafea, de pregătit hainele și de făcut toaleta.

„Dacă te scoli dimineața și te învârtești așa, prin casă – că mai am asta de făcut, că mai am și treaba astălaltă – apoi nu-ți merge bine toată ziua.

Așa că, să faci oleacă de canon în fiecare zi, ca dreptul Iov, care aducea jertfă în fiecare zi pentru feciorii lui”.

Prin canon se poate înțelege pravila creștinului, care cuprinde rugăciunile de dimineață și de seară, rugăciunile de la vremea mesei și alte rugăciuni adăugate pentru pocăință, pentru folos sufletesc, pentru ocrotire, luminare sau ajutor într-o anumită problemă: Canonul de Pocăință către Mântuitorul Hristos, Canonul Îngerului păzitori, Canonul tuturor puterilor cerești, Paraclisul Maicii Domnului sau Acatistul sfântului zilei sau al altui sfânt la care avem evlavie.

______________________________

Surse:

1. Părintele Paisie de la Sihla, Editura Bizantină, București, 1999, pp. 69-70
(Părintele Paisie Olaru, Părintele Paisie de la Sihla, Editura Bizantină, București, 1999, pp. 69-70)

2. Manastirea Suruceni, Nici Dumnezeu nu te poate mântui fără ajutorul tău: http://manastireasuruceni.md/articole/nici-dumnezeu-nu-te-poate-mantui-fara-ajutorul-tau.html

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.