Rugăciunea de dimineața care te ajută să faci față provocărilor din această zi

În cartea sa „Școala rugăciunii”, Mitropolitul Antonie de Suroj, ne învață cum să ne rugăm cu sinceritate și din inimă.

Primul tip de rugăciune pe care Părintele Antonie ni-l recomandă este cel de mulțumire.

Cum sa te rogi dimineata ca sa ai ajutorul lui Dumnezeu si sa faci fata provocarilor 

Cum sa te rogi dimineata ca sa ai ajutorul lui Dumnezeu si sa faci fata provocarilor

Dimineața, după ce ne ridicăm din pat, primul lucru pe care trebuie să îl facem este să aducem mulțumire lui Dumnezeu că ne-am trezit sănătoși.

Fiecare zi este un dar de la Dumnezeu, pe care noi singuri nu ni-l putem oferi. De aceea trebuie să fim recunoscători și să aducem lui Dumnezeu cuvenita slavă și mulțumire.

Chiar dacă nu ne simțim câtuși de puțin recunoscători sau bucuroși în acea zi.

Ca să ne înveselim inima, trebuie să o încălzim cu rugăciuni. Iată ce frumos spune într-un stih care se cântă în noaptea Învierii și în Săptămâna Luminată:

„Aceasta este ziua pe care a făcut-o Domnul, să ne bucurăm și să ne veselim întru ea”. Să rostim aceste cuvinte și să încercăm să le aducem în înțelegere și întru cunoștință.  

„Sfârșind aceasta, acordă-ți răgazul de a pătrunde adevărul spuselor tale și a ceea ce înseamnă de fapt”.

În concepția Părintelui Antonie, rugăciunea trebuie să fie personală și asumată. Tot ceea ce Îi spunem lui Dumnezeu trebuie să fie înțeles de către minte și simțit de către inimă.

Mai ales cererile pe care le facem, trebuie să le facem cu răspunderea că vom participa la mântuirea noastră aducând propria noastră lucrare. Omul trebuie să fie împreună-lucrător cu Dumnezeu la mântuirea sa.

De aceea, dacă Îi cerem smerenie sau altă virtute, trebuie să fim pregătiți pentru ea. Dumnezeu nu ne va trimite virtutea „de-a gata”. Ci ne va trimite împrejurări și oameni care să ne ajute să lucrăm această virtute.

De pildă, dacă vrem smerenie, ne va trimite pe cineva care să ne smerească. Așa învață sufletul să se smerească și să dobândească această virtute.

După ce te speli și te îmbraci, revino cu mintea la Dumnezeu, spune Părintele Antonie. Trebuie să ai acum două convingeri în minte.

„Prima afirmă că ești a lui Dumnezeu, iar a doua că și ziua aceasta este a lui Dumnezeu, o zi pe deplin nouă, cu totul proaspătă. Această zi nu a mai existat până acum. Stă neatinsă și pură înaintea ta”.

Conștientizând că această nouă zi este un dar de mare preț de la Dumnezeu pentru tine, străduiește-te să o trăiești cât mai curat și fără de păcat.

De aceea în rugăciunile de la Vecernie, Miezonoptică, Utrenie și Ceasuri cerem mereu ca Dumnezeu să ne învrednicească a ne păzi fără de păcat în „această noapte” și „în această zi”.

„Ce urmează acum este să-I ceri lui Dumnezeu să binecuvinteze această zi, ca tot ce se va întâmpla în ea să fie binecuvântat și orânduit de El”.

Mitropolitul Antonie atrage aici atenția că atunci când cerem binecuvântare de la Dumnezeu, El chiar ne-o dă. Problema este că mulți dintre noi nu luăm în seamă această binecuvântare și o irosim.

„Va trebui să iei în serios lucrurile, fiindcă nu de puține ori spunem „binecuvântează-mă, Doamne”, și, primind binecuvântarea, ne purtăm asemenea Fiului rătăcitor – ne strângem toate bunurile și o apucăm într-aiurea, pentru a duce o viață destrăbălată”.

Ziua în care am intrat este deja o binecuvântare a lui Dumnezeu pentru noi. ea este deja binecuvântată, pentru că este a Lui. Trebuie doar ca noi să intrăm în ea cu multă cuviință, cu smerenie și evlavie.

Și mai trebuie să înțelegem că tot ce ne va da Dumnezeu este binecuvântat, adică de folos pentru noi. Se poate ca în ziua aceea să ni se întâmple multe situații dificile, neplăcute sau ispite.

„Dacă primești că ziua aceasta a fost binecuvântată de Dumnezeu, aleasă de El cu mâna Lui, atunci orice ți s-ar întâmpla în ea este este un dar al Său, fie că este amar sau dulce, că-ți place sau nu. Este darul personal al lui Dumnezeu, și dacă îl primești în felul acesta atunci vei putea înfrunta orice situație”.

Citește și:

Dacă mă scol de dimineață și fac puțină rugăciune, parcă sunt alt om toată ziua – Părintele Paisie Olaru
Cum să faci rugăciunea de dimineață dacă nu ai timp – Pr. Nicolae Dima
Rugăciunea de dimineață de mulțumire către Dumnezeu

Sursă articol: Mitropolitul Atonie de Suroj, Școala rugăciunii, Editura Sophia, București, 2006, pp. 99-102

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.